Wat hebben Jules Verne, Elon Musk en Richard Branson gemeen?

Hou je niet van wachten? Beu om met kramp in de benen uren in een vliegtuig gemurwd te zitten? Wat dacht je dan van reizen aan 1000km/uur? Futuristisch?

Waar visie en geld elkaar ontmoeten, tref je de Hyperloop One.

Het was miljardair  Elon Musk die er aan dacht om verre reizen te overbruggen met een hyperloop. Via een elektromagnetische stuwing vliegt of schiet een capsule door een bijna vacuümbuis.

Al in 2013 zei Elon Musk dat met die techniek (met minimale wrijving) een reis van Los Angeles naar San Francisco amper 30 minuten zou duren. Met een vliegtuig doe je er tweemaal zolang over.

Elon zette het op poten, deed heel wat experimenten en schreef wedstrijden uit. Virginbaas Richard Branson investeerde eind vorig jaar (2017) in Virgin Hyperloop One en gaat er nu mee verder door de drie luchthavens van Londen te willen verbinden met een hyperloop.

Het gaat over de Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted. Op amper 5 minuten zou je van de ene in de andere luchthaven staan. Beschouw ze dan maar als  één grote hub die het overdrukke Heathrow zou ontlasten.

In het Amerikaanse Las Vegas werd een test-hyperloop gemaakt en het staat nog in de kinderschoenen maar ach… ooit deed iemand als eerste het elektrische licht aan.

Het idee is bovendien niet nieuw. Uitvinder  George Medhurs kwam in 1799 al op de proppen met het idee om  goederen te vervoeren via een pijpleiding en luchtdruk. Kort nadien publiceerde de schrijver Jules Verne zijn visie op het Parijs in de 20ste eeuw, met treinen die via zulke buizen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan reizen.

(lees verder onder de foto’s) 

Het Britse ministerie van transport publiceerde eind 2017 dat het nog zeker twee decennia zal duren eer er een hyperloop operationeel is in Groot-Brittannië. Aan visie geen gebrek, maar de topologie, de hoge bevolkingsdichtheid en het quasi volgebouwde land zijn enkele van de factoren die de bouw van de hyperloop zouden vertragen. Misschien dat we het ooit op Mars van de eerste keer goed kunnen doen?

Net zoals de verbrandingsmotor  – na de stoommachine – een nieuwe fase van de industriële revolutie met zich meebracht, kijken we ooit terug terwijl we door onze ‘buis’ vliegen en op een uurtje 1000 kilometer (theoretisch de te verwachten snelheid) verder staan. Mijn valies staat klaar!

Moeilijk om in te beelden? Deze video (YouTube) maakt het wat bevattelijker. hyperloop video

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: