Over wearables en KBC die uitpakt met Garmin Pay

 

Ik zal het niet ontkennen, ik ben een ‘sucker for design’, en een ‘fool for gadgets’… en dus trekken ook wearables makkelijk mijn aandacht.

Alhoewel, als je de huidige wearables van naderbij bekijkt en de evolutie die ze doormaken, overstijgen ze echt wel de categorie gadget.

Een wearable is iets dat je draagt en waar een computer-element in betrokken is, bijv. smartwatches, fitnesstrackers, Augmented Reality wear (brillen) en sensoren (bijv. om gezondheid te meten).

Bankwest Kerv ring

Februari 2018 schreven we over de opkomende trend, in bijzonder in de banksector met ABN AMRO (NL) en Bankwest (AUS) die hun klanten een ring, horloge of armband aanbieden, waarmee ze contactloos kunnen betalen. Je leest het hier: Krijgen we binnenkort een horloge en juwelen van de bank?

Apple

De Apple Watch Series 4, het recentste model van de smartwatch van Apple, is een heuse life saver. Maak je een val, dan zal de ingebouwde gyroscoop dat detecteren en uw dierbaren verwittigen. Blijf je te lang liggen, en ben je niet responsief, dan zal het een alarmnummer bellen. Is uw hartslag te laag? Dan krijg je daar bericht van. De smartwatch bewaakt constant uw hartritme en meldt afwijkingen.

Nog straffer, en de grootste innovatie, is dat de Apple Watch Series 4 een ECG kan maken (ElektroCardioGram). Door uw vinger op de elektroden in de digital crown te leggen, wordt een hartfilmpje gemaakt, gelinkt met de Gezondheid-app. In de Verenigde Staten is de Apple Watch zowaar door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration, dat onder meer medische producten controleert) goedgekeurd als officieel medisch hulpmiddel.

In onze contreien kan het helaas nog niet, maar Apple Watches kunnen ook dienen om contactloos te betalen.

Fashion statement

Wearables zijn dus niet zomaar een fashion statement maar ronduit praktisch. Ik gebruik mijn Apple Watch dagelijks intensief om mijn Activiteitsringen vol te krijgen en ben zo op 8 maanden tijd meer dan 10kg kwijtgeraakt (en een jaar later zijn die nog steeds niet terug).

WhatsNext Activiteitsringen
De Activiteitsringen van de AppleWatch die met een gamification factor motiveren om te sporten.

 

Bancaire battle of the screens.

We zien binnen de banksector een app-race naar aanleiding van de battle of the screens. Elke zichzelf respecterende bank legt prioriteiten en vliegt op innovaties van het genre click-to-call (BNP Paribas Fortis) en integratie van 4411 en De Lijn in bancaire apps (KBC).

Lees meer: Over digitaal sparen, mentale barrières en de evolutie van bank-apps.

garmin-pay.png

Primeur: Garmin Pay

Het is KBC die in België de primeur wegkaapt van een eerste smartwatch die toelaat om contactloos te betalen; meer bepaald “Garmin Pay”.

KBC beschrijft het als “een snelle, veilige, kosteloze en handige manier van contactloos betalen voor de actieve klant”.

KBC begon vorig jaar met Google Pay, al was de primeur toen voor BNP Paribas Fortis (maart 2017). Google Pay (initieel gekend als Android Pay) maakt contactloos betalen mogelijk, via smartphone. Een betaalmethode die aan populariteit wint.

Lees meer: Welkom Google Pay

In Ierland was KBC baanbreker door als enige bank daar de digital wallet van Apple Pay, Google Pay, FitBit Pay én Garmin Pay aan te bieden aan zijn klanten. Vanaf 23 oktober 2018 is België dus aan de beurt met Garmin Pay.

De technologie die contactloos betalen mogelijk maakt, baseert zich op de NFC-chip. Lees hier meer: U draagt wellicht een NFC-chip…

Hier zie je hoe vlot een betaling met een Garmin horloge verloopt.

Behoefte aan snelle veilige betaaloplossingen

Karin Van Hoecke, directeur digitale transformatie bij KBC zegt: “De lancering van Garmin Pay in België biedt de ideale oplossing voor KBC klanten die een actief leven leiden. Sport en betalen kan in één vloeiende beweging, geen gezeul met geld of bankkaart, een horloge volstaat. We zien in België de vraag naar snelle veilige betaaloplossingen toenemen. Mensen willen efficiënt leven want tijd is kostbaar en hierbij is eenvoudig betalen zonder fuzz een voordeel. Als financiële instelling spelen we (pro-)actief in op de veranderende gewoontes van onze klanten en zoeken we constant naar oplossingen. We zijn dan ook opgetogen dat we met de lancering van Garmin Pay onze klanten een uitgebreider aanbod vernieuwende (betaal)oplossingen kunnen aanbieden.”

Achter Garmin Pay zit een samenwerking van KBC met enerzijds Garmin, maar anderzijds ook met Mastercard.

quickAndEasy

Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux Mastercard, zegt daarover:  “We zijn erg trots om Garmin Pay samen met KBC en Garmin te lanceren: de eerste smartwatch waar je in België mee kan betalen dankzij ons debet product Maestro. We zijn ervan overtuigd dat deze lancering, naast het aanbieden van een nieuw, hoogtechnologisch en gebruiksvriendelijk product, het gebruik van contactloze betalingen in België zal versnellen”.

Vrijheid

De houders van een een compatibel Garmin sporthorloge krijgen nu inderdaad de vrijheid om hun telefoon en portefeuille thuis te laten wanneer ze gaan sporten. Ze kunnen dankzij Garmin Pay betalen om het even waar hun sportschema hen naartoe leidt, in handelszaken die contactloos betalen én Maestro aanvaarden.

Ondertussen zijn meer dan 90% van de betaalterminals uitgerust met de contactloze functie en vandaag gebeuren reeds 7% van de betalingen met KBC-bankkaarten contactloos.

Betalingen zijn gratis. België telt bijna 20.000 geregistreerde compatibele Garmin horloges. Met een gemiddeld bedrag van 16 euro wordt contactloos gezien als een vlotte, snelle en veilige manier van betalen.

Bij de Apple Watch Series 4 (4G) kun je bellen met de smartwatch, zonder dat je je iPhone bijhebt. Helaas is dat in België en Nederland nog niet mogelijk. Waarom, dat lees je hier: Dual-Sim voor iPhone,… in het stenen tijdperk.

Of hoe smartwatches wel eens de smartphones zouden kunnen verdringen of minstens wat van de spotlight kunnen stelen.

Aan de slag?

Heb je een Garmin en wil je weten of die compatibel is? Check het hier.

Je dient de smartwatch eenmalig te koppelen aan uw KBC-Bankkaart, via de bijhorende Garmin Connect app.

Betalen kan pas als je de betaalfunctie hebt geactiveerd, door uw Garmin pincode in te geven op het horloge. Die pincode is geldig zolang het horloge niet wordt uitgedaan met een maximum van 24u. Is de pincode ingegeven, dan kan de gebruiker eenvoudig betalen door de betaalfunctie op te roepen en vervolgens zijn horloge dicht tegen de betaalterminal te houden.

Het is niet verkeerd dat Garmin differentieert in haar diensten en producten; de reden lees je hier: Battle of the dashboards: TomTom, Waze, CarPlay, Android Auto…

Garmin is een sterk merk, maar de grote jongens zijn Apple, Google en Samsung, die elk hun eigen Pay-oplossingen hebben. Google Pay is hier al actief, op de andere is het nog wachten… we houden je op de hoogte en zijn er klaar voor!

Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: