Hoeveel streepjes heb jij momenteel op je smartphone? Is de ontvangst een beetje goed? Vanaf 2019 is er zelfs 4G tot op de maan.
De ruimtemissie “Mission to the Moon” is een initiatief opgezet door de Duitse tak van telefonieaanbieder Vodafone en PTScientists, en heeft tot doel in 2019 een 4G-netwerk uit te bouwen op de maan.
4G is de opvolger van – wat dacht je – 3G. Dat was de oude standaard voor mobiel internet. De 2G- en 3G-netwerken blijven gewoon bestaan. De basistechnologie is Long Term Evolution (LTE).
De termen LTE en 4G worden vaak door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld: mobiel internet met hoge snelheid.
Op de maan komt dus een LTE-basisstation dat er voor zal zorgen dat twee maanrovers connectie kunnen maken met het 4G-netwerk. Via dat netwerk kunnen ze hun videosignaal met hoge resolutie beelden van het maanoppervlak naar de aarde sturen.
De maanrovers zijn van de automaker Audi. De telecommunicatiehardware die Vodafone zal gebruiken is van Nokia.
Waarom 4G terwijl 5G om hoek loert? Vodafone kiest nog niet voor 5G omdat die technologie nog in testfase zit en ze zeker willen zijn van een stabiele verbinding.
5G is natuurlijk de opvolger van 4G en zal uitermate snel mobiel internet mogelijk maken. Het is wel nog enkele jaren wachten en er is nog geen officiële informatie vrijgegeven over de snelheid van 5G. Tests gedaan door Samsung wijzen op mogelijke snelheden van 10 Gbit per seconde; honderden keren sneller dan bijvoorbeeld het 4G internet dat u op dit moment misschien wel gebruikt.
4G is heel wat energie-efficiënter dan de analoge radiosignalen, waar nu nog mee met de maan gecommuniceerd wordt.

De maanrovers en het overige materiaal worden in 2019 met een SpaceX-raket in een baan om de aarde gebracht om vervolgens richting maan te gaan. De pakjesbezorger van dienst – en zo kennen we Elon Musk – is ook al plannen aan het maken om Mars van snel satellietinternet te voorzien.
Ook voor onze blauwe planeet heeft SpaceX grote ambities: heel de wereld van snel (breedband) internet voorzien, tot in de kleinste uithoekjes. Dat gaan ze doen met behulp van duizenden kleine satellieten. De eerste twee breedbandsatellieten (Microsat-2a en Microsat-2b) zijn deze maand vanuit Californië met een Falcon9-raket gelanceerd en zullen de technologie testen.
De SpaceX-satellieten gaan met hun breedbandinternet kunnen concurreren met de snelle verbindingen van gewone internetproviders en creëren een enorme nieuwe afzetmarkt, want per vandaag hebben miljarden mensen nog altijd geen internettoegang.
Internet vanuit de ruimte kan de oplossing zijn en de digitale economie exponentieel doen groeien.
Geen kleine operatie; er zullen 4.425 satellieten op een hoogte van 1.110 en 1.325 kilometer boven het aardoppervlak gebracht moeten worden en blijven werken. Om het even in perspectief te zetten, op dit moment vliegen er naar schatting 1.459 satellieten in een baan om de aarde.
Wanneer ET nog eens naar huis wil bellen, is het alleen nog maar de vraag of ze opnemen.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: