Olympische Spelen PyeongChang: drones stelen de show!

De Olympische Spelen zijn nu al meer dan opmerkelijk doordat de atleten van Noord- en Zuid-Korea bij de opening van de Winterspelen in PyeongChang onder dezelfde “verenigingsvlag” opstapten en er was het Verenigd Koreaans ijshockeyteam. Toch nog hoop op een ontdooien van de relaties?

Een andere opvallende verschijning, waren de drones van Intel.

Intel kennen we van de computerchips, maar vanaf nu ook omwille van hun spectaculaire droneshows.

Tijdens de openingsceremonie liet het Shooting Star platform van Intel 1200 drones boven PyeongChang vliegen, terwijl ze de Olympische ringen en een snowboarder vormden. Meteen goed voor een wereldrecord.

Het animatieteam gebruikte een foto van een snowboarder en vertaalde die met de drones – als ware het pixels – in een vliegende afbeelding. Elke drone is een pixel. De drones zijn ultra-licht en veilig genoeg bevonden om zo dicht bij het publiek te vliegen.

We gaan de Intel-drones nog vaker tijdens de spelen zien, waarschijnlijk bij de uitreiking van de medailles. Het winderige weer in PyeongChang is niet meteen ideaal voor drones, en dus krijgen de kijkers thuis een op voorhand opgenomen show te zien. De ‘showdrone’ werd voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de CES 2018.

Naast de showdrones en toegestane cameradrones zal je er geen andere zien, behalve dan… veiligheidsdrones. Omwille van de Winterspelen werd een tijdelijke no-fly zone ingesteld en zijn er anti-drone maatregelen genomen om ongewenste drones te weren. Met mobiele radarsystemen wordt het luchtruim in de gaten gehouden.

Drones worden ingezet om drones te vangen

De veiligheidsdrones gebruiken vangnetten om eventuele terreurdrones uit de lucht te halen. Vangnetdrones werden al eens in Tokyo ingezet. Drone-jammers zenden verstorende radiosignalen uit, zodat ongewenste drones onbestuurbaar worden en als dat niet volstaat, is een team paraat om ze uit de lucht te schieten. In december vorig jaar werd een test gedaan, waarbij een zogenaamde terroristische drone op een bus met spelers werd afgestuurd, en die werd tijdig neergeschoten.

Met al het goede dat drones ons te bieden hebben (lees drones redden levens), komen ook de nadelen. Er zullen altijd mensen zijn die technologie misbruiken, zo ook terroristische gekken. #WhatsNext besteedt binnenkort een artikel aan de anti-drone-industrie.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: