Over slim toerisme, rollercoasters en ballen met een geheugen.

Op reis

Even een klimatoligische deur intrappen: de zomer is in het land! Al kennen we nu al wekenlang 30 graden en meer, reisplannen komen op menig tafel te liggen.

De apps om tickets te boeken, een reisplan te maken, de rekening te delen of het dichtstbijzijnde toilet te vinden zijn vaak goed gekend. Ook op vakantie kan het Digitale u dienen en verrassen. We vliegen deze keer niet naar Nieuw-Zeeland waar Vai ons zou ontvangen. Neen, #WhatsNext neemt je mee op een Europese Digitale Roadtrip!

Lees meer: Virtuele Vai helpt u de douane passeren.

Slapen en ontdekken

We starten in Londen waar we op hotel onze batterijen opladen; dat is dan letterlijk de powerbank voeden en ineens  ook ons slaaptekort inhalen.

De hotelketen Hub by Premier Inn heeft hotels op de meest toeristische plaatsen in Londen. Het bijzondere is dat alles via hun app op jouw persoonlijke smartphone of tablet gebeurt. Het hele hotel is digitaal opgevat, en dat merken we al bij het binnenkomen wanneer we worden begroet door enkele computertotems. Bij reservatie stuurden ze een QR-code die  de totem kan inscannen vanuit ons mobiel toestel. Even aanduiden of en op welke dagen we een ontbijt willen en  vervolgens krijgen we een keycard voor de hotelkamer.

Wat is een QR-code? Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode (ontwikkeld door het Japanse Denso Wave in 1994). QR staat voor Quick Response (“snel antwoord”). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn.

Totem
Computertotems als onthaal. Credits: Tripadvisor

De kamer wijkt op een leuke manier af van wat we doorgaans gewoon zijn. Ons mobiel toestel werd automatisch gelinkt aan de toegewezen kamer  en vanaf dan konden we er alles mee bedienen. Klimaatcontrole, verlichting, wekker… zelfs de televisie. Het enige dat we zelf nog fysiek moeten doen is de kraan opendraaien als we water willen terwijl we douchen.

app
Credits: The Dots

Londen is een bruisende grote stad. Weet je nog niet wat je er wil zien en doen? Dan richt je je mobiel toestel op het enige kunstwerk in de kamer, een grote geschilderde plattegrond van de Londense wijken. De app ontpopt zich meteen tot een AR-gids (Augmented Reality) van de stad waardoor de map tot leven komt. Duw je op je toestel op één van de wijken, dan geeft de app meteen wat daar te doen is, hoe je er komt en wat de openingsuren zijn. Sweet!

plattegrond
Kunstwerk aan de muur… AR maakt de kaart interactief.

Wat is het verschil tussen AR en VR? Bij Augmented Reality (AR) kunnen gebruikers de echte wereld nog steeds zien. De echte omgeving wordt vermengd met hologrammen. Bijvoorbeeld door te kijken via een smartphone of een AR-bril, zoals een Microsoft Hololens. Bij Virtual Reality (VR) daarentegen,  kom je als gebruiker in een virtuele wereld terecht. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen. Bijvoorbeeld bij het kijken door een VR-bril, zoals de Oculus Rift. 

Bij het ontbijt wat muziek luisteren of je online krant lezen? No worries, aan de ontbijttafel tref je een iPad van de zaak waarmee je alles kan doen wat je maar wil. Dat kan radio of krant zijn, maar net zo goed entertain je de kinderen met een spel of bekijk je of een paraplu kan dienen die dag.

Deze hotelketen bedien je en bedient jou letterlijk met een druk op de knop. Tested and approved!

Dat je de kamer nog moet unlocken met een keycard is wel zoooooo 2017. De technologie  van Openkey app  kan de keycard overbodig maken en tref je nu al in enkele hotels ter wereld. De app werkt met NFC, waarbij het hotel jouw account linkt aan een kamer en voilà, sesam open u. Nooit meer een verloren sleutel. Inchecken kan van op afstand en het hotel kan u pushberichten sturen. Lekker efficiënt.

Wat is NFC? Near Field Communication is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De chip in bijv. je mobiel toestel communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen, smartphones of in dit geval een hoteldeur.

Beleef vandaag de wereld van gisteren

We laten Londen achter ons en vliegen door naar Barcelona voor onze eerste “slimme” uitstap op de route: het Casa Batlló van de modernistische architect Gaudi. Bij aankomst ontvangen we een digitale gids die wel wat weg heeft van een smartphone met scherm en camera’s. We wandelen door de meesterlijke ruimtes en krijgen kamer na kamer op het toestel te zien hoe de ruimte eruit zag, zoals de meester het destijds heeft bedacht; en dit in een volledige AR belevenis. Andere toeristen lopen makkelijk in de weg maar worden bij virtuele wonder vervangen door de kleine wezens en dieren waarop Gaudi zijn gebouw heeft gebaseerd. Je waant je werkelijk in zijn fantastische wereld.

Het Casa Batlló is hierin zeker niet alleen. Wereldwijd experimenteren musea en attracties met AR om kunst en architectuur tot leven te brengen.

Van een oude Romeinse stad die virtueel wordt heropgebouwd tot skeletten van dino’s die nieuw leven krijgen; alles is mogelijk met AR. Thuis kan je dat ook ervaren, met VR (Virtual Reality) maar dan heb je de totaalbeleving van alle zintuigen er (momenteel nog) niet bij.

Bezoek een andere dimensie

Van het vliegtuig springen we de wagen in, naar Europa Park aan de Duits-Franse grens. Het park kent heel wat innovaties op attractie-technisch vlak. Bij één van hun achtbanen gingen ze nog een stapje verder en voegden ze een dimensie toe.

4Dx Kinepolis
4Dx in Kinepolis Antwerpen. Photo: #WhatsNext

4D cinema’s in pretparken of bijv. de Kinepolis, laten je de video en audio beleven door beweging toe te voegen (schuddende zetels) en regen en wind te ervaren (water nevelen). Leuk, maar als je wat gewoon bent, snel slappe koffie. Wanneer je kinderen dan voor de zoveelste keer aan je mouw komen trekken om dezelfde beer te zien ronddwalen, is het plezier er snel af. Daar heeft Europa Park een oplossing voor! Met een VR bril op het gezicht ervaar je de duik in een verhaal, gekoppeld aan de spanning van een achtbaan. Willen ‘de kids’ nog eens, dan zal je niet teleurgesteld worden want je kan kiezen uit vijf totaal verschillende verhalen. Voor elk wat wils; van de 4D cinema-beer tot een politieachtervolging in ware Hollywood stijl.

Een rit kost twee euro per rit en per persoon, maar we zijn er van overtuigd dat deze extra kost snel zal verdwijnen wanneer zulke attracties en ervaringen tot de algemene verwachting van de doorsnee pretparkbezoeker gaan behoren.

Dinner is served… with a twist

We verlaten het pretpark met een hongertje en reizen hiervoor naar Wenen. We kunnen geen genoeg krijgen van de achtbanen, dus kiezen we voor het Rollercoaster Restaurant.

Het restaurant is te vinden in het bekende Weense pretpark ‘Prater’. Je krijgt een tablet ter beschikking waarop je je eten en drinken kan kiezen waarna je de tablet op het tafelnummer legt. Dan is het even wachten en je eten vliegt je letterlijk om de oren, langs de vele rollercoasterbanen en loopings in de zaak. Ook uw drankjes leggen een soortgelijke route af om op uw tafel te eindigen. Mooi georkestreerd door twee robots die alles in goede banen leiden.

De robots bestaan uit twee industriële armen die uit een autofabriek lijken ontsnapt en nu als ober én als barman bijklussen in de horeca. Ze zetten het eten op de juiste achtbaan en schudden de cocktails behoorlijk door elkaar.

Rust kennen ze niet. Even wat minder druk? Dan ontpoppen ze zich met een dansje tot heuse entertainers.

Verwacht je een mooi gedresseerd bordje, dan ga je teleurgesteld zijn. Het eten moet immers kunnen vliegen. Ben je al blij met een smakelijke pasta, cocktail en nagerecht? Check, dat lukt. Zelfs de taarten komen in één stuk aan. De beleving is top. Persoonlijke aanrader!

Nextlevel minigolf

De buik is gevuld en we keren terug naar Londen. Van de hittegolf naar de minigolf. Begin dit jaar is Puttshack opengegaan. De slimste minigolf ter wereld.
De score bijhouden met een veel te klein potloodje op een verfrommeld papiertje, met ruimte om te foefelen? No way! De baan houdt zelf bij hoeveel je scoort en daar stopt het niet bij. Je kan extra punten verdienen door eendjes omver te werpen (ze vragen er om) of de golfbal door een ring te laten vliegen. Het betere kunst en vliegwerk zeg maar. Maar net zo goed verlies je punten, door in verkeerde putten te belanden of te passeren langs verboden delen van de baan. Met de golfbal kun je een rad laten draaien waarbij je een gratis drankje kan winnen of punten verliezen… challenge accepted. Het zorgt voor een leuke twist op het traditionele spel.

golf
Credits: Ascend Studio

Hoe werkt het? De technologie zit in de bal. Elke speler krijgt een bal aan zich gelinkt en die registreert met de nieuwe Trackaball technologie alles wat je ermee doet. Hoe vaak je tegen de bal slaat en waar hij passeert, hoeveel punten je wint (herinner u de eenden) en verliest. Gebeten door het spel en keer je nog eens terug, dan is de bal jou niet vergeten. Uw vorige scores en handelingen blijven in het systeem staan, waardoor je nieuwe tactische keuzes kan maken. De eenden zullen minder tevreden zijn.

golf 2
Credits: Puttshack

Bij een klassieke minigolf maakt het niet uit over welk deel van de baan je de bal laat rollen, zolang die maar in de hole belandt. Misschien verkiezen sommigen voor de eenvoud daarvan. Puttshack biedt een extra fun- en speldimensie. Zeker eens proberen.

Home sweet home

Vanuit Londen tunnelen we terug naar huis, waar het slimme toerisme ook nooit ver weg is. De app Ojoo helpt je je eigen streek te verkennen. Je kiest een stad, krijgt een map… en ontdekken maar. De app weet perfect waar je bent en geeft als een ware gids de bijhorende uitleg. Dit zowel voor volwassenen als voor kinderen.
De app is leuk en handig, maar de ingebouwde AR technologie maakt het af door de bezochte stad te beschermen tegen een invasie van aliens (geen eenden deze keer) en ze uit de lucht te schieten. Een hint: kijk zeker ook achter je!

Slag om de hoofdstad

De Europese Unie ziet dat slim toerisme de te bewandelen weg is. Ter bevordering hiervan reiken ze eind dit jaar (2018) aan twee steden de titel ‘Europese hoofdstad van het slim toerisme’ uit.

#WhatsNext?

Het slimme toerisme evolueert. Over heel Europa openen Rollercoaster restaurants. Musea bieden een AR of VR belevenis aan, vaak al met brillen in plaats van mee te dragen toestellen en de hotelketen Hub by Premier Inn breidt nog uit (spijtig genoeg voorlopig enkel in het Verenigd Koninkrijk).

De door #WhatsNext bezochte bedrijven zien in slim toerisme efficiëntiewinst waardoor tijd vrijkomt voor de ‘menselijke’ medewerkers en dan zo de persoonlijke service te vergroten.

Wanneer de medewerkers niet moeten afruimen of de receptie bemannen, hebben ze meer tijd voor een vriendelijke babbel met de gasten of een extra service te bieden. Binnen een steeds digitaler en ‘smarter’ wordende wereld zal menselijk contact meer en meer gekoesterd worden en een toegevoegde waarde betekenen.

De mens als troef in het digitale. 

James De Groof

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: