Poppy: het nieuwe auto-delen in Antwerpen

Poppy, het nieuwe auto-delen.

Anders durven omgaan met mobiliteit, dat is nodig. Niet iedereen kan zonder wagen (beroepshalve of omwille van gebrekkig openbaar vervoer), maar moet je zelf een wagen bezitten?

Elon Musk (Tesla, Space-X) zei al dat hij denkt dat op termijn een auto ‘bezitten’ niet meer de norm zal zijn; wel een auto ‘delen’. In het geval van Tesla denkt hij dan aan een auto ‘bezitten’ zonder altijd te ‘hebben’. Hoezo? Bij aankoop krijg je korting (of wordt het betaalbaar) door de wagen ter beschikking te stellen van een auto-delen-systeem. Je zou dan kunnen kiezen om de wagen elke werkdag overdag te delen (bijv. tijdens werkuren zit je toch op bureau) of alleen in de weekends enz.

We zullen inderdaad outside the box moeten denken. En dat is exact wat de Antwerpse start-up Poppy lijkt te doen.

Poppy komt met een nieuwe vorm van autodelen (free floating car sharing) op de markt en is een corporate venture tussen de Antwerpse ondernemers Alexander Van Laer (25) en Moos Tits (29) en D’Ieteren Auto.

Januari dit jaar, gingen ze (na een besloten pilootproject) in Antwerpen van start en brachten ze meteen de grootste vloot milieuvriendelijke deelwagens in stelling: 350 wagens die deels op aardgas en elektriciteit of volledig elektrisch rijden. 

Het systeem is vrij simpel. Geen inschrijvingskosten, geen abonnementkosten, geen verzekeringskosten, geen benzinekosten. Betalen doe je per minuut, vanaf je begint te rijden of je kiest voor het dagtarief (90€/dag).

De wagen reserveer en open je met de Poppy-app (geen sleutels nodig!). Parking betalen gaat ook via de app, en is qua kosten afhankelijk van waar je staat (bijv. gratis in de homezone), en of je de wagen in reservatie houdt.

De homezone is het gebied waar alle Poppy wagens verspreid staan en in gebruik genomen kunnen worden. Het is in dat gebied, waar je de wagen bij einde gebruik terug moet zetten. De Poppy-homezone strekt zich uit over deze Antwerpse gemeenten:

Poppy Homezone

Hun milieuvriendelijke aanpak met stijlvolle wagens krijgt alvast positieve kritieken. #WhatsNext vroeg een aantal Poppy-gebruikers naar hun ervaring en waarom ze voor die oplossing kozen:

“Wij wonen in Antwerpen en hebben vorig jaar onze wagen verkocht. Boodschappen laten we aan huis leveren en met de tram raken we op het werk. Maar soms wil je ergens naartoe, en het openbaar vervoer is dan te beperkend qua uren of opstapplaatsen. Zo een wagen lenen is dan handig. Het gebruiksgemak van de app helpt ook”

“Ik kies bewust om geen wagen te hebben. Maar heb wel af en toe eentje nodig. Als ik dan met een elektrische wagen kan rijden, is dat ineens milieuvriendelijk en ik vond het leuk”.

“Ik heb een elektrische fiets die ik dagelijks gebruik om te gaan werken. Met Poppy heb ik nu ook een elektrische wagen ter beschikking, wanneer ik’m nodig heb”.

Eén gedeelde wagen vervangt al gauw vijf tot tien privéwagens.

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), zegt dat de Stad Antwerpen enthousiast is over de nieuwe speler op de markt: “Een eigen wagen staat vaak stil voor de deur, daar waar een deelwagen intensiever wordt gebruikt. Eén gedeelde wagen vervangt al gauw vijf tot tien privéwagens. Minder wagens in de stad zorgen voor een lagere parkeerdruk en minder files. Deelwagens spelen, samen met andere vormen van gedeelde mobiliteit, een belangrijke rol in de mobiliteitsvisie van de stad”.

Ook voor bedrijven is de service mogelijk, inclusief facturatie (B2B-account nodig); dus mogelijk zien we ook daar een positief effect.

Poppy is gelanceerd in Antwerpen en plant snel uit te breiden naar andere steden in België. “Het doel is geleidelijk aan het concept van duurzaam autodelen uit te rollen naar andere steden in België”, aldus Dirk Joos, directeur van Lab Box, een afdeling binnen D’Ieteren Auto. Hun missie is het bevorderen van duurzame mobiliteitsoplossingen door middel van bijv. partnerships met start-ups zoals Poppy.

Benieuwd in welke mate we naast de inmiddels gekende rode Velo-deelfietsen, we even gewend zullen geraken aan de rode Poppy’s.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Hoe werkt Poppy, YouTube:

Poppy YouTube

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: