Milieu helpen? Biertje ‘trekken’.

Plastic,… dominant aanwezig in ons leven en een grote pest voor de natuur.

Volgens een onderzoek van Recover wordt in Vlaanderen slechts de helft van de plastic flessen en flacons gerecycleerd. En ook frappant, de  gerecycleerde fessen worden niet gebruikt om nieuwe flessen te maken, maar andere materialen. En helaas belanden die nadien gewoon weer op de afvalberg of in zee.

recover_interafval_vvsg
Recover is een samenwerking van 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen.

Kijken we naar wat zoal in onze winkelkar ligt, dan zie je meteen  hoeveel zaken er voorverpakt zitten in plastic, en dan vaak nog eens individueel verpakt… niet altijd nodig.

Helaas komt heel wat plastic terecht in waterlopen en oceanen, spoelt de troep aan en verorberd door fauna. Goede zaak dat we steeds meer bewustwording en initiatieven zien, om het wereldwijde probleem aan te pakken.

Bird-surrounded-by-plastic-photo-by-Matthew_Chauvin
Credits photo: the Ocean Cleanup project

Zo is er de Ocean Cleanup, van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat. 18 jaar toen hij in 2013 met het idee kwam. De cleanup is inmiddels in uitvoer. Hun ambitie is om – door gebruik te maken van de oceaanstromingen – met passieve driftsystemen de helft van de plasticsoep in de Stille Oceaan in 5 jaar tijd op te ruimen.

Naast de milieuvervuiling aanpakken is preventie net zo essentieel. Er is niet één grote oplossing, maar eerder een ‘en en’-verhaal.  Kleine ingrepen kunnen daarbij wel degelijk een verschil betekenen. Misschien ook wel een biertje drinken… of biertje ‘trekken’.

Bier blijft plakken

#WhatsNext is gepassioneerd door technologie en innovatie, ook wanneer het maar om iets schijnbaar kleins gaat, weliswaar met groot potentieel; zoals… aan elkaar gelijmde bierblikjes.

Carlsberg Snap Packs
Carlsberg Snap Packs. Biertje ‘trekken’.

Exit plastic ringen

Carlsberg is een van de eerste brouwerijen die plastic ringen loslaten; ringen die de blikjes doorgaans per set samenhouden. Het Deense bedrijf zegt dat door ze met lijm bij elkaar te houden, het gebruik van plastic verpakkingen met 75% zal verminderen.

Het ontwikkelingsproces duurde drie jaar, is nu bruikbaar en heet “Snap Packs”; sterk genoeg om de rit van de winkelrekken naar huis te overleven, maar voldoende broos om te breken wanneer ze losgedraaid worden.

Deze eco-vriendelijke verpakkingsinnovatie krijgt debuut in het Verenigd Koninkrijk, waar elk jaar 30% van de bierproductie van Carlsberg wordt gedronken.

De technologie heeft de steun van het World Wildlife Fund (WWF), dat het heeft geprezen als een “grote stap” in de strijd tegen de verergering van de wereldwijde plaag van de plastic vervuiling.

carlsberg-little-mermaid-4
Credits photo: Ole Jensen/Getty. Carlsberg Newsroom

Ter gelegenheid van de lancering onthulde de brouwerij een replica van het beroemde beeldje van de kleine zeemeermin in Kopenhagen – een kunstwerk dat oorspronkelijk werd geschonken door de oprichters van Carlsberg, de familie Jacobsen – gemaakt van de nieuwe Snap Packs.

Enorme reductie van plastic

Simon Boas Hoffmeyer, hoofd duurzaamheid bij Carlsberg, zei dat zodra de Snap Packs wereldwijd worden uitgerold, het bedrijf zijn plastic gebruik met 1.200 ton per jaar zal verminderen – het equivalent van 60 miljoen plastic zakken.

Carlsberg’s vice-president van productontwikkeling, Myriam Shingleton, zou graag zien dat de lijm de nieuwe verpakkingsnorm wordt. Ze zijn alvast van plan de techniek met anderen te delen. We zijn benieuwd hoe snel we het hier in de rekken mogen zien en bij welke merken.

Vervuiling gebeurt uiteraard niet alleen door plastic (verpakking, flessen,…), maar ook door  blikjes. In dit artikel staan we niet stil bij de eventuele invoer van statiegeld op blikjes en PET-flessen (een plan om sluikstorten te ontraden), maar geven we mee dat er veel kleine oplossingen bestaan met grote impact; zo zien we deze klevende-blikjes-innovatie als één van de vele stappen die bedrijven nemen, om stap voor stap iets te veranderen.

Carlsberg beer bottles (WhatsNext).png

Voor hun overige verpakkingen zijn ze nog steeds erg op plastic aangewezen, zoals bij de glazen bierflesjes. Alhoewel we Carlsberg op vlak van de flesjes ook oplossingen zien zoeken, bijvoorbeeld in 2015, met hun initiatief samen met het Deens verpakkingsbedrijf EcoXpac. Hun Green Fiber Bottle is een bierfles gemaakt van duurzaam gewonnen houtvezel en zou dit jaar (2018) in piloot worden getest.

En hoewel alle merken – ook Carlsberg – nog wel wat werk voor de boeg hebben om plastic te reduceren, zien we hier enkele top eco-vriendelijke innovaties van Carlsberg; … en daar drinken we eentje op! (konden het niet laten)

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: