Belfius biedt computergestuurd ‘omnikanaal’ beleggingsadvies aan, 24/7.

Digitaal bankieren, alle banken zetten er op in. Maar eigenlijk is die term te eng. Hybride bankieren of omnikanaal-bankieren, leunt veel meer aan bij de behoefte van de klant: het stenen aanbod, met bankkantoren, matchen met online-mogelijkheden en een verruimde bereikbaarheid.

Alle banken komen wat dat betreft steeds innovatiever uit de hoek.
Op 28 maart 2018 kondigde Belfius een volgende stap aan in hun strategie: het ‘digitaal – omnikanaal’ beleggingsadvies dat 24/7 beschikbaar is via smartphone, tablet of pc.

De bank wil op basis van de specifieke financiële situatie van de klant, zijn strategie, ervaring, kennis en verwachtingen een beleggingsaanbod aanbieden, op afstand, via kanaal naar keuze. Wenst de klant ondersteuning van een financieel adviseur op afstand, dan kan dat via één klik via zowel chat, video of call.

Belfius chat smartphone

Belfius zegt hierover dat ze aan hun klanten dezelfde kwaliteit van persoonlijk beleggingsadvies willen aanbieden, zowel in het kantorennet als via zijn diverse digitale kanalen.

Tijd om naar kantoor te gaan?

Vandaag staat nog steeds meer dan 260 miljard euro op spaarrekeningen in België. Hebben klanten vandaag de tijd om naar een kantoor te gaan? Zelfs met verruimde openingsuren en zelfs op afspraak, is dat niet evident. Ondertussen laten ze hun spaargeld vaak gewoon staan, veeleer dan beleggingsproducten te overwegen die meer zouden kunnen tegemoetkomen aan hun behoeften en hun verwachtingen.

Uit enquêtes die Belfius bij haar klanten hield, blijkt dat een van de voornaamste redenen van die schijnbare tegenstelling het ontbreken van individueel advies is. Een gesprek met een adviseur kan klanten informeren over alternatieven voor dat ‘spaarboekje’.

Toegankelijk waar en wanneer de klant het wenst

Het is om die leemte op te vullen dat Belfius het ‘omnikanaal’ beleggingsadvies heeft uitgewerkt, dat 24/7 beschikbaar is via de digitale kanalen: smartphone, tablet, pc, telefoon, chat, videochat of kantoor.

Via het kanaal dat de klant wenst, krijgt die beleggingsadvies dat rekening houdt met zijn profiel, zijn strategie en zijn globale portefeuille. Indien gewenst, is er de mogelijkheid de details met een financieel adviseur te bespreken, hetzij in zijn kantoor, hetzij op afstand via chat, telefoon of videochat.

Gepersonaliseerd en Mifid II compliant

Het advies staat open voor iedereen, en is conform de MiFID II-reglementering. Elk voorstel komt er immers pas nadat de klant zijn gedetailleerd beleggersprofiel heeft bepaald en bevestigd. De bank moet immers precies op de hoogte zijn van de kennis van de klant en zijn ervaring met financiële producten, zijn strategie, zijn beleggingshorizon enz.

Het advies is computergestuurd, waarbij algoritmes producten op maat adviseren.

Wat zeggen de Belfius-cijfers?

 • Meer dan 1,1 miljoen klanten maken bijna dagelijks actief gebruik van Belfius apps.
 • Meer dan 1,5 miljoen Belfius klanten gebruiken één of meer van de digitale kanalen.
 • 40% van de pensioenspaarrekeningen wordt digitaal geopend, waarvan 80% via smartphone, en vaak buiten de openingsuren van de kantoren.
 • Eén beleggingsfonds op drie wordt aangekocht via de digitale kanalen van Belfius.
 • 96% van de beleggers die gebruik maken van Mobile Banking, volgt en raadpleegt zijn beleggingen op de smartphone.

Wat zit in de pijplijn?

Naast het ‘omnichannel’ beleggingsadvies zal de Belfius Mobile app nog enkele nieuwigheden meekrijgen. Op komst:

 • De mogelijkheid om push notifications in te stellen bijvoorbeeld bij het ontvangen van een bedrag hoger dan X€ op een zichtrekening, wanneer het saldo ontoereikend is om een betaling uit te voeren, als het rekeningsaldo onder een bepaald bedrag zakt, enz.
 • De uitbreiding van de mogelijkheden van de app itsme® met name de mogelijkheid om itsme® te gebruiken in de plaats van de kaartlezer (bijv. hogere bedragen overschrijven, enz.)
 • De mogelijkheid voor minderjarigen (12-18 jaar) om Belfius Mobile te activeren zonder dat hun ouders daarvoor in een Belfius kantoor langs moeten gaan. De ouders ontvangen de aanvraag van hun kinderen automatisch in hun eigen Belfius Mobile app of in Belfius Direct Net
 • De mogelijkheid om een specifieke naam toe te kennen aan elke zicht- of spaarrekening zodat die gemakkelijk van elkaar kunnen onderscheiden worden.

Eind 2018 zou ook nog volgen:

 • Digitaal intekenen op kapitaalsoperaties ondersteund door Belfius
 • Via video call een gesprek hebben met hun financieel adviseur in kantoor
 • Intekenen op digitaal en geautomatiseerd vermogensbeheer (Robo advice)
 • Klanten in vermogensbeheer zullen hun mandaten kunnen opvolgen via smartphone (nu al mogelijk op pc & tablet).

En zo is het tussen alle banken een constant haasje-over-springen in het digitale veld waarbij de ene sneller wil zijn dan de andere, zeker wanneer je weet welke uitdagingen de PSD2-regelgeving met zich meebrengt. Voor de consument komen er alleen maar mogelijkheden bij en zo hopelijk ook gemak en kwaliteit. Wij houden de trends alvast in de gaten.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: