Mondmaskers 2.0: LG komt met op batterijen werkend luchtzuiveringsmasker

Mondmaskers 2.0: LG komt met op batterijen werkend luchtzuiveringsmasker

Corona… een rotbeest. Mondmaskers? Een noodzakelijk kwaad.

Ik ga het niet hebben over het al dan niet bewezen nut van mondmaskers, laat staan het verschil tussen de zelfgemaakte varianten, of die beschikbaar in de handel. En dat mijn bril er steeds van aandampt laten we ook even buiten beschouwing. Maar wanneer er een tech-variant op de markt komt, wil ik er toch bij stilstaan.

LG Electronics heeft aangekondigd een draagbare luchtreiniger uit te brengen, die je als een masker op je gezicht draagt. LG is wereldwijde leider in luchtreinigingstechnologie.

Credits: LG Electronics

LG Electronics brengt een draagbare luchtreiniger uit, die je als een masker op je gezicht draagt.

Het masker komt op de markt als de PuriCare Wearable Air Purifier en maakt gebruik van een paar vervangbare (H13 HEPA) filters die vergelijkbaar zijn met wat je zou vinden in LG’s gamma van luchtreinigers voor thuis, en koppelt deze aan ventilatoren op batterijen om je te helpen ademen.

Dit masker past uiteraard perfect in het hele Covid19-verhaal, alhoewel in de persaankondiging voor IFA 2020 niet expliciet naar de pandemie verwezen werd.

IFA is een inspirerende beurs voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. IFA 2020 vindt plaats van 3 september tot 5 september in Berlijn.

LG zegt dat de draagbare luchtreiniger is ontworpen om de inconsistente zelfgemaakte maskers die door sommige mensen worden gedragen te vervangen, evenals de wegwerpmaskers die volgens het bedrijf minder makkelijk beschikbaar worden.

Het wordt een wearable zoals we er steeds vaker zullen gaan zien. Denk maar aan de slimme brillen.

In juli 2020 maakte LG al gewag van het masker, en dat ze 2.000 exemplaren aan het universitaire ziekenhuis in Seoel zou schenken. Het dragen van een mondmasker is vervelend, maar medisch personeel draagt het de hele dag, uren aaneensluitend. Het LG-exemplaar zou het voor het medisch personeel gemakkelijker moeten maken om een masker te dragen.

De LG PuriCare Wearable is ergonomisch ontworpen op basis van een uitgebreide analyse van de vorm van het gezicht en past goed op het gezicht van de gebruiker om luchtlekkage rond de neus en kin tot een minimum te beperken. Het ontwerp maakt het ook mogelijk om het toestel urenlang comfortabel te dragen.

Credits: LG Electronics

Of het bedrijf hierbij voldoende rekening zal houden met het verschil in hoofdgrootte tussen Aziatische gebruikers en Europese, is nog de vraag. Dat verschil in formaat is nu vaak een issue bij de mondmaskers, aangeleverd uit China.

Mondmaskers uit China. Credits: WhatsNext Blog

LG’s draagbare luchtreiniger moet de dragers ervan in staat stellen om schone, gefilterde lucht op te nemen. De ventilatoren versnellen automatisch om de luchtinlaat te ondersteunen en vertragen om de weerstand bij het uitademen te verminderen, zodat de ademhaling moeiteloos verloopt.

Het bedrijf claimt echter niet dat het masker de verspreiding van het coronavirus vertraagt. Het bedrijf zegt hieromtrent te wachten tot de certificering rond is, en het testen voltooid.

LG’s nieuwe masker maakt gebruik van gemotoriseerde ventilatoren. De PuriCare Wearable Air Purifier heeft een 820mAh-batterij die tot acht uur gebruik in de low-power-modus mogelijk maakt en tot twee uur in de high-power-modus.

Credits: LG Electronics

Hygiëne en milieu

De maskers moeten natuurlijk ook proper blijven. Daarom werden ze uitgerust met UV-LED-lampen die schadelijke kiemen doden. De one-of-a-kind case kan het masker opladen en stuurt een melding naar de LG ThinQ mobiele app (Android/iOS) wanneer de filters moeten worden vervangen.

Elk onderdeel van de LG PuriCare Wearable – van de filters tot de oorbanden – zijn vervangbaar en recyclebaar. Dus op dat vlak lijkt het snor te zitten.

LG’s persbericht zegt niet precies wanneer het masker zal worden vrijgegeven of hoeveel het zal kosten, maar merkt op dat het beschikbaar zal zijn in het vierde kwartaal van 2020, in bepaalde landen.

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: