Amazon mag in de VS leveren met drones

Amazon mag in de VS voortaan leveren met drones.

Het Amerikaans e-commercebedrijf Amazon, kreeg van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een licentie om bestellingen te bezorgen met autonome drones. Het bedrijf had al enige tijd het project lopen onder de naam ‘Amazon Prime Air’.

Een drone van Amazon Prime. Credits photo: Amazon Prime

De certificering is een belangrijke stap voorwaarts voor Prime Air en geeft aan dat de FAA vertrouwen heeft in de operationele en veiligheidsprocedures van Amazon. Het bedrijf heeft de ambitie om de autonome levering van dronepakketten over de hele wereld te faciliteren.

Het wordt druk in de lucht

Eerder al kreeg Alphabet-dochteronderneming Wing dezelfde goedkeuring. Alphabet is het moederbedrijf van Google.

Oktober 2019 kreeg de koeriersdienst UPS de toestemming om drones in te zetten voor commerciële doeleinden; in bijzonder om medische pakketjes te leveren.

Het concept van Amazon Prime Air maakt gebruik van autonome – dus onbemande vliegtuigsystemen – om veilig en efficiënt pakketten aan klanten te leveren.
In haar communicatie rond de toekenning van de licentie, zei het FAA dat ze innovatie steunt, zeker wanneer die gunstig is voor het publiek, vooral tijdens bijvoorbeeld een gezondheids- of weergerelateerde crisis.

Innovatie te land, ter zee en in de lucht…

Het is nog onduidelijk wanneer Amazon Prime Air zelf testvluchten gaat maken. Jeff Wilke, de CEO van Amazon, vertelde juni 2020 aan CNN dat de leveringen in een kwestie van “maanden” konden beginnen.

Vorig jaar toonde het bedrijf zijn nieuwste drone – een transformerend vliegtuig dat kan vliegen als een helikopter én een vliegtuig. Het toestel is in staat om pakketten van ongeveer 3 kilo te vervoeren naar klanten binnen een straal van 25 kilometer.

Het bedrijf durft creatief denken. Augustus 2018 schreef ik al over het patent dat ze hadden aangevraagd. Dat beschrijft chauffeurloze bestelwagens (maar dat kunnen net zo goed auto’s, vliegtuigen of boten zijn), die ze “mobile bases” noemen, die door een stad zwerven en de te leveren pakketten bevatten.

Drones die vanuit fulfillment centres vertrekken, die geen gebouw meer zijn maar rechtstreeks vanuit een rijdende trein, een schip in de haven of een zelfrijdende vrachtwagen. Credits photo: U.S. Patent and Trademark Office

De FAA kijkt nu naar een herziening van zijn regelgevend kader om drones over bevolkte gebieden te laten vliegen. Bloomberg meent dat de meeste drones – volgens die nieuwe regels – hun identiteit en locatie te allen tijde zullen moeten uitzenden.

En als je nu zou denken “wat heb ik aan die drones”, dan geef ik nog graag even mee dat Ben & Jerry’s een Drone Delivery System aan het testen is, voor het leveren van hun absurd lekker ijs. Just saying 😋

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: