Laat uw kat renderen op blockchain… say what?!

Asielen overvol

De vakantieperiodes zijn vaak een trieste reminder van hoe nog teveel mensen omgaan met huisdieren. Plots blijkt het beestje toch wel vervelend wanneer men op reis wil, of het is wat groot geworden, wat luid, wat duur, beetje onhandelbaar,… (zo word ik ook wel eens beschreven) zaken waar men bij aanschaf van het diertje dus niet of te weinig bij heeft stilgestaan. En daar zit het dan, in het asiel of losgelaten in de natuur. Zucht.

logo.png

CryptoKitties

Dan weet #WhatsNext een beter alternatief… virtuele katjes die u geen zorgen baren, niets vuilmaken, geen lawaai, geen dokterskosten, neen… integendeel, voor een mooi rendement kunnen zorgen. We hebben het over CryptoKitties.

De CryptoKitties kwamen in 2017 op onze radar. Het eerste spel gebouwd op het Ethereum-Netwerk was al van in den beginne zeer populair.

Ethereum-Netwerk

Ethereum werd in 2013 mede door Vitalik Buterin ontwikkeld en opgezet; het is een opensourceplatform en mining-netwerk voor diverse cryptovaluta waaronder de ether. Dit decentraal netwerk is gebaseerd op het blockchain-concept.

Lees meer: Hangen we straks aan de ketting?  Blockchain uitgelegd.

Er is één blockchain waarin zowel de transacties in de eigen cryptovaluta ‘ether’ worden vastgelegd, als die van honderden andere cryptovaluta en tokens. Deze blockchain kan ook het verloop van andere data bijhouden en bevat daarnaast smart contracts, die een transactie mogelijk maken, bevestigen en onomkeerbaar maken.

De ‘ether’ is de betaaleenheid in het platform, vergelijkbaar met de bitcoin. Maar daar waar Bitcoin een manier heeft gevonden om op een digitale manier rechtstreeks waarde van persoon tot persoon over te dragen, is Ethereum bedoeld als ruggengraat van een nieuw soort internet, waar decentralized applications (DAPP’s) en smart contracts op gelanceerd kunnen worden; veel veiliger, privacy vriendelijker en niet te censureren, versus de huidige gecentraliseerde internetapplicaties.

share

Als het aan de kat lag…

CryptoKitties, de naam doet het vermoeden, gaat dus over digitale katten. Als gebruiker kun je een kat kopen, doormiddel van Ethereum. De katten zijn beschikbaar vanaf enkele tientallen euro’s tot  zelfs meer dan 300.000 USD voor een zeldzaam exemplaar. Hoe ouder het beestje, en hoe sneller, des te duurder.

Elke kat is uniek en – zodra aangekocht – voor 100% eigendom van jou; hij kan niet worden gekopieerd, afgenomen of vernietigd.

Ethereum en bij uitbreiding het hele blockchain-concept, gaat prat op vertrouwen. De ontwikkelaars (Animoca) van het spel kunnen het niet manipuleren. Een speciaal algoritme zorgt dat er 4 miljard verschillende katten gemaakt kunnen worden en als CryptoKittie eigenaar speel je daar een rol in. Want in tegenstelling tot de echte wereld, waar er teveel en ongeonctroleeerd – of in het wild – wordt gefokt, is een digitale voortplanting een goede zaak.

Kleine katjes zijn meteen big business

Heb je een CryptoKittie, dan kan het zijn dat je een kitten krijgt, en die is – net als in de natuur – geheel uniek.

Raak maar niet te snel gehecht aan het snoezige beestje, want we zijn nog niet uitgepraat… je kan de kitten namelijk aanbieden op de Kitten-marktplaats waarbij de unieke eigenschappen van de kitten mee de prijs zullen bepalen. Net als bij heel wat online games kun je dus iets virtueels verkopen voor een echte waarde. De ontwikkelaars krijgen een kleine fee.

Uw nieuwe kitten kan dus al meteen beginnen paren of doorverkocht worden. Dat paren kan met een andere poes uit je eigen collectie of door een geschikte partner te zoeken op alweer de marktplaats (rubriek: siring).

Cryptocollectibles en Altcoins

De CryptoKitties zijn cryptocollectibles en op die manier deel geworden van de Altcoins. Er bestaan al zo’n 1600 verschillende online munten, die allemaal – behalve Bitcoin – onder de noemer Altcoin vallen. Altcoin is een samenvoegsel van Alternatieve Bitcoin en betekent dus letterlijk alle digitale valuta behalve Bitcoin.

Zin om te verzamelen en een Crypto-katje aan te schaffen? Dan heb je geen kattenbak of speeltjes nodig, maar een computer met de browsers Firefox of Chrome. Daarnaast ga je MetaMask – een digitale wallet voor het gebruik van spelletjes op het web – nodig hebben, en Ethereum als betaalmiddel. We dachten hier nog een flauwe mop te zetten rond een computermuis en Crypto-katten, maar het is al gek genoeg.

Lees meer: “Say hello to Litter-Robot”, nooit meer kattenkorrels scheppen.

Of je met de CryptoKitties mee wil doen is natuurlijk een eigen keuze waar #WhatsNext geen standpunt* inneemt. De crypto-munten in het algemeen zijn vaak voer voor discussie. De grote waardeschommelingen doen sommigen argwanend kijken en de term ‘luchtbel’ is dan nooit ver weg. Tijd en realiteit zullen uitwijzen of het een kat in de zak betreft (konden het niet laten). Ethereum op zich, los van de kittens, lijkt toch al behoorlijk wat use cases mogelijk te maken.

Online games als business model

In dit geval is de case dus een online game waarbij je kan speculeren op een koersstijging of koersdaling. Maart dit jaar (2018) werd aangekondigd dat CryptoKitties zou worden afgesplitst in een eigen bedrijf en haalde 12.000.000 USD op bij verschillende top durfkapitaalbedrijven.

Het succes van CryptoKitties heeft geleid tot een sterke toename van crypto verzamelobjecten. Van pups en panda’s tot kleine monsters en cryptobots… voor je het weet zit je met een heuse zoo. Maar ach, wat moet een mens anders met z’n geld?

Suggestie:

Wat dacht je van een kleine donatie aan een Dierenopvangcentrum**.  Toon je groot hart en stort – al was het iets kleins. Jouw hulp is meer dan welkom. Een steunpakketje kopen kan al vanaf amper 2,50 EUR.

DierenopvangMeer info over een geldsom doneren: klik hier

Naam: Stop Dierenmishandeling vzw
Iban: BE39 7350 3775 5519
BIC: KREDBEBB
Mededeling: Donatie Dierenopvangcentrum Zemst

Meer info over een steunpakketje kopen: klik hier

Steven Dupont 

*Disclaimer: Investeren in cryptocurrencies en andere Initial Coin Offerings (ICO’s) is zeer riskant en speculatief, en dit artikel is geen aanbeveling van #WhatsNext of de schrijver om te beleggen in cryptocurrencies of andere ICO’s. Aangezien de situatie van elk individu uniek is, moet altijd een gekwalificeerde professional worden geraadpleegd voordat er financiële beslissingen worden genomen.

**Disclaimer: Dierenopvangcentrum Zemst (Stop Dierenmishandeling vzw)  is volledig afhankelijk van donaties om hun werking te kunnen blijven garanderen. Jouw hulp is dus meer dan welkom. Zij voeren een open boekhouding, zodat je precies weet wat er met het gedoneerde geld gebeurt. #WhatsNext, noch de schrijver, heeft hierbij enig voordeel, behalve dan de wetenschap dat dieren geholpen kunnen worden. 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: