Cyberpesten op TikTok achtervolgt kinderen tot thuis… TikTok uitgelegd

TikTok 1

Cyberpesten via TikTok… maar wat is TikTok nu eigenlijk?

De gratis video-app ‘TikTok’ is immens populair bij jongeren, maar evenredig onbekend of onbegrepen bij ouders. De app bevat miljoenen leuke filmpjes maar ook een duistere kant: cyberpesten.

Werd een kind gepest op school, ging die einde schooldag naar huis en was er even rust. Met sociale media is er communicatie 24/24 en 7/7, en blijft het kind geconfronteerd worden met kwetsende berichten. Het pesten gebeurt niet echt via de filmpjes die gepost worden, maar eerder in de commentaren daaronder. Dat maakt het pestgedrag moeilijk zichtbaar voor ouders en leerkrachten.

Je kan TikTok proberen verbieden, maar dat werkt doorgaans averechts. Beter is te weten wat TikTok nu eigenlijk is, wat het doet, wat het niet doet,… en wat met de privacy? Je leest het hier…

TikTok 2
Credits photo: TikTok

Kinderen mogen in principe maar vanaf 13 jaar op TikTok maar in de praktijk is dat niet te merken.

Niet goed begrepen

Iedereen ouder dan Generatie Z weet doorgaans niet echt wat TikTok is, maar tokkelt misschien zelf op Facebook, Twitter en Instagram. Niet getreurd, ook Zoomers weten vaak niet hoe TikTok te beschrijven.

Generatie Z is een demografische generatie die volgt op de Millennials (Generatie Y). Ze worden ook wel Zoomer genoemd. Algemeen wordt aangenomen dat Generatie Z loopt van 2003 tot 2015. Generatie Z gebruikt het internet vanaf jonge leeftijd en weet makkelijk met technologie en sociale media om te gaan, waardoor ze ook wel de i-generatie wordt genoemd.

TikTok is gigantisch

Eén ding is duidelijk… de TikTok-app is gigantisch, met meer dan 1,5 miljard geregistreerde gebruikers.

Op amper twee jaar tijd doet het concurrentie aan met de allergrootsten zoals Facebook, YouTube en ook Netflix. Het bedrijf heeft 20.000 man personeel en kantoren in Los Angeles, New York, Londen, Parijs, Berlijn, Dubai, Mumbai, Singapore, Jakarta, Seoul en Tokio.

WAT is TikTok?

TikTok zegt: Onze missie is om de fantasie, kennis en belangrijke momenten van de wereld te bekrachtigen en te delen. Het platform is een thuis voor creatieve expressie via video’s die voor een oprechte, inspirerende en vreugdevolle ervaring zorgen.

TikTok is een gratis app om erg korte video’s te delen. De tijdlimiet van een filmpje is doorgaans max. 15 seconden. Vaak associeert men de app met de typische filmpjes met lip-syncing of muziek en gekke dansjes, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Je treft er comedy, filmpjes van waaghalzen, wetenschappelijke experimenten enz.

TikTok 3
Screenshot vanuit TikTok

WIE zit achter TikTok?

TikTok behoort toe aan het Chinese bedrijf ByteDance, in 2012 opgericht door gewezen Microsoft software engineer, Zhang Yiming. De waarde werd november 2018 geschat op 75 miljard USD en wordt beschouwd als de meest waardevolle ‘unicorn’ (= startend bedrijf) ter wereld.

Het bedrijf heeft verschillende platformen voor machinaal leren (een onderdeel van Artificiële Intelligentie, AI). Het bracht eerder al een AI-aangestuurde nieuws-app uit en een chat-app, om nadien te focussen op video.

In 2016 kwamen ze met de app Douyin, die korte filmpjes liet delen. Op zeer korte tijd hadden ze een miljoen gebruikers om dan in 2017 wereldwijd te gaan, onder de naam TikTok.

Musical.ly
Musical.ly

Musical.ly

Initieel was er veel concurrentie van de app Musical.ly, opgericht in 2014. Musical.ly kende onder meer succes dankzij het in 2016 heengaan van Vine.

Vine was een populaire video-site, maar moederbedrijf Twitter had destijds niet de middelen het levensvatbaar te houden. De Vine-gebruikers gingen massaal over op Musical.ly.

ByteDance zag het potentieel en kocht in 2017 Musical.ly voor 1 miljard USD. TikTok en Musical.ly werden samengevoegd in één app, en de accounts van beide apps samengebracht in één mastodont.

TikTok heeft nu het monopolie in de micro-videomarkt en is op twee jaar tijd uitgeroeid tot een app die zich mag matchen met de gekende sociale media aanbieders, zoals Facebook, Twitter enz.

Eigen Smartphone

ByteDance kwam in 2019 op de proppen met hun allereerste smartphone. De Jianguo Pro 3 is de eerste telefoon van het Chinese telefoonmerk Smartisan, sinds diens patenten werden opgekocht door ByteDance.

Jianguo Pro 3
De Jianguo Pro 3

TikTok-filters en effecten zijn meteen beschikbaar vanuit de camera-app, aldus de South China Morning Post. De telefoon is voorzien van vier cameralenzen achterop, met een 48 megapixel camera en ultra-wide, tele- en macrolenzen. Het is mogelijk om met de achter- en selfiecamera’s tegelijkertijd video op te nemen.

Lees ook: Smartphone data lekt naar China

Voorts ziet het er naar uit dat TikTok wil beginnen met nieuwsmedia; met al enkele overnames in Europa en de USA.

Artificiële Intelligentie

ByteDance is een van de grootste mondiale gebruikers van Artificiële Intelligentie. In de TikTok app krijg je filmpjes aangeboden en daar zit AI achter, krachtiger dan eender ander online platform.

Hoe vaker je de app gebruikt, des beter het je kent en zich aanpast. Natuurlijk kan je ook zelf mensen volgen, en hun video’s zien.

De AI biedt je filmpjes aan, die vanzelf beginnen spelen; wanneer je bepaalde filmpjes niet geheel uitkijkt, zal de AI zorgen dat je er daar minder van te zien krijgt. Dit is anders dan bijv. bij Facebook, YouTube, Spotify en Netflix. Op die platformen is AI eerder een tool die suggesties voorstelt waarbij je als gebruiker dan zelf je keuze maakt. Niet zo met TikTok, want zij bepalen wat je te zien krijgt. En het zou dat ‘dicterend’ element zijn dat mede hun succes bepaalt.

TikTok dicteert wat jij ziet… en dat is mede de reden van succes

Business model

Het is alvast een groot succes maar hoe verdienen ze geld? Voornamelijk met reclame en door de verkoop van virtuele goederen, zoals emoji’s en stickers. Dat gebeurt met in-app aankopen, met een virtuele munt. Toch ook iets om in de gaten te houden bij jeugdige gebruikers. In-app aankopen kan je doorgaans blokkeren in de smartphone-instellingen.

Censuur en Privacy

Het zou geen Chinees bedrijf zijn, mocht censuur geen issue zijn. Zo bestaat er een TikTok voor in China, waar controle en censuur op geldt; en een TikTok voor de rest van de wereld.

Lees ook: China volgt schoolkinderen via smartwatch. Die technologie zit ook hier…

TikTok werd al veroordeeld tot het betalen van een boete van 5,7 miljoen USD omwille van het verzamelen van data van minderjarigen, een overtreding op de Childen’s Online Privacy Protection Act (Coppa); dezelfde wet die ook YouTube al in de problemen bracht.

Een account op TikTok staat automatisch openbaar, wat betekent dat iedereen het profiel kan zien en contact kan opnemen. Via de instellingen kan je het account wel op privé zetten.

Facebook

Lees ook: Over Fake News, Sociale Media, Censuur; en een verloren gelopen tepel.

Mark Zuckerberg van Facebook, sprak zijn ongerustheid uit over TikTok en privacy, in bijzonder de Chinese connectie. Hij haalt aan dat vroeger haast alle sociale media vanuit de USA kwamen en zo ook de vrijheid van meningsuiting in zich meedroegen.

Betogers in heel wat landen gebruiken bijv. WhatsApp (van Facebook), omdat de boodschappen geëncrypteerd zijn. TikTok daarentegen, censureert zulke boodschappen en maakt de protesten onzichtbaar. Alhoewel Facebook niet meteen een voorbeeld inzake privacy is, heeft hij daar wel een punt.

Lees ook: Chinese overheid plaatst functionarissen in particuliere bedrijven; en hoe dat ons ook treft

TikTok zegt daarover dat het volledig onafhankelijk van de Chinese overheid opereert.

Maar de Amerikaanse overheid begint zich toch zorgen te maken over het groeiende succes van TikTok en over wat de app zoal verzamelt aan data en wat het daarmee doet. Vormt het een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid? We herkennen hetzelfde gevaar als bij Huawei en het 5G-netwerk.

Lees ook: Het gele gevaar hangt in de lucht

TikTok web
Credits photo: TikTok

TikTok is echt een leuk platform maar het bevat – net als alles online – ook wel wat gevaren. We denken daarbij inderdaad aan privacy en cyberpesten.

Als ouder is het naïef te denken dat jouw kind er niet mee in contact komt. Verbieden heeft geen zin. Met dit artikel heb je hopelijk een beter beeld over wat TikTok is en kan je er doordacht mee omgaan.

Wil je als ouder en/of leerkracht meer weten over cyberpesten? Dan raad ik deze sites aan:

Meer weten over online privacy? 👉 WhatsNext artikels over online privacy

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: 👇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: