Moet er nog koffie zijn?

Mijn dag begint pas echt… wanneer ik mijn eerste tas koffie op heb. Sommige dagen vergen twee, drie kopjes in de ochtend; maar dat hangt dan ook samen met hoe de voorafgaande avond is geëindigd.

In elk geval, wat zou de workplace zijn zonder koffie?! En leggen we ons lot dan in de handen van de automaat in de gang (noemen we dat nog koffie?), of een simpele Senseo? Lekker fancy met een Nespresso? Of toch maar die trouwe thermos voor het hele werkeiland?

Slimme koffietoestellen

Waarom niet slim aanpakken? Wat dacht je van een smart-koffietoestel? Ze bestaan al jaren, maar blijven bescheiden qua bekendheid.

Een slim koffietoestel klinkt misschien als een dure luxe, maar dat valt echt wel mee. En is het niet handig (nerd-alert) om uw koffie zomaar even via je smartphone te kunnen bestellen? Uiteraard naar wens.

Cafeïne doet onze innerlijke motor draaien. Laat die motor dan geen tijd verliezen met koffie zetten: smartphone, kiezen, klaar.

Een smart-koffietoestel is ook handig voor thuis. Na 3x de wekker-snoozeknop ingeduwd te hebben op uw smartphone, ben je half wakker genoeg om snel het nieuws te doorlopen en hoe zit het nog met je sociale media? Waarom ook niet ineens uw koffie kiezen? Die staat dan klaar zodra je uit de douche komt gewaggeld. Klaar om er in te vliegen.

Functies

De meeste smart-koffietoestellen hebben dezelfde standaardfuncties. Dat gaat van het eenvoudig plannen van de koffie, zodat elke ochtend op hetzelfde moment een bakje koffie klaarstaat. Zo smart is dat nog niet natuurlijk. Handiger wordt het wanneer het toestel herinnert om water of koffiebonen aan te vullen; of door zichzelf uit te schakelen als er geen water is, en zo oververhitting te voorkomen. Maar er is meer…

Nespresso, what else?

De high-end versie van Nespresso, de Expert Espresso Machine, beschikt over vijf voorgeprogrammeerde kopgroottes: ristretto, espresso, lungo, de nieuwe Nespresso americano en heet water; en laat u kiezen uit drie temperaturen: warm, heet en extra heet. Het toestel heeft ook een geïntegreerde “aeroccino melkopschuimer”.

Via de Nespresso app kun je schema’s beheren, recepten raadplegen en uw koffie personaliseren. Nooit meer vaststellen dat je gisteren de laatste capsule hebt gebruikt; want het bevat een functie langswaar je eenvoudig kunt bijbestellen.

De Nespresso Expert Espresso Machine heeft als adviesprijs 279 EUR.

Smarter, 2nd Generation

Liever filterkoffie in plaats van capsules? Versgemalen bonen? Dan biedt  2nd Generation koffietoestel van ‘Smarter’ een oplossing. Je stelt de wektijd in, zodat het toestel op dat moment start met de bereiding. Stel zelf de sterkte, hoeveelheid water en brouwtijd in om zo je gepersonaliseerd kopje koffie te maken.

Vanuit de app kies je hoeveel kopjes koffie mogen doorlopen en het toestel houdt het 40 minuten warm. Indien het water aangevuld moet worden, zal de app u verwittigen. Bonen op? Even bestellen vanuit de app, simpel.

Smarter, online beschikbaar voor 207 EUR.

Niet iedereen zit aan de koffie. Daar kan Smarter ook mee uit de voeten. Hun iKettle (3rd generation) kookt water tot op een temperatuur die jij kiest; en dat kan van eender waar (lees: lui in bed) via de app.

Handig, zo een app. Maar een digitale assistent zou maar een halfje zijn, als die niet ook even de koffie voor je kon regelen of water laat koken. Het toestel praat inderdaad met zowel Amazon Alexa als Google Assistant. Uw slimme luidspreker is zo ook ineens uw eigen persoonlijke barista of thee sommelier.

Smarter iKettle, online beschikbaar rond de 100 EUR.

BrewGenie

Liever beneden de 100 EUR blijven? Dan is de BrewGenie misschien iets voor jou. Het toestel heeft een capaciteit van acht kopjes, stuurt u slimme herinneringen, en brouwt uw bakje troost automatisch, op bestelling of elke ochtend op hetzelfde moment. Om het te bedienen moet je binnen de 50 meter blijven en muren maken die afstand nog korter, maar het speelt wel muziek af wanneer hij je eerste koffie van de dag aan het zetten is. Er zijn ergere manieren om je dag te beginnen, dan met koffie en muziek.

BrewGenie

Conclusie

De toestellen zijn betaalbaar en al bij al gebruiksvriendelijk. Of het bovenstaande allemaal smart genoeg is, daar kunnen we over discussiëren. Leuke features en voor sommigen vast wel bruikbaar, dat wel.

Nog smarter wordt het wanneer het ochtendritme niet geprogrammeerd moet worden, maar AI dat gewoon doorheeft of – eenvoudiger – uw agenda kan raadplegen. De slimme koffiezet of waterkoker mag vervolgens ook even een seintje geven aan de elektrische wagen buiten; “het eerste kopje is binnen”, waarna de wagen het interieur kan voorverwarmen (want niet iedereen heeft of gebruikt zijn garage, weet je wel).

Smart, het kan dus altijd smarter. Maar goed, ondertussen hebben we onze koffie!

Steven Dupont

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: