Apple lanceert eigen streamingdienst en vereenvoudigt TV-kijken

Apple komt op de proppen met Apple TV Channels en Apple TV+… Apple TV watte? We leggen je uit hoe de dood van het traditionele TV-kijken verder wordt ingezet en welke goodies Apple ons brengt. 

Klassiek TV-kijken is op de retour

Februari 2018 schreven we: “Beeld je in dat je abonnement voor de bibliotheek niet alleen betalend zou zijn maar relatief duur, en dat de bib voor jou zou bepalen welke boeken je leest en wanneer. Handig? Klantvriendelijk? Gewenst? En toch, bij TV-kijken is dat exact wat we doen”.

Lees hier: Klassiek live TV-kijken neemt een duik!

Ik gaf destijds aan dat het traditionele TV-kijken een duik neemt, en vandaag komt daar een behoorlijke deuk bij, want de Amerikaanse elektronicagigant Apple komt op de proppen met Apple TV+. Na Netflix en andere online streamingdiensten, een nieuwe concurrent voor de TV zoals we die vandaag kennen.

AppleTV
Anders dan de naam doet vermoeden is de Apple TV geen televisie. Het kleine doosje gebruik je in combinatie met een moderne HD TV of HD monitor. Net als bij een iPhone of iPad werkt het met apps, maar dan specifiek voor op TV.  

Apple TV

Apple TV maakt al jaren deel uit van mijn woonkamer. Het is geen TV, maar een klein zwart bakje dat je aan de TV verbindt, en langswaar je iTunes kan gebruiken om podcasts te beluisteren, films te kopen of te huren, muziek kan kopen of beluisteren via Apple Music (de tegenhanger van Spotify).

Je kan er ook al je foto’s op bekijken, games spelen,… er bestaan ontzettend veel apps en mogelijkheden.

Wat series, films en documentaires betreft, kun je er bijvoorbeeld Netflix mee bekijken, of Prime Video (Amazon).

Ik gebruik Apple TV op een smart-TV, maar net zo goed gebruik je het om van een ‘domme’ TV een snuggere te maken.

Er bestaan al jaren geruchten dat Apple gaat komen met een eigen TV-toestel, maar niet dus… vandaag maakten ze bekend voor inhoud te gaan.

En dat doen ze met Apple TV Channels en Apple TV+. We gaan er wat dieper op in.

Apple TV Channels

Er is zoveel te zien, op zoveel verspreide plaatsen, online, in apps… binnen de huidige Apple TV alleen al zijn er 150 streaming-apps.  En dat ondervind ik ook, want willen we vrijdagavond een filmpje kijken, dan zijn we aan het scrollen door Netflix (die moeten echt met meer en betere films gaan komen) iTunes Movies van Apple TV, Prime Video,… enz. enz. enz. Een gedoe!

Als de moderne consument één ding niet wil, dan is het ‘gedoe’.

Daar lijkt Apple TV Channels een antwoord op te bieden.

Apple-TV-app_movies-screen_032519.jpg

Een massa inhoud, één plek

Apple TV Channels zal de kijker voorzien van content uit Amerikaanse TV-zenders als HBO, Starz en Showtime, CNN, Fox, Brit Box en CBS.

Gebruikers kunnen naar alle programma’s kijken, online, offline, wanneer ze willen én zonder reclame. Voor de kinderen is er een aparte online corner, met kindvriendelijke series en films.

Apple_TV_app_iPad_kids_032519.jpg

De huidige Apple TV-app werd opnieuw ontworpen om de nieuwe kanalen te faciliteren. In de nieuwe, geheel gepersonaliseerde Apple TV-app kun je sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en andere content bekijken van kabel- en satellietzenders en natuurlijk ook iTunes-films en -series kopen of huren.  Dit alles zonder de TV-app te moeten verlaten… zalig!

Ze maken gebruik van geavanceerde Machine Learning (Artificiële Intelligentie) om uw voorkeuren te leren kennen en een gepersonaliseerd aanbod te leveren.

Apple wil dat je alles op één overzichtelijke plek vindt,… helaas, Netflix doet niet mee. Dus die moet je toch nog een apart bezoekje brengen (of buiten bonjouren als ze niet met betere films komen). Wie je wel zal kunnen koppelen, is Amazon Prime Video.

De gloednieuwe Apple TV-app komt in mei beschikbaar bij een gratis software-update voor klanten van iPhone, iPad en Apple TV.

Primeur voor Apple TV

In de herfst van dit jaar (2019) zal Apple TV voor het eerst op de Mac verschijnen. En nog een primeur, ook beschikbaar zijn op smart TV’s, Roku en Fire TV van Amazon. Bij de smart TV’s komt het eerst uit bij Samsung, en later ook LG, Sony en Vizio.

Samengevat: Apple wil gaan voor gemak, overzicht en eenvoud. Andere grote troeven zijn onder meer dat Apple Channels reclamevrij zal zijn, je online en offline kan kijken, je de beste beeld- en geluidskwaliteit zal krijgen én dit alles kan delen met familieleden.

Maar er was one more thing… Apple TV+.

Apple-introduces-apple-tv-plus-03252019.jpg

Apple TV+

Hier gaat Apple voor eigen content, met series van of met onder meer Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu en vele anderen.

Op een bepaald moment had het Apple event iets weg van de Oscars, met al die grote namen die één voor één het podium innamen.

Op Apple TV+ zullen we de nieuwe SciFi-serie ‘Amazing Stories’ voorgeschoteld krijgen. Daarnaast een serie genaamd ‘The Morning Show’ met Jennifer Anniston, Reese Witherspoon en Steve Carell.

De grootste klepper kwam op het eind van de show, met Oprah Winfrey die meedeelde aan twee documentaires te werken, exclusief voor deze nieuwe online dienst.

Wat nog?

Apple presenteerde op hetzelfde event ook abonnementsdiensten voor magazines en mobiele games en ze kwamen op de proppen met een eigen kredietkaart. Daar hebben we het in afzonderlijke artikels over.

Concurrentie

In elk geval zal Apple met hun eigen exclusieve content de strijd aangaan met streamingdiensten als Netflix. Die laatste kent veel succes net omwille van hun eigen content en het reclamevrij kijken. En toch, ze lijken op een andere doelgroep te mikken.  Want terwijl Netflix niet te beroerd is om gewelddadige of pittige content te tonen, staat Apple er om bekend om het eerder bij familievriendelijke producties te houden.

De toekomst ligt niet in lineair TV-kijken!

Amper 48% van de Vlamingen zegt nog dagelijks lineair TV te kijken (= live kijken). In 2016 was dat nog 60%, aldus het jaarlijkse Digimeter-onderzoek van Imec bij 4.500 Vlamingen. De bekendste reden is Netflix, die vijf jaar na zijn lancering al bijna 1/3de van de Vlaamse huiskamers heeft veroverd.

In Nederland is de trend gelijkaardig, met online streamingdiensten als Netflix, Videoland, Ziggo Movies & Series, KPN Pluspakket.

Nu komt Apple op de proppen en daarnaast loeren Prime Video (Amazon), Hulu en het nieuwe platform van Walt Disney om de hoek… De Vlaamse zenders en telecomproviders zijn ondertussen bezig met elk hun eigen platformen: VRT (vrt.nu), VTM (Stievie, vtm.be), VIER (vier.be), Proximus (Movies & Series Pass) en Telenet (Play).

WhatsNext SmartTV.png

België en Nederland

Apple TV Channels zouden we mei 2019 mogen verwachten,  en Apple TV+ in de herfst van 2019. Prijzen liet Apple nog niet weten.

Op het Apple event van vanavond (25/03/2019) werd aangekondigd dat ze uitkomen in 10 landen en mikken op meer dan 100. Buiten die initiële 10 landen zal het in de lage landen wellicht om een vereenvoudigde versie gaan (auteursrechten heet dat dan), nu ja, laat die handel toch maar komen! We kunnen wel wat niet-lineaire innovatie in die TV-kast gebruiken.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: