Ik heb honger; wat printen we vanavond?

Als je 3D-geprinte poppetjes leuk vindt, dan blaast de in dit artikel beschreven innovatie je uit je sokken: over staalhard printen tot het voedsel op je bord. 

3D printen

Toen de technologie van 3D printen zich in 1986 aanbood, was dat initieel om snel en goedkoper prototypes te maken. Nadien dacht men spontaan aan het printen van kleine vervangstukken, waarbij transport overbodig zou zijn. We kennen het ook van 3D-geprinte protheses, hoorapparaten,… noem maar op.

Wat is 3D printen? De printer bouwt laag voor laag een tastbaar product op, en doet dit op basis van een driedimensionale CAD computertekening (Computer Aided Design). De printer gebruikt geen inkt, maar doorgaans poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, polyester, epoxy) of vloeistof (bijv. fotopolymeer). Men noemt het proces ook wel ‘rapid prototyping’.

De NASA laat wisselstukken en ander geschikt materiaal doormailen naar de ruimte, waar de 3D printer voor het nodige zorgt.

Ondertussen zien we al staalhard printen, waarbij de autoindustrie behoorlijk kan veranderen. Of wat dacht je van een stalen brug, centimeter per centimeter en vrij bengelend 3D geprint!

Maar waarom daar stoppen?

Hongersnood

Volgens het Global Report on Food Crises hadden bijna 124 miljoen mensen in 51 landen vorig jaar te maken met crisissituaties op het gebied van voedselvoorziening. Dat zijn er 11 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Doorgaans zijn conflicten de voornaamste  oorzaak (60%), maar ook politiek zoals we zien in Venezuela.

IMG_5997.PNG

Schat, is het eten al geprint?

Iets printen met voedende kwaliteiten is mogelijk. Zo zijn onderzoekers van de KU Leuven er in geslaagd om sla te printen… in de vorm van gummibeertjes. Ze hebben hiermee een wereldprimeur in 3D voedsel printen. Onderzoek waar we als lage landen bijzonder fier op mogen zijn.

Als de kinderen geen groenten lusten, dan gaan de groene gummibeertjes misschien wel de redding zijn; opgebouwd uit plantenweefsel. Al zullen we toch nog even op onze honger moeten zitten want niemand kan de beertjes al proeven (nog niet goedgekeurd voor consumptie). We weten wel al dat ze niet giftig zijn, en komaan, dat is een goed begin.

image
Valérie Vancauwenberghe, de onderzoekster die de techniek ontwikkelde. Credits foto: KUL

Zoals de NASA wisselstukken de ruimte in mailt, is het misschien ooit mogelijk om voedingshulp af te drukken.

Medicatie printen

3D voedsel printen is een opkomende technologie waar we potentieel zien voor de geneeskunde. Patiënten die moeite hebben met slikken kunnen hun medicatie geprint krijgen in een structuur en textuur die voor hen makkelijker is. En ook voor het oog is het aangenamer om iets in een zachte vorm te printen in plaats van te pureren.

Valérie Vancauwenberghe, de onderzoekster die de techniek ontwikkelde, zegt: “Het punt is dat we een protocol hebben ontwikkeld om plantweefsel te printen”. “Het gaat om de technologie, de beschrijving van de materialen, de optimale recepten en condities.”

Impossible Burger

In een eerder artikel beschreven we al hoe “echt vlees” in een labo werd gecreëerd, waarmee  een sappige én lekkere hamburger wordt gemaakt. Geen fictie, geen theorie, maar per vandaag al écht verkrijgbaar in steeds meer restaurants.

Lees hier: Vleesschandalen beu? Bent u klaar voor ‘Vlees 2.0’?

Hoe wilt u uw steak geprint?

Experimenten om vlees te printen zagen we eerder al passeren maar ‘levende’ plantencellen printen, dat is uniek. De inkt bevat onder meer pectine en levende cellen, geïsoleerd uit sla. Printen kan in allerlei vormen, hetgeen de gummybeertjes aantonen. Maar net zo goed print het in honinggraatstructuren en blokjes, met telkens een verschillende textuur, luchtig of minder luchtig.

close up photo of green leafed plants
Foto door icon0.com op Pexels.com

Kwaliteit

De geprinte sla kan de natuur (nog) lang niet evenaren, want daar waar een echte sla 100 miljoen levende cellen per milliliter bevat, heeft de geprinte sla er maar 1 miljoen. Niet genoeg levende cellen dus om echt voedkundig interessant te zijn maar de doorbraak zit in het gegeven dat de cellen de printkop overleven. 

#WhatsNext kijkt graag vooruit en acht het niet ondenkbeeldig dat we in de toekomst ons eigen voedsel printen. Voedsel op maat van uw persoonlijke behoeftes, met de nodige hoeveelheden en perfecte samenstelling, rekening houdend met  voedselallergieën. Glutenvrij printen wordt ooit een hype, I kid you not!

Ken je de 3D geprinte winter/zomerbanden al? Lees ook: De band van de toekomst. Gek, gekker,… geniaal!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: