Toekomstmuziek met IKEA/Sonos

In dit artikel gaan we dieper in op IKEA-elektronica. Na hun slimme verlichting hebben ze eigen speakers. We deden een review en bespreken de toekomstige IKEA/Sonos-collectie.  

IKEA kennen we van de zelfbouwpakketten en hun “eenvoud”. Ze gieten daar steeds vaker een elektronica-sausje over.

Dat ze ‘mee zijn’ toonden ze eerder al met hun IKEA Place, een Augmented Reality app. We hadden het er over in ons artikel van juni 2018. Lees meer: Augmented Reality wordt realiteit.

IKEA-Places-AR-001
IKEA Place

We kennen hun draadloze oplaadstations en hun slimme verlichting (Trådfri). Daar deden de m/v/x bij IKEA nog een schepje bovenop, met de IKEA Eneby speakers.

IKEA Eneby speakers

ikea-the-new-portable-eneby-bluetooth-speaker-from-ikea-in-grey__1364544697513-s3
Credits: IKEA newsroom

De moeite? #WhatsNext zocht het voor je uit.

Je hebt de Eneby in twee formaten; een grote en een kleine. Alhoewel de kleine niet zo klein is en met zijn 1,5kg ook niet zo licht.

Ze zien er wel aardig uit, met hun uiteraard Scandinavische looks. Door hun vrij neutrale aanblik zullen ze wellicht een breed publiek aanspreken.

Eneby collectie
Credits: https://www.ikea.com/be/nl/search/?k=eneby

Het zijn Bluetooth speakers dus eerst te koppelen met je smartphone, computer of tablet.
Het volume aanpassen is met de draaiknop; je kan er ook de hoge en lage tonen mee instellen. Wij deden de test vanuit een iPhone.

Onze mening

Naar onze mening is de kleine Eneby niet echt een aanrader; klinkt beetje vlak en matig. De hoge tonen komen er niet genoeg door, en er is teveel bas.

De grotere – en dan nog met een vrij lage prijs – lijkt ons dan de betere keuze uit de twee. Die klinkt beter, al vinden we die ook wat vlak met bij sommige muziektracks een doffe klank. Gesproken geluid komt wel good door, net als klassieke muziekinstrumenten. Ook hier weer een worsteling met de hoge tonen die we echt wel missen, tenzij je vlak voor de speaker wil blijven staan.

De kleine Eneby werkt op stroomkabel en (optionele) batterij; de grote is alleen met stroomkabel.

Wil je een aardige, niet te dure speaker die goed opgaat in je interieur; dan is er niets mis met de Eneby; en zeker niet overdreven duur.

Ga je echt voor geluidskwaliteit, en wil je je muziek voelen; dan zijn er betere oplossingen. Zo hebben wij de B&W CWM Cinema 7 speakers, ingebouwd in de muren zodat ze opgaan in het interieur maar ze het geluid wel mooi uitstralen. Aangevuld met de B&W AM1 en B&W M1.

WhatsNext speakers

Natuurlijk wel een ander prijskaartje, maar dat is dan ook de vraag die je je moet stellen; welke prijs/kwaliteit streef je na?

Prijs/kwaliteit

Wil je bij IKEA blijven maar toch een betere audio-kwaliteit? Heb dan nog wat geduld want in de zomer van volgend jaar (2019) verwachten we dat de SYMFONISK op de markt komt.

512364
Credits: IKEA newsroom

IKEA Symfonisk

De SYMFONISK is, aldus IKEA, het begin van een langdurige samenwerking tussen IKEA en Sonos.

We kennen het Amerikaanse elektronicabedrijf Sonos, als echte experts op het gebied van draadloze geluidstechnologie. Ze bleken de perfecte leraar en sparringpartner voor IKEA.

Je thuis laten voelen, daar is IKEA kampioen in. Een zeteltje hier, een accessoire daar, een kadertje ernaast… maar onderzoek toont aan dat voor veel mensen muziek het belangrijkste ingrediënt is om de stemming thuis te verbeteren.

Een paar jaar geleden begon IKEA, zich bewust van de noodzaak om meer te leren over de impact van geluid, aan een reis die al snel leidde naar Californië – en naar Sonos.

“De bedrijfscultuur van Sonos lijkt sterk op die van IKEA. Onze gedeelde waarden en overtuigingen hebben ons vanaf de eerste dag met elkaar in contact gebracht. Toen het eigenlijke werk begon, voelden we ons in alle opzichten de perfecte match”, zegt Björn Block, Business Leader voor IKEA Home Smart.

IKEA en Sonos willen werken aan de democratisering van geluid.

“Veel mensen dromen van ingebouwde geluidssystemen, maar weinigen kunnen het zich veroorloven. Ons doel is om met ons collectieve werk ruimte te besparen, snoeren te verwijderen, rommel onzichtbaar te maken en geluid en muziek op een mooiere manier in huis te brengen”, zegt Björn.

512361
Credits: IKEA newsroom

IKEA meent dat hun SYMFONISK een geweldig klinkende WiFi luidspreker is, die overigens met alle Sonos-producten werkt. Speciaal ontworpen om mooi te worden geïntegreerd in de totale woninginrichting. Beugels maken het mogelijk om de luidspreker als plank te gebruiken, of om hem onder een METOD keukenkastje te plaatsen, en meer.

IKEA en Sonos zijn nog niet zo lang samen bezig en het ontwikkelingsproces gaat nog volop door. Ze benadrukken alvast wel dat dit geen eenmalige samenwerking is, maar langdurig.

“IKEA en Sonos moeten nog veel van elkaar leren en er valt nog veel te ontdekken op het gebied van muziek in huis”, aldus nog Björn Block.

Grote troef, de SYMFONISK zal samen kunnen spelen met Sonos-speakers en met de slimme huisproducten en andere elektronica van de Zweedse meubeltopper; zoals de verlichting, dimmers en schakelaars uit de Trådfri-serie.

IKEA kennen we van het strakke Scandinavische design en ook Sonos is behoorlijk netjes en simplistisch. Niet verrassend dat het resultaat van hun samenwerking vrij strak is.

IKEA blijft innoveren

En IKEA zet voort, naast hun Eneby- en binnenkort Symfonisk-speakers, de Trådfri-serie,  en de Uppleva-meubles met geïntegreerde televisietoestellen, heeft Ikea een digitale camera van karton (Knäppa), en zijn ze bezig met een design-luchtfiltersysteem (Rumtid). Die lijn zou vanaf 2020 beperkt worden aangeboden. Voor #WhatsNext heel wat goodies om in de gaten te houden en meer daarover later.

Het SYMFONISK-assortiment zal na de zomer van 2019 beschikbaar zijn. Kostprijs nog niet gekend maar geruchten situeren het op minder dan de 150 USD die Sonos nu vraagt voor zijn goedkoopste speaker. We kijken er naar uit.

Steven Dupont 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: