De Beyond Burger: eindelijk een écht alternatief voor vlees!

Minder vlees willen eten maar toch niet zonder kunnen? Hoera, daar is een oplossing voor. Lees hier over Beyond Meat, eindelijk een echte vleesvervanger! 

Bye bye vlees?

Al wie de beelden van slachthuizen ziet in het journaal, denkt bij zichzelf “ik zou minder vlees moeten eten”, om dan diezelfde avond een kotelet in de pan te gooien.

Afscheid nemen van dat sappig stukje vlees, die hamburger of die kip aan spit… niet makkelijk. En zwijg me van bacon!

Nochtans, steeds meer mensen beslissen om vlees helemaal of gedeeltelijk uit hun weekmenu te schrappen. En daar staan ze dan, aan het rayon in het grootwarenhuis. Starend naar allerlei pakjes vegetarische of veganistische alternatieven.

Keuzestress

Wat te kiezen? Wat is een goede vervanger? Wat is gezond? Hoe maak je dat klaar? Wat eet je daar nog bij? Hoe zit het met de calorieën? En voor echte vleesliefhebbers essentieel; hoe zit het met de smaak en de textuur?

Als het grote publiek moet switchen zullen smaak, textuur en duidelijkheid essentieel zijn.

The Impossible Burger

Maart 2018 schreef ik al over het vlees van de toekomst. Net echt vlees, maar zonder dier! Lees hier:  Vleesschandalen beu? Bent u klaar voor ‘Vlees 2.0’?

De Impossible Burger is niet van echt te onderscheiden… Inmiddels verkrijgbaar in menig restaurant.

Impossible Burger
The Impossible Burger

De Beyond Burger

De Beyond Burger is nog een alternatief. Een burger die smaakt naar vlees en er ook zo uitziet, maar die gemaakt is met plantaardige ingrediënten.

Beyond Meat begon in 2009 met vleesvrije ‘kip’ en na een aantal andere producten creëerde ze in 2016 de Beyond Meat hamburger. Naast burgers hebben ze dus nog aanbod; zoals worsten, vleesstrips, kip… alles vegetarisch uiteraard.

En nu komen ze naar België!

Beyond Sausage_Variety Buns
De “Beyond Sausage”

Beyond Meat trekt naar de beurs

Dat er in dit soort realistische vleesvervangers potentieel zit, blijkt uit de investeerders die achter Beyond Meat staan; zoals onder meer Bill Gates, Leonardo DiCaprio,  Biz Stone en Evan Williams (co-oprichters van Twitter), en voormalig McDonald’s CEO Don Thompson.

Het bedrijf zag zijn omzet vorig jaar verdrievoudigen maar is wel nog verlieslatend. Het bedrijf trekt nu naar de beurs (Nasdaq) en wil 8,75 miljoen aandelen verkopen aan een prijs tussen 19 en 21 dollar. Beyond Meat wil met de beursgang 183 miljoen dollar of 163 miljoen euro binnenhalen.

SpringBeyondBurger-_7

Milieu, gezondheid en dierenwelzijn

Het potentieel zit in nog meer dan alleen het zakelijke. Door dierlijke proteïnen in voedsel te vervangen met plantaardige is er een positieve impact op vier groeiende wereldwijde problemen: volksgezondheid, milieu, natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn.

Greenway was vorig jaar (2018) het eerste Europese restaurant dat de burger op de kaart zette, en ook bij Ellis was die al te krijgen.

Vanaf nu (april 2019) tref je de plantaardige Beyond Burger in de winkelrekken bij Delhaize en Albert Heijn…. in de afdeling “vlees”.

Beyond Burger Pack Shot_Summer Grilling

Het ligt bij de vleesafdeling omdat de Beyond Burger de eerste plantaardige burger is die volgens de Californische fabrikant qua look and feel aan dezelfde eisen voldoet als een heuse rundvleesburger.

Vlees dat geen vlees is, wel zo smaakt én tegemoet komt aan de gezondheids- en milieuvoorwaarden van plantaardig voedsel. Het bevat geen gluten, soja of genetisch gemodificeerde organismen.

Beyond Burger_Meat Aisle_14

Wat zit er in de Beyond Burger?

De Beyond Burger bestaat in essentie uit dezelfde basisingrediënten als vlees, zoals eiwitten, vetten, sporenelementen en water. Met erwten wordt voorzien in de eiwitten (20g) en bieten zorgen voor de vlezige rode tint. Kokosolie en aardappelzetmeel staan garant voor de sappigheid. Bonusje: de burger bevat minder verzadigde vetten dan een traditionele rundvleesburger en is vrij van hormonen en cholesterol.

Erwten, bieten en kokosolie zullen de doorsnee carnivoor wellicht niet snel bekoren, maar dit ziet er toch goed uit. Als de Beyond Burger net als de Impossible Burger in smaak en textuur kan overtuigen, dan hebben we een winnaar en zijn er al twee volwaardige alternatieven voor het “echte spul”.

In feite wint iedereen: dieren, milieu, smaakpapil.

Beyond Burger_Summer 2018_2

Ik ga de Beyond Burger alvast proberen. Smakelijk!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: