Elon Musk: Neuralink zal muziek rechtstreeks naar je hersenen streamen

Elon Musk, die we onder meer kennen van Tesla, SpaceX en de Boring Company… wil tussen onze oren gaan zitten met Neuralink.

De technologie van Neuralink zal mensen in staat stellen om “rechtstreeks in het brein naar muziek te luisteren”.

Neuralink Corporation is een Amerikaans neurotechnologiebedrijf, opgericht door Elon Musk en anderen, die implanteerbare hersen-machine-interfaces ontwikkelt.

Met een ‘hersen-computer-interface’ willen ze de dragers ervan in staat stellen om muziek direct naar hun hersenen te streamen.

De draden van de interface staan in verbinding met een chip die achter het oor geplaatst wordt en die de signalen moet versterken en doorsturen naar een computer of smartphone.

Credits foto: © Neuralink. De Neuralink-app die in verbinding zou moeten komen te staan met wearables.

Voorts beweert Musk dat Neuralink “zou kunnen helpen de hormoonspiegels te controleren en ze in ons voordeel te gebruiken” (verbeterde capaciteiten en redenering, angststoornissen, enz.).

Grootse verklaringen, die niet alleen opvallen omwille van de ambitie en technologische doorbraak die ze zouden betekenen. Maar ook omdat – sinds de oprichting in 2016 – Neuralink slechts één grote publieke presentatie (2019) gehouden heeft over hoe de technologie zal werken.

Credits foto: © Neuralink

De vorige verklaringen gingen over hoe ‘draden’ de menselijke hersenen zouden verbinden met computers. Het bedrijf werkte aan een “naaimachine-achtig” apparaat, een neurochirurgische robot, om de verbinding te leggen met een kleine implanteerbare computerchip.

Credits foto: © Neuralink

In eerste instantie zou de technologie kunnen worden gebruikt om mensen te helpen die lijden aan hersenziekten zoals Parkinson. Eerder liet Elon Musk al doorschemeren dat de chip van Neuralink in staat zal zijn om depressie en verslaving te genezen door de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor deze aandoeningen te herscholen.

Credits foto: © Neuralink

De ingreep moet gelijkaardig worden – qua impact en ondergaan – als dat van een laseringreep op de ogen. Er zijn al proeven gedaan met dieren en oorspronkelijk stonden er dit jaar (2020) proeven met mensen op het programma, maar die details moeten nog openbaar gemaakt worden.

Foto door rebcenter moscow op Pexels.com

Geen huiskat van de computer

Het uiteindelijke doel van Neuralink is om mensen te laten concurreren met geavanceerde Artificiële Intelligentie.

Musk vreest dat de mens een huiskat van de Artificiële Intelligentie zou kunnen worden. In plaats van computers almaar slimmer te maken, gelooft hij eerder in het upgraden van de mens. In het verbeteren van de menselijke cognitie en “symbiose met Artificiële Intelligentie”.

Credits foto: © Neuralink

“If you can’t beat em, join em” , tweette Musk, verwijzend naar zijn grotere ambities om ervoor te zorgen dat de mensheid de geavanceerde AI kan bijbenen.

En toen was er muziek…

Een onderzoekspaper waarin het apparaat wordt beschreven, beweert dat één enkele USB-C-kabel de hersenen van “full-bandwidth data streaming” zal voorzien.

Er zijn fabrikanten van high-tech koptelefoons die nu al muziek “recht naar je hersenen” sturen. Maar zij zitten op de piste van “het sturen van trillingen naar de schedel”, en dus niet het stimuleren van neuronen in de hersenen.

We schreven eerder al over AlterEgo: een draagbaar (niet-invasief), spraaksysteem voor “stille” en naadloze communicatie met computers en andere mensen.

Bij Neuralink is het een implantaat.

Meer informatie zal op 28 augustus 2020 bekend worden gemaakt.

Neuralink werft momenteel volop profielen aan, die ervaring hebben met telefoons / wearables, in bijzonder op vlak van afdichting, signaalverwerking, inductief opladen, energiebeheer, enz.

De vacatures tref je hier.

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: