Sony komt met airco, zoals destijds met de walkman: draagbaar!

Heet, heter, heetst… België en Nederland kreunen as we speak (juli 2019) onder een hittegolf. No worries, de redding is nabij: draagbare airco. I kid you not! Je leest het hier.

Verkoeling

Met temperaturen boven de 40 graden Celsius is er maar één ding prioriteit; verkoeling zoeken. Drank, ijs, een plons in het zwembad… leuk. Eén ding willen we allemaal en dat is airco.

img_4481.jpg

Net daarom zien we tijdens hittegolven dat men makkelijk een frisse kerk bezoekt, een filmpje meepikt of gaat shoppen in een centre, enkel en alleen omwille van de airco. Verlaat je een gekoelde omgeving, dan slaat de warmte je genadeloos om de oren.

Niet iedereen beschikt in de auto, thuis of op het werk over airco. En op straat, in de zengende hitte, al helemaal niet. Wat dan? Sony!

Draagbare airco van Sony

Blijkbaar is Sony, de Japanse fabrikant van consumentenelektronica, bezig met de financiering van een draagbare airconditioner of verwarmer. Eindelijk – ook onderweg – een geklimatiseerd leven.

_reon_pre_sample_20190522
Wij weten ook niet wat hier geschreven staat…

Reon Pocket

Het toestel heet Reon Pocket en is ter grootte van een kaarthouder, heeft Bluetooth en maakt gebruik van thermo-elektrische koeling.

Je glijdt het in een speciaal onderhemd, dat een zakje heeft aan de basis van je nek. Je sluit het aan via een app, drukt op de knop, en voilà… directe koeling.

_reon_pre_sample_20190522

Lees je dit artikel in de winter: Sony zegt dat je het apparaat ook op koude winterdagen kunt gebruiken om warm te blijven.

13 graden koeler

Sony schrijft over de Reon Pocket dat ze honderden simulaties hebben uitgevoerd en dat het toestel op hete dagen de lichaamstemperatuur van een gebruiker zou kunnen afkoelen met 13 graden Celsius. Ondertussen, op koude dagen, zeggen ze dat het uw temperatuur kan verhogen met ongeveer 8 graden Celsius.

Doet Sony het opnieuw?

Sony is sterk in het vermarkten van mooi ontworpen en hoog-technologische consumentenelektronica. Ze creëerden in de jaren ’70 een rage met de walkman.

Sony Walkman.jpg

Met de walkman waren ze baanbrekend. In de jaren negentig brak Sony de markt van de spelconsoles open. Die was tot dan gedomineerd door Sega en Nintendo.

Wordt de Reon Pocket een nieuwe hype? Heeft ooit elk kledingtuk standaard een extra zakje aan de nek?

Voor de jonkies onder mijn lezers: een walkman is een op batterijen werkend apparaat dat muziekcassettes afspeelt, met een hoofdtelefoon en meegenomen kan worden tijdens bijv. het wandelen of fietsen.

En dan maar ineens voor de volledigheid: een muziekcassette, cassettebandje, compactcassette of simpelweg bandje is een magneetband die wordt gebruikt als geluidsdrager, in een speciaal daarvoor gemaakte vaste doos (cassette).

Slimme kledij

Kledij dat zich aanpast aan de omgeving, is een opkomende markt. We zien steeds vaker integratie van slimme soft- en hardware. Maar net zo goed het gebruikte materiaal is in verandering.

Onderzoekers van de Stanford University hebben een textiel ontwikkeld, gemaakt van een plastic en niet duur. De drager van het materiaal verliest warmte door het doorlaten van zweet, niets nieuws, maar ook door infrarood straling te laten ontsnappen. De drager ervaart dat als 7 graden Celsius koeler dan bij katoen.

Technisch

De Reon Pocket is klein en hoewel dat snel banaal mag lijken, is het product behoorlijk indrukwekkend.

_reon_pre_sample_20190522

Het toestel ondersteunt iOS en Android, heeft een batterijduur van 24 uur en een oplaadtijd van 2 uur, en maakt gebruik van USB-C.

Het feit dat uw kleding aangepast moet zijn om het toestelletje mee te dragen, is wel vervelend. Maar langs de andere kant, het weegt maar 85 gram en in een hittegolf draag je dat met plezier mee denk ik dan.

_reon_web-main_20190702

Reon Pocket Standard en Reon Pocket Lite

Er zijn twee versies, de Reon Pocket Standard en Reon Pocket Lite. Deze laatste is goedkoper, maar wordt alleen geleverd met een handmatige bediening. De Standard laat je toe om de temperatuur handmatig te regelen via je smartphone, maar een volgende update zal een automatische modus introduceren. De Standard laat je ook het luchtvolume aanpassen en heeft een aanpasbare “my mode”.

Crowdfunding

Hoewel Sony een technologiegigant is, ging ze hier de weg op van crowdfunding.
Sony’s crowdfunding campagne is net op zondag (21/07/2019) van start gegaan en heeft met nog 24 dagen te gaan al 45 procent van zijn financieringsdoel bereikt.

Sony Reon Crowdfunding

Zit je te puffen in de hitte en denk je: shut up and take my money… helaas pindakaas. Het is alleen bestemd voor Japan.

takemymoney

De prijzen variëren van 12.760 yen (~105 EUR) tot 19.030 yen (~157 EUR), waarbij de prijs afhangt van de versie (Standard of Lite) en het aantal ondershirts dat je ermee wilt kopen.

Volgens de site van Sony moeten ze volledig worden gefinancierd waarna de financiers hun draagbare HVAC’s ergens rond maart 2020 mogen verwachten. Dus toch nog even het hoofd koel zien te houden!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: