Een Tesla op je dak? Zonnepanelen worden flinterdun, flexibel, goedkoper en mooier…

De zon is een onuitputtelijke bron van energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. En dus leggen we zonnepanelen op onze daken. Ze verlagen onze energierekening maar helaas, mooi kan je ze niet noemen. Tesla doet het anders én mooier, maar ook UHasselt komt met een baanbrekende innovatie. Lees meer over Tesla zonnedakpannen en flinterdunne panelen uit Hasselt…

Zonnepanelen: milieuvriendelijk maar lelijk

Menig architecturale parel is ontsierd door zonnepanelen die aftekenen op de rest van het dak. Gelukkig is er rond zonne-energie en -panelen heel wat innovatie bezig, met tal van mogelijkheden, beter rendement en jawel… mooier.

Wetenschappers van UHasselt zijn er in geslaagd om een flinterdunne zonnecel te maken; een dunnefilmzonnecel. De dunnefilmzonnecel heeft een energie-efficiëntie van 25 procent. Dat is evenveel energie als die door traditionele zonnecellen worden opgewekt.

Zonnepanelen
Nog de klassieke zonnepanelen. Credits: WhatsNext 

Dunnefilmzonnecellen

Een traditioneel zonnepaneel bestaat uit één laag (meestal gemaakt uit silicium), de dunnefilmzonnecel daarentegen bestaat uit twee verschillende dunnefilmmaterialen, die als lagen op elkaar liggen en die elkaar versterken.

Omdat de zonnecellen zo dun zijn, zijn ze flexibel en dus perfect integreerbaar in gebouwen en daken.

Prof. dr. Bart Vermang noemt de ontwikkeling van de dunnefilmzonnecellen baanbrekend.

Bart_Vermang_BLOK
Prof. dr. Bart Vermang. Credits foto: UHasselt

Voor het oog is het ook leuker want de dunnefilmzonnecellen zijn in alle kleuren en groottes realiseerbaar. En daar stopt het niet. Door de flexibiliteit kan je ze integreren in gevels of daken van woningen.

Omdat ze zo dun zijn, is er minder materiaal nodig om ze te maken en dat zal dan weer positief zijn voor de prijs; ze zouden goedkoper moeten worden dan de traditionele panelen.

Wanneer op de markt?

De onderzoekers hebben op dit moment resultaten bereikt op zonnecellen van ongeveer 1 cm2, maar ze maken snel vooruitgang. Binnen een achttal jaar zouden ze op de markt verkrijgbaar moeten zijn.

Een Tesla op je dak

Zeg je elektrische energie, dan moet je wel aan Tesla denken; met onder meer de thuisbatterij (Powerwall) en de elektrische wagens. Daar horen ook zonnepanelen bij!

Tesla Powerwall specs
De Tesla Powerwall, een thuisbatterij. Credits: Tesla

Q4 van 2019 kondigde Tesla de derde versie van haar zonnepanelen aan, die goedkoper en mooier zijn dan de traditionele zonnepanelen. Het zijn dan ook geen zonnepanelen, maar heuse dakpannen die energie opwekken. Ze hebben de look and feel van een klassiek dak met dakpannen, en niet dat van de panelen die we ondertussen gewoon zijn.

Tesla Solarglass 3.png
Zonnedakpannen van Tesla. Credits: Tesla.

Solarglass zonnedakpannen

Tesla lanceerde de Solarglass zonnedakpannen al in 2017 en kondigde toen aan dat ze in 2018 zouden beginnen met de volumeproductie en -installatie.

De uitrol bleek echter veel trager te verlopen en de installaties zijn beperkt gebleven tot de huizen van sommige Tesla-leidinggevenden en een paar klanten.Tesla heeft toen de volumeproductie uitgesteld tot 2019.

CEO Elon Musk zei dat ze enkele wijzigingen aan het product moesten aanbrengen om ervoor te zorgen dat het 30 jaar zou meegaan en goedkoper zou worden. Ondertussen is er dus versie 3 van de zonnedakpannen, die ze ook wel ‘Tesla Solarglass’ noemen.

Tesla Solarglass 2
Credits: Tesla.

Tesla Solarglass , mooier en goedkoper

De nieuwe versie van de dakpannen is inderdaad goedkoper, sneller te installeren en gaat langer mee. Elon Musk zegt daarover dat het hen gelukt is om een kostprijs te bereiken die lager is dan de gemiddelde kostprijs van zonnepanelen.

Tesla verwacht de productie van deze nieuwe zonnedakpannen nu snel te kunnen opvoeren – wat resulteert in een aanzienlijke schaalvergroting en dus nog meer kostenverlaging. Ze zeggen 1.000 daken per week te kunnen produceren in  de Tesla ‘Gigafactory 2’ in Buffalo, USA.

Installatie

De installatie van de zonnedakpannen bleek initieel een issue. De nieuwste versie van de Tesla Solar dakpannen zou gemakkelijker te installeren zijn. Het maatwerk en de speciale tools die nodig zijn om een zonnedak te installeren werden gereduceerd.

Tesla Solarglass 1
Credits: Tesla.

Musk liet weten dat Tesla uiteindelijk zal werken met niet Tesla-installateurs, mits gecertificeerd. Dat zou de adoptiegraad op het terrein ten goede komen. Het bedrijf verwacht dat Tesla Solarglass de beste optie wordt voor bouwers en verbouwers die een dak willen die zonne-energie produceert én tegelijk mooi oogt.

En uiteraard is alles mooi bij te houden via een handige app.

Tesla Solarglass App
Credits: Tesla.

Ik heb enkele jaren geleden een BEN-woning gebouwd en het dak ligt vol zonnepanelen. Toegegeven, ze ontsieren het dak. De innovaties van UHasselt en Tesla kunnen wat mij betreft niet snel genoeg op de markt komen.

Wat is een BEN-woning? BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Europa. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: