NatWest test ‘Biometrische betaalkaarten’

Een betaalkaart kan contactloos zijn, kan met pincode zijn… en binnenkort ook met vingerafdruk. Lees hier over de biometrische kaart van NatWest. 

contactless-payment-shopping-2-adobe.jpg

Belgische identiteitskaart

Terwijl in België de overheid van start gaat met een proefproject waarbij in een 25-tal gemeenten twee vingerafdrukken worden geregistreerd bij wie een nieuwe identiteitskaart krijgt; is biometrische beveiliging elders volop in trek.

België wil met het proefproject tegemoet komen aan de Europese verplichting om vingerafdrukken op te nemen op de chip van nieuwe identiteitskaarten. Tegenstanders praten over een schending van de privacy, gevaar voor hacking en ethisch niet verantwoord.

Pieter De Crem (Minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel) zegt daarover: “In de 21ste eeuw is het onafwendbaar om burgers te beschermen tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen”.

Lees ook: Werd jouw paswoord ooit gestolen? Check het hier en krijg nuttige tips.

En ondertussen zien we elders ter wereld biometrische elementen toegevoegd worden aan allerhande middelen waarbij een identificatie verreist is. Zo ook de “klassieke” betaalkaart.

NatWest pilot.png

NatWest pilootproject met Mastercard en Gemalto

In het Verenigd Koninkrijk is de NatWest bank gestart met een pilootproject van drie maanden, waarbij een biometrische vingerafdruk wordt toegevoegd aan hun kredietkaart. Het project is in samenwerking met Mastercard en Gemalto, een Thales Company.

De National Westminster Bank, algemeen bekend als NatWest, is een grote retail- en zakenbank in het Verenigd Koninkrijk.

Een 150 klanten werden geselecteerd om deel te nemen aan het project en is een vervolg op een succesvolle piloot, eerder dit jaar, met debetkaarten.

Biometrische kredietkaarten

De biometrische kredietkaarten maken contactloze betalingen mogelijk met behulp van vingerafdrukverificatie, en dit voor transacties tot £ 100, een verhoging van de huidige limiet van £ 30.

Naast het behoud van de contactloze functionaliteit kan de volledig geïntegreerde kaart gewoon worden gebruikt in geldautomaten en het online winkelen. Bovendien zijn er geen wijzigingen aan hardware nodig om biometrische kaarten te accepteren, zodat kaarthouders deze kunnen gebruiken bij bestaande contactloze en PIN- en Chip & PIN-terminals.

De kaart wordt gevoed door de kaartterminal. Wanneer een klant een kaart aanbiedt, geeft een groen licht op de kaart aan dat de vingerafdruk met succes is gematcht.

NatWest biometrisch
Wanneer een klant een kaart aanbiedt, geeft een groen licht op de kaart aan dat de vingerafdruk met succes is gematcht.

De inschrijving is eenvoudig en duurt slechts vijf minuten. Een klant kan zich thuis vanuit de luie zetel registreren met behulp van een plastic hoes. Zodra een digitale vingerafdruk op een kaart is vergrendeld, kan deze niet meer worden gewijzigd.

Veiligheid

De biometrische gegevens van de gebruiker verlaten nooit de kaart, worden nooit gedeeld met de handelaar of de bank, en er worden geen vingerafdrukken opgeslagen in de cloud. Dit zorgt ervoor dat biometrische gegevens niet buiten de kaart kunnen worden geraadpleegd of gebruikt. Maar net als met de nieuwe biometrische Belgische identiteitskaart, menen tegenstanders dat ook hier risico’s aan verbonden zijn.

Georgina Bulkeley, directeur innovatie, NatWest zei: “Na de succesvolle piloot van onze biometrische debetkaart willen we de technologie verder testen met kredietkaarten. Dit is de grootste ontwikkeling in kaarttechnologie in de afgelopen jaren en het niet hoeven in te voeren van een pincode verhoogt niet alleen de veiligheid, maar maakt het ook makkelijker voor onze klanten bij het betalen voor goederen of diensten”.

biometric card

NatWest werkt nauw samen met Mastercard en het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto om de service naar klanten in het Verenigd Koninkrijk te brengen.

Vertrouwen

Biometrische kaarten zullen een persoon herkennen in plaats van een wachtwoord of PIN-code. Maar de consument zal voldoende vertrouwen moeten hebben dat diens biometrische gegevens effectief worden beschermd.

In elk geval is het authenticeren van betalingen met een vingerafdruk gemakkelijk. Het legt een extra laag van veiligheid en opent de deur naar grotere contactloze betalingen.

De vraag is of dit bij een “klassieke” betaalkaart aan de orde is. Cash gaat er stilaan tussenuit en met de opkomst van contactloos betalen via smartphones en wearables, is de houdbaarheidsdatum van de old school plastic betaalkaarten aan het krimpen.

Lees ook: Digitaal als cash-killer

Gaan klanten dit omarmen? Wie is het doelpubliek? Zij die geen smartphone of wearable willen gebruiken om contactloos te betalen? Maar dat dan wel met een vingerafdruk willen doen? De ‘oudere generaties’ die vasthouden aan klassieke kaarten maar toch ‘mee willen?’ Benieuwd wat de piloot zal uitwijzen.

In België raakt het contactloos betalen (NFC) stilaan ingeburgerd en naarmate smartphones nog meer gebruik maken van biometrische beveiliging (face-ID, vingerafdruk,…) zal de drempel bij de consument verlagen.

Lees ook: U draagt wellicht een NFC-chip…

De betaalkaart in de buurt van een terminal houden en aldus te betalen, raken we gewoon. Wanneer we weten dat een vingerafdruk een extra laag van veiligheid creëert, zal de adoptiegraad mogelijk verhogen.

Die vingerafdruk of Face-ID gebruiken we nu al wanneer we met de smartphone contactloos betalen.

Maar nogmaals, met de opkomst van wearables en contactloos betalen, is het de vraag hoelang betaalkaarten überhaupt blijven bestaan.

Lees ook: Krijgen we binnenkort een horloge en juwelen van de bank?

De overheid komt met identiteitskaarten met vingerafdrukken,… een betaalkaart met vingerafdruk zal dan geen gek verhaal meer zijn.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: