Van lege fles tot unieke drinkglazen… een gesprek met de bedenkers van Botega, de hippe upcycled glazen.
Een relaxe avond, een knabbel, een glaasje erbij… gezellig. Het wordt nog leuker wanneer het glas waaruit je drinkt een beetje leuk oogt qua design en originaliteit. Botega tikt die vakjes aan.

WhatsNext is pro hergebruik van materialen en het creatief omgaan met de hernieuwde grondstoffen. Recylceren is hierbij een gekende term, waarnaast je ook upcyclen en downcyclen hebt.

Lees ook: Ecover en AB InBev verwerken restalcohol samen tot afwasproduct
Het Belgische Ecover is een van de grootste producenten van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ze produceert haar producten op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen,… en voortaan ook restalcohol.
Upcycling
Bij Botega zien we letterlijk en figuurlijk een mooi voorbeeld van upcyclen, waarbij de kwaliteit van het materiaal niet wordt gedegradeerd. Lege wijnflessen zijn voor hen de grondstof van hun design-glazen.
Het materiaal van de wijnfles wordt dus niet afgebroken, maar refashioned. Door het upcyclen worden de flessen zodanig hergebruikt dat ze meer waarde krijgen en omhoog bewegen in de supply chain.
Ik sprak met de oprichters/bedenkers achter Botega. Over hun inspiratie, hun aanpak en next steps.

Steven Dupont (WhatsNext): Wat een interessant concept. Een ecologisch leuk idee en het eindproduct oogt mooi. Vertel eens kort, hoe kwamen jullie op dit idee?
Jolien Van de Vliet (Botega): Op vakantie in Bali viel ons oog op de mooie waterglazen aan tafel. Na wat beter kijken zagen we dat het de onderkant was van een wijnfles. Dat vonden we zo leuk dat we direct op onderzoek zijn vertrokken. Eerst in Bali en daarna in België, vanop ons terras. Na enkele maanden uitzoeken hoe we tot een mooi en veilig glas kwamen, waren we gelanceerd.
Steven: Dus jullie nemen lege flessen wijn, en wat gebeurt er dan? Hoe vormen jullie die om naar een drinkglas?
Jolien: We halen de lege wijnflessen op bij enkele plaatselijke restaurants (nvdr: Antwerpen). Die brengen we dan naar ons atelier. Daar wassen we ze eerst en verwijderen we het etiket. Vervolgens snijden we ze op maat, waarna een proces volgt om de rand mooi glad te krijgen. Op het einde voegen we nog ons logo toe en worden ze opnieuw gewassen.

Steven: Is het makkelijk de juiste en voldoende flessen te bekomen? Hoe gaat dat?
Jolien: We hadden eigenlijk net de eerste deals met enkele horecazaken gesloten toen de Corona-lockdown begon. Tijdens Corona hebben we ons plots 180° moeten draaien en zijn we een glasophaling gestart samen met Circulair Zuid. We gingen dan enkele keren rond met de bakfiets en mensen konden hun lege wijnflessen deponeren.
Sinds de horeca weer open is, hebben we een aantal vaste zaken waar we nu wekelijks flessen gaan ophalen met de bakfiets. Dat gaat eigenlijk heel goed! Zo hebben wij grote aantallen van dezelfde flessen; wat toch ietsje handiger is dan allemaal verschillende via particulieren; en zij moeten niet meer naar de glasbak.
Steven: Er bestaan natuurlijk maar x-aantal verschillende soorten wijnflessen en glaskleuren. Stopt het daarbij? Of zien jullie nog andere mogelijkheden met oude wijnflessen? Of zelfs ander materiaal?
Jolien: We zijn zeker aan het kijken om ons gamma uit te breiden naar andere formaten flessen en eventueel ook andere toepassingen. Voorlopig houden we het nog even op glazen.
Steven: Trouwens, waarom wijnflessen? Omwille van hun kwaliteit? Omwille van de looks?
Jolien: Ik zou zeggen, omwille van de looks! Die glazen in Bali zagen er zo cool uit. Ik ben super fier op onze glazen en hoe ze eruit zien.
Steven: In elk geval, het eindresultaat ziet er leuk uit. Wij deden een kleine test.

Lees ook: Milieu helpen? Biertje ‘trekken’.
Carlsberg laat de plastic ringen los die de blikjes per set samenhouden. Door ze met lijm bij elkaar te houden, zal het bedrijf haar plastic verpakkingen met 75% verminderen.
De glazen ‘geproefd’
De glazen zien er leuk uit, zeker origineel. Ik dacht dat ze zwaarder zouden voelen, want dat associeer ik met wijnflessen, maar neen, ze voelen licht en goed in de hand. Voor de test hadden we een heldere longdrink en een groene tumbler.
Het groene van de tumbler (ook als longdrink verkrijgbaar) vond ik persoonlijk het mooiste en het meest associeerbaar met de fles. Maar de heldere variant is net zo leuk.

Ze houden goed de temperatuur. Bij het drinken, merk je dat ze goed werden afgewerkt, en de snede veilig afgerond.
De groene kleur doet me ook wat denken aan sfeerglas, gebruikt bij kaarsen en theelichtjes. Met wat wit zand op de bodem, krijg je een vlakke bodem en past een theelichtje perfect. Met de kaars erin heb je meteen extra sfeer. Multifunctionele glazen dus.

Steven: Welk drankje krijgt jullie voorkeur in de Botega-glazen?
Jolien: Dat hangt een beetje af van de kleur en het formaat. Ik zou de Regular White glazen aanraden voor een cocktail, de Regular Green zou ik dan weer gebruiken voor een G&T. De kleinere tumblers zijn ideaal voor frisdrank of water.
Steven: Je zou denken dat een glas een glas is. Maar niets is minder waar. Wanneer ik mijn Old Fashioned Cocktail drink, dan doe ik dat graag in mijn klassieke tumbler-glazen.

Tumbler-glazen zijn kort, breed, cilindervormig met meestal een dikke bodem. Ook voor whiskysoorten die je met ijs of water wil drinken, is een tumbler een goede keuze. De lage Botega-glazen doen er mij aan denken.
Drink je liever whisky in de pure vorm, zoals een single malt, dan is een tulpvormig glas (nosing glass) een betere keuze, omdat deze de geur van de whisky beter vasthoudt.
Uit een studie door de ‘Tokyo Medical and Dental University’, blijkt dat de smaak van de wijn beïnvloed kan worden als het in een ‘verkeerd’ glas wordt geschonken. Ze onderzochten het chemische profiel van de wijn bij verschillende glazen en temperaturen.
We denken dan meteen aan de klassieke wijnglazen; maar belangrijkste is dat de wijn niet in een te klein glas geschonken wordt. Bij een te klein glas kunnen de aroma’s dan geen ruimte vinden om vrij te komen, en dat doet de wijn tekort.
Maar het oog wil ook wat, en dan is een leuk design natuurlijk niet onbelangrijk.
Steven: Voor de sfeer moet je zelf zorgen, maar de glazen zijn absoluut een conversation starter. Proost!
Steven: Jolien en Jeroen, veel succes nog met Botega.
Jolien: Heel erg bedankt voor het interview!
Steven Dupont

Meer weten of bestellen? Dat kan hier: www.botega.be
#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
En pssst… sharing is caring 🙂