Dual-Sim voor iPhone,… in het stenen tijdperk.

Op 12 september (2018) zaten we er weer, (nerd-alert) vol spanning in onze zetel; drankje erbij, hapje, notitieboekje (digitaal), voor de lancering van de nieuwe Apple-goodies die Tim Cook & co in hun Apple Park (het nieuwe Apple hoofdkantoor in de vorm van een UFO) kwamen presenteren.

Apple event JPG
Bij #WhatsNext

Ondertussen zijn er artikels genoeg verschenen die de nieuwe iPhones en de Apple Watch series 4 beschrijven. Ja, we weten het: duur.

#WhatsNext wil toch even stilstaan bij de dual-Sim die Apple met haar iPhone Xs / Xs Max en de iPhone Xr nu biedt. Want beschik je net als ik over twee telefoonnummers, dan is dat wreed handig.

two iphones (WhatsNext) JPEG

Dual-Sim

Zo heb ik een iPhone voor deze blog #WhatsNext en een corporate iPhone van de Belgische grootbank waar ik voor werk. Steeds twee toestellen meesleuren, vervelend.

Hoe het werkt met de iPhone Xs / Xs Max en de iPhone Xr: geen twee fysieke Sim-kaarten en ook geen twee eSim, maar eentje fysiek (een nano-Sim) en eentje als eSim. Bovenstaande geldt voor de toestellen die Apple bij ons ter beschikking stelt, want in de Chinese uitvoering zullen er wel twee fysieke Simkaarten steken. Weliswaar één gleufje, maar waar recto verso twee Sims in kunnen.

eSim

De eSim (wat staat voor Embedded Sim) werd bedacht door de GSMA, een samenwerkingsverband van telecombedrijven, als vervanger voor de fysieke plastic variant die u en ik kennen. De eSim werkt dus net hetzelfde maar zit in het toestel (smartphone, tablet, wearables, IoT-toestellen, …) ingebouwd. Geen gleufje om te openen, om de Sim uit te halen of in te steken; hetgeen meteen heel wat nuttige plaats vrijmaakt qua design en technologie.

De GSM Association werd in 1987 opgericht en vertegenwoordigt bijna 800 mobiele operators en meer dan 250 bedrijven, waaronder handset- en andere makers, softwarebedrijven, leveranciers van apparatuur, internetbedrijven en organisaties in aangrenzende sectoren.

De providers moeten wel mee willen doen, want zonder hun ondersteuning blijft het beestje dood. Dat heb je bijvoorbeeld voor met de Apple Watch Series 4 met 4G-functie. Die smartwatch bevat een eSim maar werkt alleen met databundels bij specifieke partners.

Belgische en Nederlandse providers zitten liever nog wat in het stenen tijdperk en doen niet mee. In Duitsland kun je terecht bij Deutsche Telekom en in het Verenigd Koninkrijk bij EE. Dus helaas zal het vervelende van twee smartphones mee te sleuren nog wel even duren.

Welke providers zijn mee?

#WhatsNext vroeg de voornaamste Belgische en Nederlandse providers naar hun plannen met de eSim en leert daaruit dat er nog steeds weinig animo lijkt te bestaan. Alleen Orange zegt er aan te werken maar nog geen lanceringsdatum te hebben, de overige hebben nog geen plannen of laten niet in de kaarten kijken.

Belgische providers eSim

Het antwoord van de voornaamste providers in België, op de vraag van #WhatsNext of ze van plan zijn de eSim aan te bieden. Alleen bij Orange lijkt dat het geval.

Nederlandse providers eSim

Het antwoord van de voornaamste providers in Nederland, op de vraag van #WhatsNext of ze van plan zijn de eSim aan te bieden. T-Mobile zegt er mee bezig te zijn, de rest nog niet. Tele2 Nederland reageert niet op tweets van klanten, dus ontbreekt in dit rijtje.

Waar het schoentje wringt

Nochtans bevat de eSim behoorlijk wat voordelen. Je hoeft nooit meer naar dat pinnetje in de doos van je iPhone gaan zoeken of een paperclip molesteren en – zoals nu bij de iPhone Xs / Xs Max en de iPhone Xr – is het handig voor dual-mogelijkheden. Het overstappen naar een andere provider is poepsimpel, en daar wringt natuurlijk het schoentje bij heel wat providers. Die maken het namelijk niet graag te makkelijk om hen te verlaten. Met een gewone Sim is het immers weer naar de telecomshop gaan of thuis laten leveren, en dat duurt dus weer even… zucht. De providers zijn voorts bang dat ze de controle over klantdata kwijtraken, wanneer ze niet langer meer zelf de Simkaart leveren.

Nieuwe iPhones
Van links naar rechts, de iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR. Credits photo: Apple.

Beetje hypocriet hoe de meeste providers staan te popelen om de iPhone Xs / Xs Max en iPhone Xr te mogen verkopen maar er dan wel voor zorgen dat je niet over alle functionaliteiten kan beschikken. Idem met de Apple Watch series 3 en 4 (4G).

Apple tracht al sinds 2010 over te stappen op een geïntegreerde eSim. Nu, anno 2018, zien we alleen bij Orange (België) en T-Mobile (Nederland) licht aan het eind van de tunnel. Leuk dus voor de Orange en T-Mobile klanten en – als andere providers niet snel volgen – vast ook heel wat klanten die zouden durven overstappen, speciaal voor de dual-Sim-voordelen.

Hoe het werkt

Als de dual-Sim zou werken, dan is dat eenvoudigweg in de instellingen aan te duiden. Onder de ‘mobiele instellingen’ kan je een tweede telefoonnummer toevoegen door de QR-code, die de provider u geeft (mits ondersteund uiteraard) in te scannen en de tweede verbinding te activeren.

Aan elk contact kan je één van uw twee lijnen toewijzen, handig voor wanneer je bepaalde (zakelijke) nummers alleen maar via uw professionele lijn wil bellen. Bij het gebruiken van iMessage en de telefoon-app kun je per (tekst- of spraak)gesprek kiezen via welke verbinding het hoort te gaan. Elke lijn is echt op zijn eigen te configureren, zo ook de roaming. Bovenaan je scherm zie je, net zoals met één Sim, tweemaal de sterkte van het signaal staan.

Omdat Apple gebruik maakt van de DSDS (Dual-Sim, dual stand-by) techniek, kun je op beide telefoonnummers gebeld worden en hoef je dus niet te beginnen switchen.

Internet of Things

De eSim gaat trouwens ruimer dan smartphones alleen, het dient net zo goed voor de internet-of-things-toestellen zoals uw slimme koelkast, brandmelder, alarm, verlichting, koffiezet, … die graag over een mobiel netwerk een praatje met elkaar maken.

Apple Sim

En dan is er nog de Apple Sim; niet zo bekend in onze contreien. De Apple Sim is een fysieke Simkaart die al sinds 2014 bestaat,… nu hoor ik je denken: kan ik Apple dan als provider hebben? Neen. De Apple Sim is wel verkrijgbaar in de meeste Apple Stores maar dient om een data-abonnement af te sluiten bij de Apple gelieerde netwerkaanbieders, zoals Truphone. Die databundels zijn verkrijgbaar voor meer dan 180 landen en regio’s.

Steven Dupont (WhatsNext)
Steven Dupont: met de iPad ben je 24/7 in staat om te bloggen. Nooit gerust, altijd paraat 🙂

Ik schrijf dit artikel onder de zon op de Canarische Eilanden, en zou in principe een data-abonnement kunnen nemen voor zolang ik het hier nodig heb. Ik ga dan naar de Apple Store voor een Apple Sim (noot: alleen te gebruiken in een daartoe geschikt toestel), met dan een bundel van GigSky of Truphone. Maar prijzen van die bundels zijn relatief duurder dus is het voordeliger om gebruik te maken van een normale Simkaart van de eigen provider. Dat komt omdat in de EU roaming al in de normale databundel is inbegrepen. Buiten de EU kan de Apple Sim dus wel handig zijn, maar vergelijk ook dan zeker de tarieven.

Omdat de providers niet echt meewerken met de eSim is het niet verwonderlijk dat de Apple Sim hier niet zo courant is. Om die reden zie je in België en Nederland nooit een Apple Sim meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPads.

In België en Nederland lopen we dus behoorlijk achter, en dat in een wereld die steeds kleiner wordt en sneller gaat. Hopelijk ook hier snel vooruitgang!

Steven Dupont

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: