Ooit voorgehad? Even verstrooid en de foute brandstof getankt? Wees vanaf vandaag (12/10/2018) toch maar extra alert, want de brandstofbenamingen zijn veranderd.
De gele en groene labels aan de diesel- en benzinepomp verdwijnen; ze worden vervangen door witte etiketten met een zwarte belettering.

Kleurenblind? De etiketten voor benzine zijn voortaan rond, voor diesel vierkant en LPG is ruitvormig.
En dan nu de benaming; ‘benzine 98’ wordt E5, ‘benzine 95’ wordt E10 en ‘diesel’ wordt B7. LPG wordt… nu ja, LPG.
De verandering is ineens voor heel Europa en een overgangsperiode laat ons er aan wennen. De oude (merk)benamingen blijven dus wel nog zichtbaar.
Waarom?
De wijzigingen zijn een verplichting, voortkomende uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen. De consument moet aan de hand van de brandstofsticker eenduidig kunnen vaststellen welke brandstof geschikt is voor zijn of haar voertuig. Vooral handig in de andere EU-landen, om vergissingen te voorkomen bij het tanken.
Diesel tanken (neen: B7) in een benzinewagen heb je niet snel voor want het tankpistool voor ‘B7’ is te dik voor de opening van een benzinetank.
Andersom, benzine tanken in een dieselwagen, kan wel en dat is een dure grap. Heb je toch diesel (ja OK: B7) staan pompen in die benzinetank, start dan in geen geval de motor. De schade zal dan beperkt blijven. Het schaamrood blijft wel even rood.

Nog even in detail:
Diesel:
Diesel ga je voortaan aantreffen als B7, B10 en XTL. “B” staat in deze voor
biodiesel en het cijfer refereert naar het percentage biodiesel dat de motor accepteert. XTL staat voor synthetische (paraffinische) diesel; die is geproduceerd op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten.
Benzine:
Benzine herkennen we voortaan aan de “E”, die verwijst naar Ethanol. Het daarop volgende cijfer gaat over het percentage dat de motor van het voertuig aanvaardt. Een E5 aanduiding is dus benzine met maximaal 5% ethanol, E10 is 10% enz. Euro 95 of Euro 98 kennen we voortaan als E5, E10 en E85.
Gas:
Gastypes zien we als H2 (wat staat voor waterstof), CNG (voor gecomprimeerd aardgas), LPG (vloeibaar petroleumgas) en LNG (vloeibaar aardgas).
Ziezo, dankzij #WhatsNext staat u bij de volgende tankbeurt niet verdwaald aan de pomp te loeren. Zonder dank.
Steven Dupont
Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:
1 reactie