Apple Glass… de bril die je écht slimmer maakt!

Apple Glass… de bril die je écht slimmer maakt!

Niets zo bepalend voor je persoonlijke look en uitstraling, als de bril op je neus. Je hebt ze in alle soorten en vormen… en terwijl sommige brillen je slimmer kunnen doen lijken, zijn ze zelf erg simpel. Apple doet de echte slimme brillen om de hoek loeren.  

Sinds de eerste iPhone 13 jaar geleden werd gelanceerd, wachten veel mensen op de volgende grote productcategorie van Apple. 

Apple gaf ons sindsdien de iPad, de Apple Watch en AirPods. Deze hebben allemaal goed verkocht, maar ik denk dat de volgende stap van Apple in Augmented Reality (AR) nog interessanter en baanbrekender kan zijn. 

Betrouwbare lekken hebben het over een slimme Apple-bril, op basis van AR… Wat kunnen we zoal verwachten?

Het verschil tussen AR en VR. Bij Augmented Reality (AR) kunnen gebruikers de echte wereld nog steeds zien. De omgeving wordt vermengd met hologrammen. Bijvoorbeeld door te kijken via een smartphone of een AR-bril, zoals een Microsoft Hololens of de toekomstige Apple Glass. Bij Virtual Reality (VR) daarentegen,  kom je als gebruiker in een virtuele wereld terecht. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen.Bijvoorbeeld bij het kijken door een VR-bril, zoals de Oculus Rift. 

Lees ook: Augmented Reality wordt realiteit.

Augmented Reality

De vrij nieuwe AR- en VR-industrie is volwassener geworden en Apple kan met een Augmented Reality bril een gamechanger zijn. Ze gaan daarmee nog verder op de markt van wearables.

Uit eerdere patentaanvragen weten we dat Apple de Virtual en Augmented Reality technologieën heeft onderzocht. Al meer dan tien jaar heeft het bedrijf een geheime onderzoekseenheid die bestaat uit honderden medewerkers, afkomstig  van bedrijven als Microsoft, Lytro, Magic Leap, Oculus en organisaties zoals NASA en Virginia Tech. Ze hebben ook een aantal bedrijven, gespecialiseerd  in AR  en VR, overgenomen.  

De Snapchat-bril. Credits: Spectacles

Velen hebben het al geprobeerd 

Van Google-glass en Snapchat-brillen tot Hololens, Magic Leap en Facebook’s aankomende AR-brillen… velen hebben het geprobeerd en proberen nog steeds om deze technologie te laten werken. 

De markt van de slimme brillen kan ineens erg druk worden, maar tot nu toe is het meestal tevergeefs geweest. Er was nog geen enkel succes bij het brede publiek, buiten de very early adopters in de tech-wereld.  Apple kan daar misschien verandering in brengen, want als er één ding is waar Apple goed in is, dan is het wel dat het de technologie eenvoudig maakt voor de massa. 

Credits: Apple inc.

De kunst van eenvoud 

In de jaren ’80 veranderden ze de Personal Computer (PC) door de grafische Xerox-gebruikersinterface te populariseren of te stelen – afhankelijk van hoe je het bekijkt. 

Het veranderde computers van ‘regels tekst die vaak verwarrend, frustrerend en foutgevoelig waren’; in een grafische interface die iedereen kon begrijpen. 

In 2001 maakten ze draagbare muziek gebruiksvriendelijker, door meer liedjes te laten meedragen maar vooral ook door het navigeren door je muziekbibliotheek te vereenvoudigen.

In 2007 maakte Apple smartphones toegankelijk, met de iPhone. Ze haalden ook hier de onhandigheid uit de gebruikersinterface. Voor de iPhone zaten we met de knoppen van een BlackBerry of de frustrerende touchscreen van een LG Prada. De multi-touch-schermen veranderden alles. 

Lees ook: Het BlackBerry-verhaal: van guerrilla-marketing naar een snelle dood

Credits: EverythingApplePro

“Iets eenvoudig houden”, is de kern gebleken van de succesvolle strategie van Apple. Een nieuwe productcategorie zoals Augmented Reality is de perfecte arena om op die strategie verder te borduren. 

Jon Prosser zegt dat de nieuwe bril “Apple Glass” zal heten. Hij zei dat het product zal lijken op dat van Ray Ban of op de bril die Tim Cook (de CEO van Apple) draagt. 

Hij omschrijft ze als “niet-intimterend”, een factor die volgens mij erg belangrijk zal zijn. De prijs zou 499 USD gaan bedragen, wat verrassend is voor Apple. Bijvoorbeeld, Microsoft’s Hololens2 heeft een prijskaartje van 3.500 USD. 

Wie is  Jon Prosser? Jon lekt regelmatig Apple nieuws, vanuit zijn bronnen in het hele bedrijf en de toeleveringsketen. Begin 2020 voorspelde hij – weken voor de lancering – de details van de nieuwe iPhone SE. Als het gaat om productdetails is Jon tot nu toe zeer accuraat geweest.

De rekenkracht 

Een groot deel van die kosten is omwille van alle elektronica die nodig is om de AR-ervaring in de headset zelf te laten draaien. Apple zou dat anders gaan doen. De geruchten zeggen dat de Apple-bril haar rekenkracht en bewerkingen laat uitvoeren door en vanaf de iPhone, net als bij de eerste generatie Apple Watch. 

De lenzen

Elke lens zou een resolutie van 8k gaan hebben, wat hen boven de meeste TV’s plaatst. 

Niemand heeft graag een camera op zich gericht, wanneer iemand naar je kijkt. Het was de camera in eerdere slimme brillen, die voor velen een hindernis bleek en een van de belangrijkste redenen waarom Google Glass gefaald heeft. 

Een Google Glass-prototype, hier te zien op de jaarlijkse conferentie Google I/O (juni 2012)

Geen camera, wel LiDAR

Dus als er geen camera is, hoe zal Apple Glass de omgeving dan kunnen zien om alle AR te laten plaatsvinden?  Dat doen ze met een technologie die LiDAR heet. 

LEES OOK: Gedaan met ‘flikken’, daar is Robocop!

LiDAR maakt gebruik van lasers (licht) om een omgeving te scannen en de afstand en de vorm van objecten te visualiseren. De LiDAR-techniek lijkt dus ook op radar, maar die gebruikt radiogolven in plaats van licht.

LiDAR-sensoren worden ook gebruikt in zelfrijdende auto’s en Apple gebruikt de technologie al in hun nieuwste iPad pro. In de iPad pro is de LiDAR-scanner al goed genoeg om een gedetailleerd beeld van de omgeving te creëren. Het kan meubels, mensen enz. herkennen. 

De iPhone als basis voor de bril  

De verwachting is dat de AR-bril op de markt wordt gebracht als iPhone-accessoire. En zoals gezegd, zullen de reken-, netwerk- en positioneringsgegevens allemaal worden bediend door de iPhone. 

De iPhone heeft al AR en ‘computer vision computation chips’ ingebouwd, dus het lijkt erop dat Apple deze telefoons met de bril in het achterhoofd heeft ontworpen.

Door alle verwerkingen naar de iPhone te verplaatsen, blijft de bril slank en licht van gewicht. De interface van de bril kun je bedienen door bijv. handgebaren. 

Volgens een Bloomberg-rapport is er een nieuw Apple-patent dat het mogelijk maakt om informatie van de telefoon naar het gezicht te streamen.

Credits: EverythingApplePro

Draag je een Apple Glass, dan zal die met uw iPhone synchroniseren, om dingen zoals tekst, e-mail, routes en games weer te geven in het gezichtsveld. 

Apple Glass Apps 

Apple zou ook overwegen een speciale app store te openen voor de Apple Glass, wat meteen ruimte biedt voor apps van derden… En een nieuwe markt staar klaar om te groeien. 

Het is makkelijk voor te stellen, dat je navigatiesoftware gebruikt binnen je bril. Of uw home entertainment wil integreren; zeg maar een virtuele TV in uw bril. Kijk je nu Netflix op je smartphone in de trein? Voortaan is dat misschien wel via een projectie binnenin je bril. 

Volgens een ander patent zal het systeem in staat zijn om zichtproblemen te identificeren en de refractie-afwijking automatisch af te stemmen in de beeldschermen en lenzen. Dit elimineert de noodzaak om lenzen op sterkte te dragen onder de Apple Glass. Apple Glass zou mogelijkerwijs ook met brilglazen op voorschrift beschikbaar worden.

De AR-kit van Apple heeft aangetoond dat Apple nu al over alle technologie beschikt om een smart bril op de markt te brengen, in haar gekende eenvoud en toegankelijk genoeg om aantrekkelijk te zijn voor het brede publiek. 

Credits: EverythingApplePro

Batterij en modulaire bril-armen

Aaaaah de batterij. Gebruik je een smartphone of smartwatch, dan weet je dat de batterij vaak de grootste spelbreker is.

De Apple Glass-batterij zou 8 uur meegaan; ervan uitgaande dat je niet de hele tijd 3D AR-programma’s draait en maar regelmatig naar meldingen en 2D-programma’s tussendoor kijkt.

Apple zou een manier moeten kunnen vinden om Apple Glass een gemiddelde werkdag te laten meegaan, al gebeurt dat misschien niet in de eerste generatie.

Apple Glass heeft misschien een modulaire aap in de mouw steken. Een nieuw patent van Apple toont een Apple-bril met verwisselbare armen, die elk een eigen doel leveren of een andere functie hebben. 

Wordt het een manier om ook de batterij tussendoor te vervangen en op te laden?

Afbeelding uit het Apple-patent. Credits: USPTO

Elk paar Apple Glass-armen zou een specifiek doel kunnen dienen of een verbeterde functie bieden.

Zo zou één set armen kunnen werken met minder mogelijkheden, maar een betere levensduur van de batterij bieden, bijv.  voor gebruikers die onderweg zijn. Wanneer je dan thuiskomt, kan je de armen ruilen met een paar dat een hoge resolutie display mogelijk maakt; bijv. voor het bekijken van een film of het spelen van games.

De vraag is of je dat als gebruiker wil doen, want toch een beetje een ‘gedoe’ en dat druist in tegen de kracht van eenvoud, waar Apple nu net zo bekend om is. We zien het graag tegemoet.

Concept-afbeelding gemaakt door iSpazio (Instagram), “Apple Glass synchroniseert met iPhone”.

Wanneer verschijnt de Apple Glass? 

Initieel zeiden diverse  bronnen dat  Apple Glass nog dit jaar (2020) zou worden gelanceerd. Maar aangezien Apple’s ‘2020 productlijn’ al goed gevuld zit met de iPhone 12, Apple Watch 6 en AirPods Studio, is de lancering van de Apple AR-bril wat minder duidelijk. 

Er wordt nu gesproken over 2022. Bloomberg heeft het over ten vroegste 2023. Een Apple VR-headset die zou moeten concurreren met de Oculus Rift 2 zou dichter bij lancering zijn.

Dit gezegd zijnde; de informatie en de lekken zijn zeer interessant. Als liefhebber van technologie, innovatie én design, vind ik het een zeer boeiende innovatie. Het geeft ook een nieuwe dimensie aan de battle of the screens.

Ik ben erg benieuwd hoe Apple de AR bruikbaar zal integreren en een markt zal creëren die ruimer gaat dan nerds en geeks (waartoe ondergetekende gerekend mag worden). 🤖

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: