“Gelukkig nieuwjaar, bonne année 2018!” Met die laatste telegram eindigt een tijdperk.
#WhatsNext bericht over nieuwigheden allerhande, maar heel af en toe betekent dat ook dat we afscheid nemen van iets wat ooit baanbrekend was en de wereld kleiner maakte.
Begin jaren 80 gingen er 1.500.000 telegrammen over en weer in België. Geleidelijk nam het gebruik af (begin jaren 90 nog 500.000, in 2000 nog 150.000 en in 2010 amper 50.000).
De elektrische telegraaf werd in België in dienst gesteld in 1846.
29/12/2017, 21:29: de laatste Belgische telegram gaat de deur uit.
Vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo sloot het telegramtijdperk af door de allerlaatste telegram te versturen.
Proximus stopt met de dienst voor verzending en ontvangst van telegrammen. Het laatste Belgische telegrambericht ging naar de medewerkers van Proximus voor meer dan 150 jaar telegramdienst.
Proximus zal het laatste Belgische telegram begin volgend jaar aan verzamelaars aanbieden op een veilingsite ten voordele van Child Focus.
Alexander De Croo: “Het telegram is nu vervangen door modernere communicatiemiddelen. Als mensen snel moeten communiceren, doen ze dat vandaag via digitale weg. Door digitaal-vriendelijke wetgeving hebben we er bovendien voor gezorgd dat ook deze digitale documenten dezelfde juridische waarde hebben dan het telegram vroeger.”
Van de gelegenheid maken we ineens gebruik om al onze lezers een gelukkig en innovatief 2018 toe te wensen. Een jaar vol nieuwe en frisse ideeën en de kansen om ze waar te maken!
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: