Eerder dit jaar lieten we je al kennis maken met een heuse robocop. Dat was nog eens een voorbeeld van hoe de de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) qua innovatie behoorlijk gedurfd uit de hoek komen.
Lees meer: Gedaan met ‘flikken’, daar is Robocop!
Ze doen daar nog een lap bovenop, met hoverbikes (EVTOL); geleverd door het Californische bedrijf Hoversurf (met Russische eigenaars). Bij hen vliegen de zwaantjes werkelijk.
Zwaantjes: Toen de motorpolitie in België werd opgericht, reden zij op Harley Davidsons en droegen een witte helm; hadden ze een zwart omrande bril en (bij slecht weer) lange mantels. Bij hoge snelheid deed de wind de mantels sierlijk bewegen, als een vliegende zwaan. Zo ontstond de bijnaam “de zwaantjes”.

De politie van Dubai is as we speak bezig agenten op te leiden, om met de hoverbikes te vliegen. Die stijgen en landen verticaal en zijn elektrisch.
Groot voordeel bij het opleiden, is dat bij deze hoverbikes geen vliegbrevet nodig is. Een training is sowieso geen overbodige luxe, want de bikes kennen een prijskaartje van 150.000 USD per stuk.

Naar verwachting zullen ze ze daar zien vliegen vanaf 2020. Voornamelijk ingezet om verdachten op te sporen en om bij toeristische bestemmingen te patrouilleren.
Brigadegeneraal Khalid Nasser Alrazooqi (algemeen directeur van de dienst Artificiële Intelligentie van de politie van Dubai) zei hierover aan CNN: “Momenteel hebben we al twee bemanningen die trainen en we verhogen het aantal”
Hij beschreef de elektrische hoverbikes als een “first responder unit” die wordt gebruikt om moeilijk te bereiken gebieden te bereiken.
Als we de videobeelden zien lijkt echt politiewerk niet zo evident vanuit de hoverbike, al ziet het er wel plezant uit. Maar in moeilijk bereikbaar gebied, zien we inderdaad wel de voordelen.
Onbemande drones daarentegen, zien we nu al levens redden. Lees meer: Het is zover: drones redden levens.

Ze gebruiken de Hoverbike S3 2019. Als we daar de fact sheet van lezen, dan zien we dat het toestel 114 kg weegt en een vliegtijd heeft van 40 minuten in drone modus; waarbij de werkelijke vliegtijd met piloot 10 tot 25 minuten is, afhankelijk van het gewicht en de vluchtomstandigheden. Toch eerder een beperkte tijd wanneer je een achtervolging wil inzetten.
Opladen gebeurt in 2,5 uur zonder de batterijen te verwijderen. De aanbevolen vlieghoogte is 5 meter boven de grond, maar de piloot kan de hoogtelimiet aanpassen. De maximale snelheid is beperkt tot 96 km/u.
“Taxi, volg die… euhm, hoverbike!”
Hoversurf is ook nog met een vliegende taxi bezig. Ze noemen het project “Formule” en zeggen daarover dat die alle voordelen in één concept combineert: “Gemak. Veiligheid. Snelheid”.

Met hun technologie van de Venturimotor, zijn ze in staat om zich te ontdoen van de typische schroeven, die mensen vaak bang maken.
Het is daardoor noch een copter, noch een vliegtuig. De machine combineert het beste van beide ontwerpen, en de systemen werken onafhankelijk van elkaar. Als de vleugel faalt, landt de copter. Als de copter faalt, zal het vliegtuig je helpen landen.
In de meeste S/VTOL ontwerpen worden propellers gedraaid om over te schakelen van de verticale startmodus naar de vliegtuigmodus en is het net daar dat 90% van de ongelukken gebeuren. Het ziet er dus naar uit dat ze die issue hebben opgelost.
Gaat toch alles mis, dan hebben ze een geavanceerde ballistische parachute voor noodsituaties, gemaakt door BRS Aerospace.

Hun gepatenteerde Venturimotoren hebben een geluiddempend effect, niet onbelangrijk als er taxis over je hoofd vliegen.
Het toestel kan opstijgen en landen op een gewone parkeerplaats. En dat veroorzaakt ook meteen een beperking; het draagvermogen. Al zijn ze bezig met het ontwikkelen van een model van Formula TWO en FOUR, dat 2-4 personen zal vervoeren.
Grote troef is dat door de inzetbaarhei binnen bestaande infrastructuur, het project sneller de markt kan betreden, terwijl andere concurrenten wachten op infrastructurele oplossingen.
De maximale afstand is 300 km, en de maximale snelheid 250 km/u, de maximale vliegtijd 1,2 uur
Vliegende auto’s een succes?
We zien steeds meer bedrijven richting vliegende wagens gaan. Drones zijn één ding, maar heuse wagens die over je hoofd zoeven?
Lees meer: Amazon delivery-drones lanceren zich vanuit trein, truck en zeppelin…
Op SuperNova zagen we ook al een vliegende wagen staan, de PAL-V.
Wat is SuperNova? SuperNova is een meerdaagse beurs in Vlaanderen (september 2018), een evenement waar visionaire oplossingen, technologieën en inzichten samenkomen. Waar ‘game changers’ en bedrijven van morgen elkaar ontmoeten, waar ondernemers, professionals en creatievelingen zich laten inspireren en visies op de toekomst krijgen. #WhatsNext was uiteraard aanwezig en vond het een absolute aanrader!
SuperNova omschreef de PAL-V als volgt: Een auto die vliegt. Een vliegtuig dat rijdt. De PAL-V Liberty is het allebei. Geïnspireerd door de natuur, ontwikkeld door de mens en geëvolueerd in de tijd, dit baanbrekend product introduceert het tijdperk van de vliegende auto. In maart 2018 onthulde PAL-V ’s werelds eerste model voor de productie van vliegende auto op de Autosalon van Genève.
Enkele specificaties van de PAL-V:
- Rij-specificaties: maximumsnelheid 160km/u, verbruik 7,6L/100km (Euro95, Euro98, E10), bereik van 1315km`
- Vliegspecificaties: 140km/u (eco) tot max. 180km/u, laadvermogen 246kg, bereik van 400-500km, 4,3uur. Verbruik 26L/u.
Interessante toestellen en innovaties; sommigen nog op de tekentafel, anderen al in de lucht. Alhoewel ik mijn bedenkingen heb wat betreft vliegende “auto’s”.
Ze genereren neerwaartse druk hetgeen windverplaatsing en geluidsoverlast op de grond veroorzaakt. Vlieglicenties zijn vaak niet nodig en wanneer dit soort tuigen door de doorsnee particulier gebruikt gaan worden; wil je niet meemaken dat die slordig is met het onderhoud en zijn uitlaat naar beneden tottert, laat staan het volledige toestel.
Een wagen die met pech langs de weg gaat staan, is toch nog net iets anders dan een vliegende taxi die naar beneden duikt.
Of zoals Elon Musk het tegen Bloomberg zei: “Obviously, I like flying things, but it’s difficult to imagine the flying car becoming a scalable solution.” “If somebody doesn’t maintain their flying car, it could drop a hubcap and guillotine you,” aldus Musk. “Your anxiety level will not decrease as a result of things that weigh a lot buzzing around your head.”
Elon, visionair als hij is, ziet in deze innovatie dus wel wat hindernissen; maar het is wel eentje om in de gaten te houden of minstens af en toe omhoog te loeren.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
1 reactie