De ‘wat’ en ‘waarom’ van het nieuwe Huawei besturingssysteem HarmonyOS

Op haar ontwikkelaarsconferentie in thuisland China heeft Huawei op 9 augustus 2019 een eigen besturingssysteem onthuld, HarmonyOS. De ‘wat’ en ‘waarom’, die lees je hier… 

Huawei – HarmonyOS

Het hing al enkele jaren in de lucht dat de Chinese multinational met een eigen besturingssysteem (Operating System, OS) bezig was. De noodzaak daarvoor was gegroeid sinds de Amerikaanse overheid het bedrijf op de zwarte lijst had gezet, waardoor Google zich gedwongen zag de Android-licentie van Huawei (tijdelijk) stop te zetten.

Wat is Android? Android is een opensourceplatform en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pc’s, camera’s en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform. De ontwikkelaar is Google samen met Open Handset Alliance. Android is het meest gedraaide besturingssysteem op mobiele telefoons.

Huawei 2
Credits: Huawei

Huawei – HongmengOS

Huawei staat wereldwijd op plaats drie qua meest verkochte smartphones, na Samsung en Apple.

Hun nieuwe Huawei-besturingssysteem wordt in eerste instantie alleen op de Chinese markt uitgebracht onder de naam HongmengOS. Nadien zal het geleidelijk naar andere regio’s worden uitgebreid, onder de merknaam HarmonyOS.

De CEO van Huawei, Ren Zhengfei, zei vorige maand (juli 2019) dat het systeem niet alleen voor smartphones moet gaan dienen, maar ook voor switches, routers en IoT-toestellen. Eén keer programmeren volstaat om op alle soorten apparaten te kunnen werken, ongeacht schermgrootte of interface.

Huawei 4
Credits: Huawei

Meer dan smartphones

We zullen HarmonyOS later dit jaar (2019) zien verschijnen in nieuwe Huawei “smart screen products”. Gevolgd door andere slimme apparaten, zoals wearables, laptops, televisies, luidsprekers, autosystemen,…

HarmonyOS heeft wat men noemt een gedistribueerde (of modulaire) architectuur, wat zorgt voor een naadloze ervaring over diverse (type) toestellen heen. De kern van het systeem is daarbij gemeenschappelijk maar elementen kunnen worden aangepast naar de vereisten van andere (soorten) apparaten.

 

Dat is natuurlijk een voordeel voor ontwikkelaars. Die moeten dan maar één keer iets ontwikkelen, dat dan meteen op al die verschillende platformen kan draaien.

Ervaring leert dat het succes van een nieuw besturingssysteem afhangt van hoe breed het omarmd wordt door ontwikkelaars. Een Operating System moet een zo groot mogelijke adoptie kennen, met beschikbare apps, om een werkbaar en rendabel app-ecosysteem te worden. Huawei’ HarmonyOS is daarom volledig open source.

Huawei 7
Credits: Huawei

Wat is open source? Bij Open Source of Open Bron, wordt de broncode van de software vrij beschikbaar gesteld, zodat iedereen er mee kan werken, toevoegingen doen, verbeteringen aanbrengen… integreren in eigen systemen.

Android en Fuchia

Tot op heden draaien de Huawei smartphones op Android. In eerste instantie zullen HarmonyOS en Android naast elkaar gebruikt worden, om – wanneer het ecosysteem van HarmonyOS groot genoeg is – Android te lossen.

HarmonyOS zal bestaande Android-apps ondersteunen.

Wel vreemd dat er dubbel gelopen zal worden, want het is niets voor Google om zulks toe te laten. Dat wordt eentje om in de gaten te houden.

Google is trouwens ook met een nieuw systeem bezig, Fuchia.

fuchsia OS.jpg

In tegenstelling tot eerdere besturingssystemen van Google, zoals Chrome OS en Android, zal Fuchsia gebaseerd zijn op een nieuwe microkernel met de naam “Zircon”. Er wordt gespeculeerd dat Google met dit besturingssysteem mogelijk Android zou willen vervangen.

Microsoft had destijds het ondertussen afgevoerde besturingssysteem Windows Mobile en is nu bezig met Windows Core OS. Bij Apple kennen we uiteraard iOS.

Net als Google met Fuchsia heeft HarmonyOS een microkernel-ontwerp. Dat vereenvoudigt de kernelfuncties zoveel mogelijk… eenvoudig gezegd… het gaat allemaal een pak sneller. En omdat een microkernel veel minder code bevat (ongeveer een duizendste van de Linux-kernel) is het risico op een aanval veel kleiner en dus veiliger.

macbook pro on brown wooden table
Foto door Kevin Paster op Pexels.com

De Amerikaanse ban

HarmonyOS zal nodig zijn om niet afhankelijk te blijven van een derde speler.

Midden mei 2019 ging de Amerikaanse ban van kracht, waardoor bedrijven geen handel meer mogen voeren met Huawei, tenzij ze daarvoor expliciete toestemming krijgen van de Amerikaanse overheid.

Lees ook: Het gele gevaar hangt in de lucht

Door die ban zou Huawei een kwart van zijn marktaandeel in België verloren zijn; aldus De Tijd op autoriteit van marktonderzoeksbureau GfK.

Begin deze maand maakten ze weliswaar een groei 23,2% in hun halfjaaromzet bekend, maar de smartphonedivisie van het bedrijf is in het tweede kwartaal van 2019 wereldwijd gestopt met groeien.

Met HarmonyOS neemt de Chinese techgigant zijn lot stevig in eigen handen vast. Dat neemt niet weg dat bezorgdheden zoals privacy en inmenging door de Chinese overheid van de baan zal zijn. We volgen het op.

Lees ook: Smartphone data lekt naar China

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: