Over Pengo: Belfius zet haar pinguïn in.

Je kon hier al lezen hoe PSD2 voor beweging (lees: disruptie) zorgt in de bank- en betalingswereld. Fintech spelers komen creatief uit de hoek en benaderen het bankieren op hun eigen manier, outside the box van wat de consument gewoon was; maar wel in lijn met wat de consument wil.

Belfius kwam deze week met Pengo op de markt. Het laat particulieren (meerderjarig en houder van een zichtrekening bij een Belgische bank) toe om elkaar betalingsverzoeken te sturen.  Pengo zit verwerkt in hun Belfius-app, maar werkt net zo goed los daarvan, via Facebook Messenger en WhatsApp.
Met vrienden op café of restaurant de rekening digitaal delen? Dat zou simpel moeten zijn, ongeacht bij welke bank de vrienden zelf klant zijn.

Met Pengo is het betalingsverzoek makkelijk aangemaakt en te versturen via Messenger en WhatsApp. Het is dus de bank van de persoon die de betaling valideert, die het uitvoert. Daardoor zou het even veilig en afgeschermd zijn als bij iedere andere bankverrichting.

Pengo werd door The Studio ontwikkeld, een Belfius-start-up-dochter gericht op digitale innovaties.

Hoe werkt het?

Vanuit de Belfius-app vertrek je ofwel via de rekening- of kredietkaarthistoriek, of vanaf de knop ‘Mobiel ontvangen’ op het startscherm van de app. Het betalingsverzoek versturen kan dan via WhatsApp, Messenger, e-mail, sms…

Vroeger kon je via Facebook chatten. Sinds 2014 werd die mogelijkheid verplaatst naar een aparte gratis applicatie ‘Messenger’. Je kan er naast chatten, ook gratis mee bellen en berichten sturen naar uw contacten.

Via die Messenger-berichten  maak je voortaan ook simpel betalingsverzoeken aan, en het versturen is net als chatten. Je vermeldt het bedrag, voegt een boodschap toe en bevestigt het rekeningnummer waarop te storten. Klaar. #WhatsNext deed de test. Het werkt inderdaad erg vlot.

De ontvangers van het betalingsverzoek klikken op het ontvangen bericht, openen de vooraf ingevulde overschrijving en kunnen voldoen via ofwel hun Belfius-app of de Bancontact-app, al dan niet geïntegreerd binnen hun bank-app en bevestigen met hun wachtwoord. Bij bijv. BNP Paribas Fortis zit de bancontact-app verwerkt in de Easy Banking App.

Via Messenger kun je ook vragen stellen aan Pengo zelf. Een chatbot gaat met je in dialoog.

Pengo verhaal

Alle grootbanken zetten in op digitalisering

Belfius heeft nu Pengo en kondigde aan dat haar klanten binnenkort hun rekeningen bij alle banken kunnen beheren via de Belfius-app.
PayConiq was dan weer een voorbeeld van samenwerking tussen de ING, KBC en Belfius.
BNP Paribas Fortis kwam als eerste op de Belgische markt met Android Pay. Deze vorm van contactloos betalen kent een stevige opmars. De achterliggende technologie is NFC, meer daarover lees je hier.

De tegenhanger van Android Pay is Apple Pay. MasterCard zegt dat ook zij in gesprek zijn met Apple, en geruchten binnen de sector plaatsen hen als kanshebber voor de primeur. Volgens Henri Dewaerheijd, Country Manager bij MasterCard, voldoet België aan alle eisen die Apple stelt.

Het blijven geruchten en dus is het afwachten. Duidelijk is wel dat NFC-technologie en de PSD2-regelgeving, naast de Belfius-pinguïn van deze week, ons nog heel wat nieuwe goodies zullen brengen.

Steven Dupont 

Pengo bowling

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: