Steeds meer handelszaken omarmen het elektronisch betalen. Soms all the way! Je leest hier over een opkomende horeca-trend qua bestellen en betalen.
Horecapersoneel en tafelschuimers
Tijdens de zomermaanden kreunen de horecazaken aan zee wel eens onder de dankbare drukte, omdat geschikt personeel moeilijk te vinden is. Resultaat: wachtende en ontevreden klanten.
Of wat dacht je van tafelschuimers? Die consumeren en dan met de noorderzon verdwijnen. Een druk terras en bezet personeel maakt dat makkelijk. Resultaat: Gederfde inkomsten.
Wat dacht je? Daar bestaat een app voor!
Keuzestress
En heb je dat ook? Zit je aan tafel, moet je nog kiezen… staat de ober er al. En dan kies je snel het vertrouwde… “doe mij maar een cola alsjeblieft“, terwijl je met iets meer tijd had gekozen voor de lekkere huisgemaakte Ice Tea, die je net te laat hebt ontdekt. En het is met munt verdorie, nu ja, volgende keer dan?
Met een app in de hand, en alle rust aan tafel, had je rustig kunnen kiezen.

MynOber
In Nederland kwamen we op restaurant de Ober Self-order app tegen. Zelf bestellen, snel betalen,… klaar.
MynOber biedt naast een kassasysteem en gasten-WiFi de Self-order app aan, die moet moeten zorgen voor tevreden gasten en meer omzet.
Met de MynOber bestel-app kunnen gasten makkelijk, snel en op ieder gewenst moment via de smartphone een bestelling plaatsen of de rekening vragen. Toch nog van tafel wisselen, ook dat kan de app aan.
MynOber werkt eenvoudig:
- Download de gratis app voor Android of iOS.
- Scan de QR-code (geen account nodig).
- Bekijk de menukaart en plaats een bestelling.

Vervolgens komt de bediening aan tafel. Werkt de horecazaak met zelfbediening, dan krijg je een pushbericht op je smartphone zodra je je bestelling aan de toog kan afhalen.
Niet wachten tot de bediening langskomt, niet ongemakkelijk staan aanschuiven aan de bar, niet voorgestoken worden… gewoon rustig kijken, kiezen, betalen. Klaar.
Enig minpuntje hier, je moet eerst de app downloaden. Straks heeft elke horeca-zaak een andere bestel-app en moet je tien apps downloaden. In Mechelen tonen ze hoe het ook zonder app kan.
De Vleeshalle in Mechelen
Vorige maand zat ik in de monumentale hal (architect Victor Louckx, 1881) van De Vleeshalle te Mechelen. Ooit boden slagers er hun koopwaar aan maar tegenwoordig is het een culinaire hotspot in het hartje van Mechelen. Twaalf standhouders én een popup geven er elke dag het beste van zichzelf.

In De Vleeshalle kun je enkel met de kaart of met de Bancontact-app betalen. Op die manier willen ze voor een snellere service zorgen en is er geen gedoe met wisselgeld.
En ook hier blijf je lekker op je stoel zitten. De bestelwebsite (geen app) van De Vleeshalle laat u kiezen uit welke stand je wil proeven, en biedt de menu aan. Aanduiden, in winkelmandje droppen, afrekenen… vervolgens krijg je bericht wanneer je bestelling afgehaald kan worden.
De bestelling kan zowel voor consumptie ter plaatse worden opgemaakt, of om mee te nemen. Door het proces van bestellen en betalen te digitaliseren, kunnen ze alle aandacht steken in het lekkere eten en drinken.
De ene moment snij je als standhouder de lekkerste bio-groentjes en het andere moment zou je wisselgeld moeten hanteren?! Niet erg hygiënisch maar nog al te vaak dagelijkse kost. Doe mij dan maar lekker digitaal.
Hier nog eenvoudiger:
- Je hoeft geen app te downloaden; gewoon de QR-code scannen
- De webinkel van De Vleeshalle verschijnt
- Je kiest bij welke smaakmaker je wil bestellen
- Maak u keuze, betaal, … klaar

Persoonlijk contact
In de horeca zijn service en dienstverlening essentieel. Een vriendelijke bediening en een spontane babbel zijn goud waard. Verdwijnt dat niet door emotieloos te bestellen via een QR-code?
Het is maar hoe je het bekijkt. Een online menu kan u meer details geven over het gerecht of de cocktail. Over de herkomst van de producten en de versheid in de kijker zetten. In de drukte zou de bediening nooit zo in detail kunnen gaan.
En ook met bestel-apps blijft er een keuzemogelijkheid om aan tafel bediend te worden. Alleen de bestelling en de betaling gebeuren digitaal. Moet je toch aan de bar afhalen, dan staat de ober u daar vast met een vriendelijke lach op te wachten. Die kan zich immers focussen op kwaliteit.
Elektronisch betalen
Met handige apps als Splitwise of Payconiq by Bancontact is de rekening makkelijk uitgesplitst en snel afgerekend.
Lees ook: Een nieuwe Belgische betaalreus: Bancontact Payconiq Company
Het elektronisch betalen zit in de lift en daar zal het verbod om kosten* aan te rekenen zeker aan bijgedragen hebben. De consument wil eenvoud, gemak en geen gedoe… met de kaart of app betalen is voor velen de eenvoudigste optie geworden.
*Sinds augustus 2018 is het in België verboden kosten aan te rekenen bij elektronische betalingen. Een minimumbedrag hanteren voor digitale betalingen mag nog wel.
Kijken we naar de grootste spelers inzake betaalterminals, zoals CCV en Worldline, zien we daar een stijging van het aantal digitale betalingen met ongeveer 14%. Bedragen onder de 10 EUR zijn verdrievoudigd.
Lees ook: Digitaal als cash-killer
Innovatie
Bestel-apps zullen niet altijd, overal en voor iedereen kunnen dienen, maar ik zie er toch wel de voordelen van in.
Een leuke innovatie – die ik nog niet tegenkwam – zou kunnen zijn dat je in de bestel-app aanduidt welke uw eventuele voedselallergieën zijn, waarna het menu automatisch de niet-geschikte keuzes weglaat. Of hoe simpel alles eigenlijk zou kunnen zijn.
Smakelijk!
Lees ook: Spar: Scan. Pay. Go. Kassaloze supermarkten in opmars.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
2 reacties