De band van de toekomst. Gek, gekker,… geniaal!

We lieten je eerder al lezen dat hoewel we elk jaar braaf onze respectievelijke winter- en zomerbanden opsteken, dit niet noodzakelijk betekent dat we altijd met de juiste band rijden, voor de weersomstandigheden en het terrein op dat moment.

pexels-photo-164643.jpeg
Foto door Pixabay op Pexels.com

Evolueert de band nog en hoe? #WhatsNext zocht het voor je uit.

De Maxplo band past zich gaandeweg aan

De Maxplo is een “all weather”, “all location”, “all terrain” concept band. Ja, een onverslaanbare band.

De band beschikt over grote profielblokken, in secties en blokken verdeeld. Op droge wegen kent hij een stevige tractie en stabiliteit. Op nat wegdek zorgen de driedimensionale groeven dat het water afgevoerd wordt, wat zorgt voor minimale aquaplaning en prima tractie.

De structuur van de band is versterkt om de handling en de snelheid te verbeteren en het rijden over sneeuw en modderige gronden te vergemakkelijken.

Kumho Maxplo
Photo & Credits: Kumho Maxplo

Afgaand op de foto’s had je het wellicht al door, de Kumho Maxplo is een luchtvrije band. Hij werd ontworpen voor alle soorten weg- en weersomstandigheden en… hij doet dit alles op zichzelf, geen wissels nodig. 

De band voelt de weg aan en verandert zijn vorm dienovereenkomstig!

Meer grip nodig? Dan zorgt de band dat zijn dwarsdoorsnede zich herschikt. De groeven op de band zijn zo gevormd dat ze al het water uit de band afvoeren en de ingenieurs van Kumho werken aan het verder perfectioneren, om de prestaties nog te verbeteren.

De Maxplo-band meet 700mm x 700mm x 700mm x 250mm en weegt slechts 12kg.
Het valt natuurlijk moeilijk te voorspellen of en wanneer de Maxplo in de rekken zou liggen, maar in adaptieve banden zoals deze, ziet #WhatsNext zeker toekomst.

NASA op de baan

NASA (Glenn Research Centre i.s.m. Goodyear) ontwikkelde de Superelastische band, geïnspireerd door de Apollo maanbanden. In eerste instantie ontwikkeld voor toekomstige missies naar Mars, maar kan ook worden gezien als een alternatief voor onze gewone luchtbanden. De banden van geheugenlegering zijn bestand tegen hoge belasting en overmatige vervorming, zonder permanente schade. Geen lekke banden meer.

nasa-superelastic
The Superelastic Tyre. Credits photo: NASA

Daarnaast zien we ook initiatieven die dan eerder bedoeld zijn om ecologisch een impact te hebben. Zoals de Oxygene tyre van Goodyear.

De Oxygene tyre van Goodyear

502329
De Oxygene tyre van Goodyear. Credits photo: Goodyear

Goodyear onthulde dit jaar Рtijdens het Autosalon van Gen̬ve Рeen 3D-geprint conceptwiel, dat gevuld is met levend mos dat vocht van de weg absorbeert, waarna het door fotosynthese wordt omgezet in zuurstof.

502328
De Oxygene tyre van Goodyear. Credits photo: Goodyear

Het wiel genereert elektriciteit door kooldioxide om te zetten in zuurstof, die vervolgens ook de elektronische functies zoals een kunstmatige intelligentieverwerkingseenheid en sensoren van stroom voorziet.

Vision concept tyre van Michelin

Of wat dacht je van de Vision concept tyre van Michelin?
De Franse bandenfabrikant Michelin stelde vorig jaar – op de World Summit on Sustainable Mobility – een 3D-gedrukte band voor. Luchtvrij, lekvrij, geconnecteerd, oplaadbaar en aanpasbaar.

actu_vision_1040x400_2
Vision Concept tyre, Michelin. Credits photo: Michelin

De Vision-conceptband is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en is niet afhankelijk van lucht, het wiel kan dus niet lekken of exploderen.

De band is uitgerust met sensoren die real-time informatie geven over de toestand van de band en de weg, en een bijbehorende app stelt de gebruiker in staat om het doel van de band te veranderen wanneer nodig; simpel door een profiel 3D te printen.

En als het eens helemaal anders mag zijn, dan hebben we voor u de Eagle 360 Urban tyre van Goodyear.

Eagle 360 Urban tyre van Goodyear

Op het Autosalon van Genève vorig jaar presenteerde Goodyear een 3D-gedrukte bolvormige conceptband voor auto’s zonder bestuurder, die ontworpen is om deel uit te maken van het “zenuwstelsel” van het voertuig.

465890
De Eagle 360 Urban tyre van Goodyear bij droog wegdek. Credits photo: Goodyear
465889_v2
De Eagle 360 Urban tyre van Goodyear bij nat wegdek. Credits photo: Goodyear

De Eagle 360 Urban-band wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie en is bedekt met een “bionische huid” van sensoren van superelastisch polymeer, die het mogelijk maakt om de rijomstandigheden, inclusief het terrein en het weer te voelen en het AI-systeem hierover te informeren, dat dan weet hoe zich aan te passen.

Wanneer de bionische huid van de band beschadigd is, kunnen de sensoren in het rijvlak het lek lokaliseren. De band roteert dan om een ander contactvlak te creëren. Dit vermindert de druk op de lekke band en zorgt ervoor dat het zelfgenezend proces kan beginnen. De zelfgenezing werkt dankzij materialen die speciaal zijn ontworpen om naar het lek toe te kunnen stromen. Ze reageren fysisch en chemisch met elkaar om nieuwe moleculaire bindingen te vormen, waardoor de punctie wordt afgesloten.

467995
Eagle 360 Urban tyre van Goodyear zoals die op een wagen van de toekomst zou fungeren. Credits photo: Goodyear

De band is ook in staat om verbinding te maken met andere voertuigen en met infrastructuur-, verkeers- en mobiliteitsmanagementsystemen om informatie over de real-time omgeving te registreren. Lekker futuristisch maar in een wereld van Internet of Things en autonoom rijdende wagens heus geen gek idee.

Oh, en voor we de commentaar krijgen van ons alleen maar te focussen op de wagen; gooien we er nog een fietsband tegenaan.

De luchtvrije fietsband van Bridgestone

Het in Tokio gevestigde bandenbedrijf Bridgestone ontwierp een luchtvrij en dus lekvrij fietswiel, dat gebruik maakt van een structuur van spaken die zich langs de binnenzijden van de banden uitstrekken om het gewicht van de gebruiker te ondersteunen. De banden zijn gemaakt van thermoplastisch hars, dat volledig recycleerbaar is.

Bridgestone hoopt de nieuwe band tegen 2019 beschikbaar te maken voor aankoop. Dus die zien we binnenkort op de baan. Wel even de reflectoren toevoegen aub; want fietsers “we zien u graag” (letterlijk en figuurlijk).

michelin-vision-concept-tyre-sq-5
Credits photo: Bridgestone

Tot slot…

De band heeft dus nog een hele weg qua ontwikkeling af te leggen, maar als je het ons vraagt zijn de jaarlijkse momenten van “zomer- en winterbanden wisselen” een eindig verhaal! Ooit ziet, voelt, hoort, verneemt de band welk wegdek het tegemoet gaat en bij welk weer; de band zal zich zelf aanpassen – geen wissels meer – en bij schade (in zoverre dat kan) zal de band dat niet alleen vaststellen (dat kunnen moderne wagens vandaag al) maar zich ook ineens – al rijdend – herstellen. Wij zijn er klaar voor, laat die band maar rollen!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: