Geen gedoe en altijd en overal online comfort willen maar ook je privacy en veiligheid behouden… kan dat? Vanaf vandaag: JA!
Privacy en online veiligheid
Privacy,… waar is het goed voor? Bestaat het nog? Laat ons wel wezen: privacy is een relatief begrip geworden. Gooien we de handdoek dan maar in de ring? Nope, niks van, neen!
Maaaarrr je privacy bewaken en bewaren wordt niet echt makkelijk gemaakt en de grote schuldige daarvan, dat zijn wijzelf.
Niets zo makkelijk als snel even al die cookies aanvaarden en surfen maar. Over de cookies en de eventuele indigestie heb ik het vandaag niet.

Elke dag opnieuw, geven we onze data gratis weg
Ik heb het over al die keren dat je derden (en derden van derden) toegang hebt gegeven tot je privéfoto’s, tot de tijdlijn van je sociale media, tot uw contacten, tot uw persoonlijke gegevens, … en jij weet nergens van.
Als data het nieuwe goud is, gooien we met z’n allen duizenden gouden munten vrolijk door het raam, elke online seconde opnieuw en opnieuw en opnieuw…
Privacy, of beter gezegd ‘het mogen behouden van je privacy’ is ondertussen al een verkoopargument geworden. Eentje die de Amerikaanse technologiereus Apple goed heeft begrepen.
Apple pakt al enige tijd uit met hun respect voor privacy; met het “bij jou houden” van jouw persoonlijke gegevens.
Vandaag, 3 juni 2019, ging Apple op haar WWDC een serieuze stap verder: “Aanmelden met Apple”
Wat is WWDC? WWDC staat voor Worldwide Developers Conference en is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. Op het WWDC worden nieuwe producten en software voorgesteld.
Wie wil er gedoe?
Je kent het wel… een nieuwe app, een nieuwe site… even een account aanmaken en beginnen met die hap.
Wel een gedoe, dat invoeren van je e-mailadres, je naam invullen en dan nog een apart veld voor je familienaam, het bedenken én onthouden van alweer een paswoord. Op deze blog las je eerder al over het belang van voor elke toegang een uniek paswoord te gebruiken… alweer een gedoe.
Lees meer: Werd jouw paswoord ooit gestolen? Check het hier en krijg nuttige tips.
Aanmelden met Facebook
En dan staat daar plots die knop ‘aanmelden met Facebook’ (Single Sign-on, SSO).
Wanneer je kiest om je ergens met je Facebook-account te registreren, is al dat “gedoe” niet nodig. In dat geval gebruik je de gegevens van je Facebook-account. Je hoeft dus geen paswoord te onthouden.
Wat is SSO? Single sign-on (afgekort SSO) vereenvoudigt het online inlogproces. Zo hoeft men niet voor elke applicatie (app, web) opnieuw in te loggen of een aparte account aan te maken.
Als gebruiker geef je dus toestemming om door de applicatie of website te worden geïdentificeerd en geauthentiseerd via je Facebook-profiel.
Het kan net zo goed met je account van Google, Twitter en anderen om je met één klik aan te melden. Handig, dat wel… maar het gaat ten koste van de dierbare privacy (en zilverlingen door het raam).
Want je persoonlijke gegevens worden achter de schermen wel eens gedeeld en het vergemakkelijkt derden om jou te tracken (online te volgen).
Apple en privacy: de redding nabij!
Apple gaat prat op het respecteren van privacy. Met haar “Aanmelden met Apple” (Sign in with Apple) gaan ze een stap verder. Maar waarin verschilt hun SSO-aanpak dan met die van Facebook en consorten?
“Aanmelden met Apple” is een optie om snel en eenvoudig aan te melden zonder de tracking en zonder je gegevens prijs te geven.
Met die nieuwe vorm van aanmelden voorkomen ze letterlijk dat sites en diensten van derden uw informatie in handen krijgen, en toch behoud je het ik-wil-geen-gedoe gemak door te kunnen aanmelden met één druk op de knop.
Apple zegt dat het een gebruiker kan authenticeren met behulp van Face ID of Touch ID op bijvoorbeeld je iPhone zonder je persoonlijke gegevens aan een derde partij over te dragen. Klanten hoeven geen social media-account te gebruiken of formulieren in te vullen, e-mailadressen te controleren of wachtwoorden te gebruiken.
Aanmelden bij Apple bevat bovendien een ingebouwde twee-factor authenticatie om alles nog veiliger te maken. Apple zegt dat het geen gebruik zal maken van de aanmeldingsoptie om activiteiten in apps of profielgebruikers bij te houden.
Apple maakt jou anoniem
Vraagt die app toch naar jouw naam en e-mailadres, dan kun je dat met dit nieuwe systeem nog steeds geven als je dat zou willen. Met de SSO van Facebook & co zou dat automatisch ingevuld zijn.
Met de SSO van Apple kun je opteren om niet je echte e-mailadres te geven. Zo kan je je privacy beschermen, en wanneer een database met mailadressen gestolen zou worden, ben je niet de pineut (en gelukkig heb je voor elke account een uniek paswoord natuurlijk… ja daar ben ik weer).
Voor alles een uniek e-mailadres
Maar als je voortaan overal fictieve e-mailadressen wil maken, dan ben je wel even bezig. Niet dus, dat lost Apple op. Ze genereren automatisch een willekeurig “relay”-e-mailadres dat je echte e-mailadres verbergt.
Voor elke account waar je met de “Aanmelden met Apple” (Sign in with Apple) aanmeldt, krijg je automatisch een uniek en willekeurig adres. Ben je een app beu, dan kun je dat specifieke relay-mailadres uitschakelen en is het gedaan met het verhaal.
Apple komt met het beste van twee werelden op de proppen: privacy én gemak!
Comfort en veiligheid gaan doorgaans niet hand in hand; of de ene knijpt de andere kapot. Maar in dit geval komt Apple met het beste van twee werelden op de proppen. Ik ben oprecht excited!
Als Apple haar beloftes waarmaakt, zal menig data-provider zich in deze appel verslikken.
Laat maar komen die knop!
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
2 reacties