Ecover en AB InBev verwerken restalcohol samen tot afwasproduct

Dat we elk op één of andere manier moeten bijdragen aan het beschermen van moeder natuur, is duidelijk. #WhatsNext volgt innovaties op, en zo ook die dat verpakkingen reduceren of grondstoffen verbeteren. En daar mag al eens een biertje bij… Lees hoe restalcohol voortaan de afwas doet.

Ecover (2)
Credits foto: Ecover

Ecover en AB InBev verwerken restalcohol samen tot afwasproduct, “Too Good to Waste”

Het Belgische Ecover is sinds de oprichting in 1979 uitgegroeid tot een van de grootste producenten van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa.

In hun 40 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling produceert de schoonmaakpionier haar producten op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen,… en voortaan ook restalcohol.

Hiertoe gaan ze een samenwerking aan met AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld; gebouwd op een erfgoed in Leuven dat teruggaat tot 1366. Het bedrijf verminderende in 2018 al hun logistieke CO2 voetafdruk met 9%. Doorheen de Belgische brouwerij, koeling en verpakkingsactiviteiten waren er zelfs CO2-reducties van 16, 24 en 36%.

Onder het mom van ‘het kan altijd beter’ zetten ze een volgende stap: het eerste schoonmaakproduct met restant uit bierbrouwproductie.

AB InBev (3)
Credits foto: AB InBev

Too Good to Waste afwasmiddel

Het Too Good to Waste afwasmiddel bestaat voor minstens een kwart uit restalcohol; afval dat na het brouwen van alcoholvrij bier overblijft. Deze innovatie past perfect in de Ecover-filosofie tegen de wegwerpmaatschappij. En dit is slechts het begin, want momenteel experimenteert het bedrijf met producten gemaakt op basis van CO2 afval.

Ze streven naar het reduceren van plastic en in 2018 openden ze nog het debat over statiegeld. Daarnaast moedigen ze andere organisaties aan om anders te kijken naar afval.

ECOVER-2019-2
Credits foto: Ecover

De fles van het op restalcohol-gebaseerde afwasmiddel bestaat voor 100% uit gerecycleerd plastic en wordt geproduceerd in de onlangs met een zero waste certificaat bekroonde fabriek van Ecover in Malle (België).

De Ecover fabriek in Malle werd in 2019 bekroond met het international Platinum Zero Waste certificaat van TRUE (Total Resource Use and Efficiency). De in 1992 gebouwde state-of-the-art fabriek in Malle was destijds een wereldprimeur. Ze is gebouwd met materiaal dat voor 90% bestaat uit gerecycleerde en hernieuwbare bronnen. Bij het ontwerpen van het gebouw lag de focus op toetreding van een optimale hoeveelheid zonlicht en de wanden zijn gebouwd met speciale energiezuinig geproduceerde eco-bakstenen. Het dak van de fabriek is beplant zodat het pand goed geïsoleerd is, makkelijk te verwarmen en opgaat in de natuurlijke omgeving. 

Afval als oplossing, niet als een probleem

In de natuur gaat niets verloren. Je hebt de voedselketen en alles dient als een grondstof, meststof of voeding voor iets anders. Het ecosysteem is gesloten. Dit inspireerde Ecover om afval te zien als een opportuniteit in plaats van een probleem.

Het bedrijf gelooft in een toekomst waarin we niets meer weggooien en alle grondstoffen gebruiken om nieuwe producten mee te creëren. Met de lancering van dit limited edition afwasmiddel wil Ecover anderen aanmoedigen om afval met andere ogen te bekijken.

Ecover solo
Credits foto: Ecover

Tom Domen, Global Innovation Manager bij Ecover, zegt: 
“We zijn trots op de stappen die we de afgelopen 40 jaar hebben gezet op het gebied van duurzaam ondernemerschap. Het begon ooit met de grootse ambitie om mensen te helpen hun plastic afval te reduceren. We zijn goed op weg met de ontwikkeling van onze 100% gerecycleerde flessen, navulstations waar je Ecover kunt tappen en de pop-up Statiegeld Store die we vorig jaar openden in Antwerpen. Maar we kunnen nu niet stoppen want we zijn er nog niet. In een wereld waarin aan de lopende band onnodig producten en grondstoffen worden verspild, blijven we onszelf uitdagen. Onze missie is een ‘Clean World revolutie’.” 

Ecover’s limited edition Too Good to Waste afwasmiddel in de 100% gerecycleerde fles is vanaf deze week verkrijgbaar bij Colruyt, Delhaize en Carrefour zolang de voorraad strekt en heeft een adviesverkoopprijs van € 2,29.

Ambitieuze doelstellingen

In 2020 streeft Ecover naar 100% gerecycleerd plastic in alle verpakkingen en er staat een test met alternatieve biologisch afbreekbare verpakkingen op het programma.

Carlsberg

We zagen het Deense biermerk Carlsberg al innoveren door de klassieke plastic ringen los te laten; ringen die de blikjes doorgaans per set samenhouden.

Carlsberg Snap Packs
Carlsberg Snap Packs

Carlsberg zegt dat door ze met lijm bij elkaar te houden, het gebruik van plastic verpakkingen met 75% zal verminderen. De verpakking heet “Snap Packs” en is sterk genoeg om de rit van de winkelrekken naar huis te overleven, maar voldoende broos om te breken wanneer ze losgedraaid worden.

Lees: Milieu helpen? Biertje ‘trekken’.

AB InBev

AB InBev wil ook zo weinig mogelijk plastic in de markt zetten. Tegen 2025 wil de brouwer 100% van alle producten in herbruikbare verpakking of grotendeels gerecycleerd materiaal produceren. Zo willen ze bijvoorbeeld de graanresten en restalcohol die overblijven na het brouwen op een duurzame manier inzetten.

AB InBev GiTec
Credits foto: AB InBev

Ecover

Ecover gaat de komende tien jaar nog meer producten ontwikkelen die deels bestaan uit restafval en experimenteert met producten gemaakt op basis van CO2 afval. Dat ze nu Ethanol en water – afkomstig uit het bierbrouwproces – gebruiken in afwasmiddel is nog maar het begin.

Van lineaire naar duurzame, hernieuwbare economie

Yleni De Neve, milieumanager voor AB InBev Europa, verklaart:
“Onze samenwerking met Ecover is een belangrijke stap richting een duurzame hernieuwbare economie. Bier wordt gebrouwen met vier natuurlijke ingrediënten. Zorg dragen voor de natuur is een essentiële opdracht voor ons als brouwer. Toen de populariteit van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de restalcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken. Maar gezien de stijgende populariteit van bieren als Jupiler 0.0% en Leffe Blonde 0.0%, hebben we meer ecologische en ambitieuzere toepassingen bedacht voor de restalcohol. Eerder dit jaar slaagden we er al in om ethanol om te zetten in biogas voor voertuigen. Onze lange termijnvisie is om van alcohol effectief een co-product te maken, niet langer een restproduct. Het partnership met Ecover past helemaal binnen de filosofie om restafval te upcyclen en positieve, duurzame verandering teweeg te brengen.” 

In elk geval een mooi initiatief om vervuiling en verkwisting tegen te gaan. En uiteraard erg slim om van een anders afvalproduct een grondstof te maken. Maar het afwassen zelf, wordt er niet vrolijker door. 🤷‍♂️

Steven Dupont

Benieuwd hoe bier gebrouwen wordt? Bekijk dit filmpje:

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: