Waze for Cities: Stad Antwerpen en Waze gaan samenwerken

Waze for Cities: Stad Antwerpen en Waze gaan samenwerken

Waze emoji.png

De stad Antwerpen gaat een samenwerking aan met Waze, een populaire app voor smartphones, die naast GPS ook een sociaal netwerk omvat.

Neen, de Waze app gaat voortaan niet alles buiten grondgebied Antwerpen aanduiden als parking… wat ze wel van plan zijn, lees je hier…

Waze map.png

Waze is meer dan een GPS

De sterkte van Waze is de community van gebruikers die laten weten of er ergens file is, wegenwerken of gevaar (mist, voorwerp op straat, dieren, ongeval …), en ook flitsers en politiecontroles worden gemeld. Zelfs de LEZ (Lage Emissie Zones) staan mooi aangegeven, net als trajectcontroles.

Waze werkt goed en geeft zeer snel aan wanneer er iets op uw route gaande is. Koppel je je agenda in je smartphone met Waze, krijg je ook melding wanneer het tijd is om te vertrekken. Uw bestemmeling kan bovendien een berichtje gestuurd krijgen, met uw ETA (Estimated Time of Arrival) en in zijn of haar Waze app kijken waar je je op de route bevindt.

Je ziet niet toevallig heel wat smartphones tegen het raam of dashboard van wagens kleven. Er bestaan heel wat GPS-apps voor smartphones maar naar mijn bescheiden mening is Waze veruit de beste.

De app krijgt ook wel kritiek, want net omdat de gebruikers weten waar er iets gaande is, en omdat ze alternatieven aangeboden krijgen (via binnenwegen bijvoorbeeld), is Waze een veroorzaker van sluipverkeer.

Waze helpen

Sharing is caring

Het is vooral dat sociaal netwerk, de community van gebruikers die constant wijzigingen en updates doorsturen, wat maakt dat het zo goed werkt.

De wegenwerken in Antwerpen waren al perfect in Waze aangeduid, inclusief omleidingen,  nog voor die in andere GPS’n werden geüpdatet. Zelfs sneller dan in Google Maps. Waze is trouwens van Google.

In mijn wagen zit een ingebouwde GPS maar die heb ik  nog maar 1x gebruikt… om eens te testen. Voorts niet echt wauw.

Waze Apple CarPlay (WhatsNext)

Waze is via Apple CarPlay of Android Auto perfect te integreren in uw dashboard. Gedaan met de smartphone tegen je raam te kleven. En dat Waze gratis is, helpt natuurlijk ook. Lees: Hoera! Waze eindelijk beschikbaar voor Apple CarPlay!

Dit soort apps zijn heuse klassieke-GPS killers. Je leest het in Battle of the dashboards: TomTom, Waze, CarPlay, Android Auto…

‘Waze for Cities’.

De Stad Antwerpen gaat een samenwerking aan met Waze, die onderling verkeersgegevens zullen gaan uitwisselen om zo bewoners en bezoekers nog beter in realtime te kunnen informeren over de verkeerssituatie in de stad. Het programma heet ‘Waze for Cities’.

Slim naar Antwerpen logo

Onder andere wegenwerken, evenementen, schoolstraten en fietsroutes zullen door de stad gedeeld worden, waarbij Waze op zijn beurt realtimedata deelt van gebruikers (files, obstakels…).

Die gedeelde en verzamelde gegevens zullen geïntegreerd worden op de website, de app en de routeplanner van Slim naar Antwerpen, alsook bij Waze en Google.

Door die samenwerking streven ze naar een beter en uitgebreider inzicht in (auto)verplaatsingen, omleidingen en ongevallen.

Slim naar Antwerpen

Slim naar Antwerpen is een site van de stad, die inwoners en bezoekers informeert over de werkzaamheden die op het grondgebied van de stad worden uitgevoerd. Ze duidt ook de verschillende mobiliteitsoplossingen voor de gebruikers.

De stad Antwerpen is steeds op zoek naar manieren om realtime-verkeersinformatie aan te bieden. Binnen die context mag je de samenwerking zien.

Slim naar Antwerpen.png

Wederzijdse uitwisseling van data

Antwerps Schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zegt daarover:

“De samenwerking van de stad met Waze bevestigt de positie van Antwerpen als internationale voortrekker op vlak van slimme mobiliteit en heeft heel wat voordelen.

Ten eerste worden gegevens over wegenwerken en evenementen in Antwerpen gedeeld met Waze. Ook informatie over bijvoorbeeld schoolstraten of belangrijke fietsroutes wordt doorgegeven. Een onderzoek uit 2013 wijst uit dat wereldwijd 54% van de smartphone-gebruikers minstens één keer per maand Google Maps gebruikt. Door data via Waze te laten doorstromen naar Google Maps, worden in een klap enorm veel mensen bereikt. Doordat gebruikers correct geïnformeerd zijn over wegenwerken in de regio, kunnen ze hun routes aanpassen of een ander vervoersmiddel kiezen.

Ten tweede krijgt stad Antwerpen toegang tot de realtimegegevens die Waze verzamelt over de situatie op de wegen. Deze informatie staat bekend als ‘floating car data’. Door het filteren en automatiseren van de verspreiding van deze informatie kan de stad bewoners en bezoekers adequaat informeren als er zich abnormale verkeerssituaties voordoen.

Ten derde is een mondiale speler als Google normaal gezien moeilijk bereikbaar voor stadsbesturen.”

In principe gaat de samenwerking volgende maand, maart 2020, concreet van start.

Lees ook: Openbaar vervoer Antwerpen: Reizigers in zelfrijdende shuttle vanaf 2021

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: