Het is zover: drones redden levens.

Pakjes leveren met drones, handig. Landmeten met drones, prima. Filmopnames vanuit de lucht, leuk. Maar wat dacht je van levens redden? Het kan!

Superman to the rescue, dat is voor films. Drones die u uit de nood komen helpen, dat is realiteit.

Badmeesters ten zuiden van het Australische Brisbane waren met een training bezig, waarbij drones gebruikt konden worden in reddingsacties. Een investering van 430.000 Australische dollar die al meteen mocht renderen. Tijdens de voorbereidingen zagen ze dat twee zwemmende tieners door het sterke getij in nood verkeerden. Er werd besloten de drone meteen ‘voor echt‘ in te zetten.

Met de drone werden kostbare minuten gewonnen en de drenkelingen gered. Een speciale reddingsmodule werd in het water gegooid, waardoor ze zich konden vastgrijpen en richting strand zwemmen.

Op nog geen minuut was de drone ter plekke en uiteindelijk raakte niemand gewond.

Drones worden life savers

Een project is lopende waarbij drones een defibrillator ter plaatse brengen, wanneer alarm wordt geslagen bij hartstilstand.

De locatie zou bepaald worden via het telefoonsignaal van de beller en vliegen gebeurt op basis van GPS. Met snelheden van rond de 100km/u zou de redding maar enkele minuten verwijderd zijn. Wanneer de drone is geland, geeft het toestel via een live video- en geluidsverbinding instructies en kan de situatie ingeschat worden.

Uber for blood

Technologie-ontwikkelaar Zipline, uit Silicon Valley, gaat nog een stap verder. Met hun project ‘Uber for blood’, lanceren ze zelfsturende drones die bloed- en medicijnmonsters aan twaalf medische centra in Rwanda leveren. De drones vliegen op autopiloot en hebben een bereik van 75 kilometer. Met hun 110km/u leveren ze in een half uur, acht keer sneller dan traditioneel vervoer. Ze werken samen met het ministerie van Gezondheid in Rwanda.

Vooral bij levensbedreigende situaties worden ze ingezet. Bij bevallingen, waarbij patiënten vaak veel bloed verliezen, of bij bloedarmoede als gevolg van Malaria.

In andere landen is men al veel verder gevorderd met zelfsturende drones, maar Rwanda zou de eerste zijn die dit op grote schaal inzet. Op één jaar zouden 5.500 bloed- en medicijnmonsters zijn getransporteerd. Droppen gebeurt met een parachute in een daarvoor bestemde zone, voordat het toestel terugkeert naar de basis.

Nederland

Bij onze noorderburen gaat een gelijkaardig pilootproject van grond. In maart start het ANWB Medical Air Assistance samen met UMCG Ambulancezorg een proef waarbij een drone medicijnen van het Groningse platteland naar Schiermonnikoog vervoert. De drone vliegt zelfstandig tot een afstand van 9 kilometer.

Nu gebeurt het transport nog via veerboot, wat soms uren duurt. Met de proef hoopt het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vooral snelheid te winnen.

De technologie is van de grond

Drones zijn met de laatste nieuwe mogelijkheden al lang de garage van de hobbyist uitgevlogen en bieden nu tal van mogelijkheden die ons leven makkelijker zullen maken, en zelfs redden.  The sky is the limit.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

8 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: