Hoe een Samsung vaas en een rode bal uw leven kunnen redden…

Een bal en een vaas kunnen je leven redden bij een brand… hoe? Je leest het hier!

Brandgevaar

Een brand… je wil het niet meemaken. Maar ben je er op voorbereid? Doe je aan preventie? Kan je tijdig detecteren? En wat doe je als die vlammen plots voor de deur van je slaapkamer staan?

We geven je enkele levensreddende tips mee.

En WhatsNext zou WhatsNext niet zijn, mochten we er niet enkele knappe innovaties bijgooien; die uw kansen op overleven drastisch verhogen.

Hoe groot is de kans op een brand?

In Nederland worden jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand getroffen, wat neerkomt op ruim 100.000 woningbranden per jaar. In België tellen we ongeveer 10.000 branden per jaar.

Branden gaan gepaard met heel wat materiële schade; maar helaas ook menselijk leed. Brandwonden met al dan niet een dodelijke afloop. In België zijn er in de eerste helft van 2019 al 33 mensen omgekomen in een woningbrand. Kijken we naar Nederland, dan zijn dat er amper 13 doden.

Binnen België zien we dan weer veel meer doden in Wallonië dan in Vlaanderen en Brussel; 6 doden per miljoen inwoners in Wallonië versus 1,7 per miljoen inwoners in zowel Vlaanderen als Brussel. In Nederland zijn er 0,8 doden per miljoen inwoners. Maar elke dode of gewonde is teveel uiteraard.

Het grote verschil in de aantallen tussen België en Nederland, zit in de Nederlandse veiligheidsmentaliteit. Het is door die mentaliteit dat er in België minder rookmelders hangen; en per Gewest is de regelgeving anders.

Rookdetector BlogWhatsNext

Rookmelders

Vanaf 1 januari 2020 wordt het in het Vlaams Gewest verplicht om minstens één rookmelder per verdieping te hebben. Die verplichting bestaat al sinds 2013 voor alle nieuwbouw, renovatie en huurwoningen. Nederland maakte in 2003 de rookmelder verplicht bij nieuwbouwwoningen.

De wetgeving m.b.t. rookmelders is in Nederland dus zeker niet strenger dan in België, integendeel. Toch plaatsen de Nederlanders doorgaans meer rookmelders dan de Belgen. Bovendien wonen de Nederlanders in het algemeen compacter, waardoor een rookmelder effectiever kan zijn.

photograph of a burning fire
Foto door moein moradi op Pexels.com

Een brand breidt snel uit

In enkele minuten tijd kan het vuur onbeheersbaar en levensbedreigend worden. Wist je dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Want als je slaapt, ruik je niets. Dus die lawaaierige rookmelders kunnen er maar best zijn.

De rookmelders hebben je gewekt en/of de brand is overdag… Wat nu? Met een brandblusapparaat kan je een beginnende brand blussen maar geloof me, dat is niet zo evident.  Als je dat nog nooit hebt gedaan, kan je maar beter aandachtig de gebruiksaanwijzing van het toestel lezen, en die tijd heb je op dat moment niet.

In het begin van mijn carrière kreeg ik bij mijn werkgever een opleiding om branden te blussen. Er zijn verschillende types brand en die vragen elk een andere methode. En dan moet je je hoofd nog koel houden ook.

Je hebt iets nodig dat simpel is, snel en voorhanden.

In de keuken in een blusdeken een absolute must. Je kan het kopen in de meeste doe-het-zelfzaken. Controleer of het blusdeken voldoet aan de norm EN 1869 (op de verpakking terug te vinden). Maar niet elke brand is in de keuken of leent zich tot een deken.

Gelukkig staan ook in de brandbestrijding de innovaties niet stil. We beschrijven er twee; gelijkaardig en toch anders.

_DAM0919.JPG

Innovatie 1: Elide Fire Ball

De Elide Fire Ball is een revolutionair zelfontploffend apparaat dat ontworpen is om vuur te blussen. Het heeft zich de laatste jaren snel opgeworpen als standaardproduct op de brandveiligheidsmarkt maar naar mijn mening toch nog onvoldoende gekend.

Het werd gecreëerd als reactie op de voortdurend toenemende dichtheid van stedelijke gemeenschappen die een groot risico lopen op mogelijke rampen door brand.

Elide Fire Ball heeft een lichtgewicht behuizing van hardschuim met een slijtvaste buitenmantel. Binnenin bevindt zich een explosieveilige detonator en een verscheidenheid aan brandvertragende chemische middelen, waaronder droge poeders, tweedelige reactanten en vloeibare componenten.Veel chemicaliën, maar volgens het bedrijf is het wel degelijk milieuvriendelijk.

Het werkt echt simpel en zeer snel. Je gooit of rolt de bal in het vuur; de bal voelt het vuur en explodeert na 3 a 10 seconden. Het chemische poeder verspreidt zich over een oppervlakte van 8 a 10 vierkante meter. De uitwendige drijfkracht van de explosie duwt de zuurstof uit het brandgebied en het poeder blust de brand.

elide-fire-extinguishing-ball-application-example.jpg

Omdat het automatisch wordt geactiveerd, zijn er geen vereiste vaardigheden of speciale training nodig om het te gebruiken. Je hoeft geen handleiding te lezen, geen pin uit te trekken… geen gedoe, gewoon gooien.

Voor de bal zelf ontploft, geeft hij een luid waarschuwingsgeluid rond de 120-140 dBA, wat niet schadelijk is voor mensen.

Volgend filmpje toont het mooi:

De bal weegt 1,5 kg, heeft een diameter van 152 mm. en is geschikt voor branden met brandbare materialen (hout, papier, stof, afval), ontvlambare vloeistoffen en brandbaar gas.

Je kan de bal actief gebruiken in geval van nood; maar net zo goed installeren boven bijv. stroomschakelaars, in keukens of boven (overbelaste) stopcontacten.

Fire-Protection-ElideFire-3.jpg

Voor de prijs moet je het niet laten, want voor +/- 125 EUR btw incl. heb je Elide Fire Ball in huis. Wel even opletten dat de kinderen er niet mee aan de haal gaan.

Maar misschien is een rode bal niet meteen uw geliefkoosd designobject in de woning?
In een technische ruimte is dat geen issue; maar in een keuken? Woonkamer? Daar weet Samsung wel raad mee.

Samsung Firevase 5.png

Innovatie 2: Samsung Firevase

De firevase van Samsung (in bijzonder Samsung Fire & Marine Insurance) is een rode vaas waarmee je een brand blust door hem in het vuur te gooien.

Geef toe; een vaas vol met water is geen rare keuze om naar het vuur te gooien. Maar deze doet meer natuurlijk.

Net als de Elide Fire Ball, gooi je de vaas in het vuur. De dubbele wand is gevuld met de kleurloze vloeistof kaliumcarbonaat. Als je de vaas kapot gooit, komt dit vrij en heeft dat een snel afkoelend effect waarbij zuurstof opgenomen wordt, zodat het vuur dooft. De brokstukken van de vaas zijn bovendien niet gevaarlijk.

Op drie maanden tijd werden er in Zuid-Korea, waar Samsung gevestigd is, 100.000 vuurvazen verdeeld. Dat verhoogt daar het percentage huizen met brandblussers met 8 procent. Door het succes brengt Samsung nog eens 200.000 firevases extra in omloop.

In dit filmpje zie je de vaas in actie:

En vergis je niet; het is een echte vaas. Gaat er niets mis, houdt hij mooi een bloemetje in huis.

Helaas is de vaas moeilijk te verkrijgen. Samsung richt zich in deze vooral op de Koreaanse thuismarkt, onder meer in kader van hun ‘Social Responsibility’.

Samsung Firevase 6.png

Het toont in elk geval mooi aan wat zoal mogelijk is op vlak van brandbestrijding. Geen gedoe; lekker gooien met die handel.

Brandpreventie

Natuurlijk is gezond verstand het beste wapen. Want een brand kunt u in de meeste gevallen voorkomen door enkele, soms zeer eenvoudige, voorzorgsmaatregelen te treffen. Daarom nog even deze tips:

Begin met goede gewoontes:

 • Nooit roken in bed
 • Nooit een brandende sigaret in de vuilnisbak, in een kelderraam of in een rioolrooster gooien
 • Nooit brandalcohol gebruiken om een barbecue aan te steken of aan te wakkeren
 • Aanstekers, lucifers en pyrotechnisch materiaal buiten het bereik van kinderen bewaren
 • Zorgvuldig omgaan met brandbare vloeistoffen (ether, white spirit, ontvlekkingsmiddelen …) in een goed verluchte ruimte
 • Geen kaarsen of andere decoraties met een duidelijke vlam gebruiken in de buurt van brandbare materialen
 • Ruimtes waarin toestellen op gas staan goed verluchten
 • De schoorsteen minstens één keer per jaar laten schoonmaken

En natuurlijk, rookmelders! Maar zorg daarnaast ook voor een vluchtplan. Door op voorhand een vluchtplan af te spreken, zorg je ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten.

Vluchtplan:

 • Weten jij en je gezinsleden wat te doen als midden in de nacht één van de rookmelders afgaat?
 • Wie neemt de kinderen?
 • Steekt de sleutel op de deur of ligt deze in de buurt?
 • Wie belt het hulpcentrum 112?
 • Heb jij een zaklamp in je slaapkamer? (want bij brand valt de elektriciteit meestal uit)
 • Waar verzamelen jullie?
 • Wat met de huisdieren?

stickerrectoverso_10_15cm_zkapvorm_Pagina_1

Huisdieren

In bijna alle Vlaamse steden en gemeenten kan je op het gemeentehuis een gratis huisdierensticker afhalen. Op de sticker geef je aan hoeveel huisdieren er in huis zijn. Dat is vooral belangrijk voor de brandweer die dan in geval van nood naar ALLE bewoners op zoek kan gaan.

Gerust hart

Heb je nog niet aan alle bovenstaande tips en preventie voldaan; aarzel dan niet. Het onheil is er soms sneller dan je denkt. Ga er meteen mee aan de slag.

Ik heb een nieuwbouw met voldoende degelijke rookdetectoren, maar de Elide Fire Ball… die heb ik toch ook besteld. En als Samsung de firevase in de rekken zet, staat die morgen bij mij op tafel!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: