Maken winter- en zomerbanden echt verschil? En hoe het anders kan.

De mooie zomermaanden liggen achter ons en het herfstige weer herinnert ons aan de bandenwissel die we in de agenda hebben staan. De zomerbanden naar de berging.

Door in de zomer voor zomerbanden te opteren en in de winter voor winterbanden, heb je een veilig en gerust gevoel op de weg. Maar is dat terecht?

vehicle in between snow covered field
Foto door Bibhash Banerjee op Pexels.com

Courante banden getest

De Auto Club Europa (ACE), de op een na grootste automobilistenclub van Duitsland, ging het na in samenwerking met technisch deskundigen van het Gesellschaft für Technische Überwachung (GTÜ) en de Oostenrijkse ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreichs).

Negen winterbanden van de courante maat 185/65 R15 (geschikt voor de meest verkochte auto’s) werden getest op zowel sneeuw, nat als droog wegdek. Het is niet ongebruikelijk dat winterbanden bij nat wegdek een langere remweg nodig hebben maar nu blijkt toch dat sommige winterbanden in de regen een veel langere remweg hebben dan initieel gedacht. Daar ga je dan met je 2 seconden-regel.

logo-blauw-2sec-afstand.png

De 2 seconden-regel is het makkelijkste hulpmiddel om tijdens het rijden in te schatten of je voldoende afstand bewaart. Kijk wanneer het voertuig voor je een bepaald punt passeert en tel vanaf dat moment  de tijd die verstrijkt totdat je zelf dat punt passeert (21, 22…). Een veilige afstand bestaat uit minstens twee seconden tussenin. Bij regenweer of slecht zicht hou je best een grotere afstand aan, dus meer dan twee seconden.

Uit de test bleek prijs geen factor te zijn in kwaliteit/veiligheid, want de goedkoopste winterband, de Kenda Wintergen 2, kwam in de sneeuw uit als testwinnaar. In de regen daarentegen heeft die dan weer bijna twee wagenlengtes meer remweg nodig dan zijn concurrenten van Continental en Goodyear. Op droog wegdek bleken de banden nauwelijks in prestaties te verschillen.

De resultaten (samengevat)

Sta je volgende keer weer aan de balie bij de bandencentrale, geven we graag even mee welke banden in de Top3 uit de test kwamen:

  1. Continental Winter Contact TS 860.
    Winnaar over de hele lijn. Hij presteert onder alle omstandigheden (droog, regen, sneeuw) gemiddeld het best.
  2. Nokian WR D4
  3. Goodyear Ultra Grip 9
397633362.continental-wintercontact-ts860-185-65-r15-88t
Continental Winter Contact TS 860.

Gaan we dan voor vierseizoenenbanden?

Omdat nogal wat automobilisten twijfels hebben over het feitelijke nut van winter- en zomerbanden, over de prijs struikelen en/of het een gedoe vinden om steeds weer te moeten wisselen, zien we hen opteren voor vierseizoenenbanden (een kruising tussen de winter- en zomerband). Ook die werden getest.

In de test kreeg eentje daarvan zelfs het predicaat “zeer aan te bevelen”, de Continental All Season Contact.

CONTINENTAL_ALL_SEASON_CONTACT_L
Continental All Season Contact.

En toch, de vierseizoenenbanden zijn een compromis. Heb je zomer- of winterbanden onder de wagen, hangt het toch maar af of het die dag fel regent, droog is of sneeuwt, of je al dan niet over de juiste band beschikt.

We zien daar al bij al weinig evolutie. En #WhatsNext kijkt dan graag hoe het anders kan.

Ooit ging de band aan het rollen

De vroege mens, in het paleolithicum (15.000 tot 750.000 jaar geleden), had al door dat zware, ronde voorwerpen gemakkelijker konden worden verplaatst door ze te rollen, dan grote onregelmatige voorwerpen. Een omgevallen boom kon dus dienen om zware voorwerpen te verplaatsen.

Maar de eerste wielen werden niet gebruikt voor transport. Er zijn aanwijzingen dat ze in Mesopotamië (rond 3500 voor Christus) werden gemaakt om als pottenbakkerswielen te dienen, voordat iemand op het idee kwam ze te gebruiken voor trekkarren.

In Ljubljana, Slovenië, werd het oudste houten wiel gevonden dat wellicht dateert van ongeveer 3200 voor Christus. Het was ongeveer in dezelfde tijd dat het wiel voor het eerst werd gebruikt voor vervoer op wagens.

De Egyptenaren hadden behoefte aan meer snelheid en wendbaarheid en creëerden het spaakwiel rond 2000 voor Christus, terwijl de Keltische strijdwagens een millennium later ijzeren velgen gebruikten voor meer sterkte.

En toen bleef het wiel grotendeels onverbeterd tot de 19e eeuw, toen Robert William Thomson de luchtband uitvond, een rubberen wiel met perslucht dat de weg vrijmaakte voor auto- en fietsbanden.

robert-william-thomson
Robert William Thomson

En nu?

Per seizoen een geschikt type band zetten, klinkt logisch; maar het is nu wel duidelijk dat het ook dan een hele periode toch niet de meest ideale band is (droge winters, natte zomers). Elke dag van band wisselen doen we natuurlijk niet, en ook doorheen de dag kan het weer omslaan. Wisselen as such blijft een gedoe en banden kunnen prijzig zijn. En laat me niet beginnen over sneeuwkettingen…

blue sedan
Foto door Oziel Gómez op Pexels.com

Wat is dan de oplossing? Simpel, een band die zich gaandeweg – onderweg – aanpast naar het type dat je op dat moment nodig hebt. En er zijn nog alternatieven, de ene futuristischer dan de andere maar op zich ook niet meer zo onmogelijk. Wat dacht je van banden met bionische huid, die zichzelf helen? Of banden die ineens ook de lucht zuiveren? Banden, 360° rond, maar dan letterijk.

Fictie? Benieuwd? Je leest hier  De band van de toekomst. Gek, gekker,… geniaal!

En ondertussen, hou het veilig!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: