Coca-Cola gebruikt flexibele OLED-technologie in Star Wars flessen

Gaan we binnenkort een Star Wars lichtzwaardgevecht aan met twee Coca-Cola flessen? Of hoe nieuwe technologie simpele flessen opeens onweerstaanbaar maakt. Nerds, get ready!

Plooibare smartphones

Met de mislukte lancering van de eerste plooibare smartphone van Samsung, de Galaxy Fold, zijn de geesten kritischer dan ooit voor plooibare tech.

De plooibare smartphones maken gebruik van flexibele OLED-technologie. Dat die technologie nog meer mogelijk maakt, bewijst Coca-Cola.

Smartphones blijven duurder worden, met een kortere houdbaarheidsdatum maar met sterker glas… en toch zal je zien dat net de jouwe valt en barst. Ik ben dus zeker niet tegen smartphones die flexibel en opvouwbaar zijn en zo ook iets schokbestendiger.

De extra hoge kostprijs die de opvouwbare smartphones nu nog hebben, daar ben ik minder fan van. Laat staan de kostprijs van een TV die ik kan oprollen… (waarom je je TV zou willen oprollen, daar heb ik het een andere keer over).

Waar ik wel met plezier enkele euro’s aan uitgeef, is een plastic (don’t kill me) fles, met een gloeiend lichtzwaard op het etiket.

Lees ook: Milieu helpen? Biertje ‘trekken’.

Technologie in marketing

Coca-Cola heeft iets met lichtjes en kerstsfeer. Denk maar aan hun opvallende Coca-Cola truck, die met de feestdagen her en der opduikt. We krijgen hem bij ons in Zemst (België) op bezoek, op 28 december 2019.

IMG_2195.jpg

Of wat dacht je van deze mega-stunt: de Kerstman zoals we die kennen. Rood-wit fluweel pak, met de dikke buik, blozende wangen en de lange witte baard.

De mythe gaat dat Coca-Cola de Kersman heeft uitgevonden. Niet echt juist. Wat wel klopt, is dat Coca-Cola de look en persoonlijkheid van de Kerstman  mee vorm gegeven heeft.

Het was 1860 toen een tekenaar in New York een personage neerzette, die op bezoek ging bij de brave kinderen thuis en cadeautjes bracht. Inspiratie kreeg hij van… raad eens:   onze Sinterklaas.

Santa-Claus-geschiedenis.jpg

De m/v/x op de marketing bij Coca-Cola kregen deze keer inspiratie uit nieuwe technologie.

Gloeiend… lichtzwaard… fles… Say what?!

Ik heb het over de “Coca-Cola’s Glowing Lightsaber Bottles”.

Coca-Cola heeft flessen verpakt met een dun flexibel OLED paneel en elektronica, inclusief een batterij, waardoor beelden van Rey’s en Kylo Ren’s lichtzwaarden daadwerkelijk kunnen gloeien. Nerd enthousiasme overload!

De marketingmachine is dus ingezet voor de nieuwe Star Wars “The Rise of Skywalker”. De release van dit negende deel uit de Star Wars-filmfranchise is voorzien voor medio-december 2019.

Coca-Cola is de eerste die de flexibele OLED-technologie zo gebruikt.

Niet ongebruikelijk dat in aanloop van een nieuwe Star Wars, de merchandise en speelgoed overal zullen opduiken.

Star Wars Coca-Cola
Photo credits: sleemo.com

Coolste Star Wars  merchandise

Wil je één van de coolste merchandise gadgets op de kop tikken, dan is Singapore the place to be.

Flexibele OLED’s zijn momenteel net iets te duur om massaal te worden gebruikt bij consumentenproducten die daadwerkelijk gebruik maken van hun vermogen om te buigen.

Maar het voorbeeld van de lichtzwaarden op de Cola-flessen is misschien wel de perfecte toepassing voor de technologie op dit moment.

OLED is zelfillumineerend, dus is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor de ultradunne panelen achter het etiket van een plastic flesje kunnen worden geplaatst zonder dat het lijkt alsof er een heleboel elektronica verschuild zit.

Cola-flessen krijgen op transport wel wat te verduren, maar de meeste panelen zouden in ieder geval moeten overleven en goed blijven werken, waardoor er een tamelijk netjes effect ontstaat dat Coca-Cola deze maand ongetwijfeld zal helpen om extra veel flessen te verkopen.

Zelfs de trouwste Pepsi-drinker zal de dark force voelen om een cool Coca-Cola exemplaar te willen kopen.

Toptechnologie als collector’s item

Dikke pech voor onze contreien, want de flessen worden dus alleen beschikbaar gesteld in Singapore. En dan ook nog eens beperkt tot slechts 8.000 exemplaren (Coca-Cola’s “No Sugar”), en ze worden willekeurig verdeeld over 45 geheime locaties in het hele land.

Die strategie zorgt voor een leuke buzz en vermijdt tegelijk ook dat een stormloop ontstaat met obsessieve Coca-Cola en/of Star Wars-fans, of professionele eBayers.

Krijg je er toch eentje te pakken, doe dan ook niet te zot, want de batterij van het OLED-lichtzwaard gaat maar +/- 40 minuten mee. Dat is ongeveer 500 keer de sabel  een 5 seconden verlichten. May the force be with you,… maar hou het kort.

In elk geval een leuke innovatie in een alledaags simpel iets, zoals een fles frisdrank. Of hoe dure toptechnologie ook simpel en toegankelijk kan zijn.

Coca-Cola Full Force.png

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: