Apple-lek: AirTags traceren je spullen

Traceren van alles en iedereen

Nu we volop in Corona-tijden zitten (april 2020) gaan er meer en meer stemmen op om een Corona-app te lanceren. Met die app zouden we onze verplaatsingen kunnen traceren en bericht krijgen wanneer we in contact zijn gekomen met een Corona-besmet-iemand… daar gaan we het nu niet over hebben. Maar wel over een andere vorm van traceren. Het traceren van je spullen, mochten die verloren gaan, of gestolen worden.

Lees ook: China volgt schoolkinderen via smartwatch. Die technologie zit ook hier…

Vind mijn…

Apple-gebruikers kennen de Find My-app, om je Apple-toestellen te lokaliseren. Apple is al enige tijd bezig een stap verder te gaan: een heuse tracker, die je kan hechten aan spullen, of dat nu een portemonnee is of sleutels of een knuffeldier.

Find My
“Find My”. Credits: Apple

De AirTags worden aan je iCloud-account gekoppeld door de nabijheid van een iPhone – net zoals AirPods dat doen. Het idee is, naar verluidt, dat je een melding krijgt als je iPhone te ver van de tracker weggaat. Dus als de tracker aan je sleutels is bevestigd en je loopt weg van je sleutels, ontvang je een melding op je telefoon.

Dit waren nog maar geruchten en speculaties. Initieel werd de innovatie Apple Tags genoemd, maar ondertussen werd dat AirTags.

Lekken

De Amerikaanse tech-gigant staat bekend om kwaliteit en innovatie. Op hun jaarlijkse conferenties houden ze een grote show rond alle nieuwtjes, upgrades en waar ze mee bezig zijn. In aanloop daarvan is het een sport te weten te komen welke ‘one more thing’ in hun mouwen zit. Rond nieuwe Apple-producten zit heel wat geheimhouding, en toch zijn er regelmatig lekken.

Wel wat balen voor Apple wanneer ze zelf het lek blijken te zijn. Zoals voor het eerst gemeld door Appleosophy, bevestigde Apple per ongeluk het bestaan van ‘AirTags’.

Apple had recent een ondersteuningsvideo gepost – die nu is verwijderd – die de tags bij naam noemt en dus lijkt te bevestigen. De AirTags zijn dus niet meer ver weg.

Screenshot_20200403-002306
Credit: Appleosophy

De verwijderde video ging niet direct over AirTags, maar toonde een scherm in het Find My iPhone settings menu, waar je AirTag vermeld ziet staan.

Onder de instelling ‘Offline Finding inschakelen’ staat de tekst: Offline vinden maakt het mogelijk om dit apparaat en AirTags te vinden als ze niet verbonden zijn met Wi-Fi of een mobiel netwerk.

Wat weten we over de AirTags?

Naast het bevestigen van het bestaan van de AirTags, bevestigt het ook speculaties dat de tag zou kunnen werken zonder Bluetooth of Wi-Fi. In plaats daarvan maakt het gebruik van de Ultra Wideband radio, voor het eerst geïmplementeerd in de iPhone 11 familie. Dit moet ons in staat stellen om objecten te vinden, met een grotere nauwkeurigheid dan de bestaande Bluetooth LE en Wi-Fi opties – en dit tot op centimeters.

Gelekte screenshots, met dank aan MacRumors, tonen het tabblad Items om gebruikers te vertellen dat ze “hun alledaagse spullen kunnen traceren”. Er staat “Tag uw dagelijkse items met B389 en verlies ze nooit meer.” B389 is de interne codenaam voor de trackers van Apple.

find-my-items-tab-ios-13
Credits: MacRumors

Geruchten suggereren bovendien dat Apple gebruik zal maken van Augmented Reality (AR), om verloren items te kunnen vinden, hoewel het niet duidelijk is in welke vorm dat zal zijn. Wellicht kan je je iPhone richten op een ruimte, en zal AR aangeven waar je item ligt.

Van de tags zelf wordt verwacht dat het cirkelvormige schijven zullen zijn, en dat ze een geluid kunnen afspelen om ze gemakkelijker te vinden.

149277-gadgets-feature-apple-image4-ng0lucxvhz
Credits: MacRumors

Het is nog niet duidelijk of ze vervangbare batterijen zullen hebben, dan wel of ze magnetisch draadloos oplaadbaar zullen zijn, vergelijkbaar met het opladen van bijv. de Apple Watch. Voorts is de verwachting dat de AirTags waterdicht zullen zijn.

Als een item als verloren is gemarkeerd (Lost Mode activeren), zal elke iPhone-gebruiker die het uiteindelijk vindt worden gevraagd om het te retourneren aan de oorspronkelijke eigenaar. De vinder krijgt jouw contactgegevens, die op de AirTag zijn opgeslagen. Als en wanneer dat gebeurt, krijg je een automatisch bericht, zodat je weet dat de tracker (en het item) is gevonden.

Terwijl het coronavirus ongetwijfeld bij heel wat lanceerdata roet in het eten heeft gegooid, maakt dit Apple-lek het waarschijnlijk dat we de AirTags toch eerder vroeger dan later zullen zien. Wij zijn benieuwd. Mensen en items traceren lijkt alvast een hot item te worden in 2020…

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: