Zin in een gratis testrit met zelfrijdend busje?

Wat dacht je van een gratis ritje in een zelfrijdend busje? Deze zomer (2019) kan dat, in Brussel. Je leest het hier… 

Zelfrijdende MIVB busjes

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB experimenteert volop met zelfrijdende busjes, op een testlijn in het Woluwepark.

Er worden twee busjes ingezet in de buurt van de Tervurenlaan, tot de andere kant van het park, via het gemeentelijk sportcentrum.

De busjes rijden echt op zichzelf maar een chauffeur zal nog steeds meerijden. Zij kunnen ingrijpen wanneer nodig, zullen ook de passagiers onthalen en naar hun mening  peilen.

auto-4.jpeg

Experiment

Met dit experiment wil de MIVB aftasten wat de mogelijkheden van zelfrijdende bussen zijn. Omdat het nog een test is, werd gekozen voor het Woluwepark, omdat daar weinig interactie is met ander verkeer.

Het traject is anderhalve kilometer lang met vijf stopplaatsen (incl. eindhalte). In de buurt van het Trammuseum zijn er overstapmogelijkheden met buslijn 36 en tramlijnen 8, 39 en 44.

Meteen top, de busjes zijn ook toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

auto.jpeg

Het traject is afgesloten voor auto’s maar wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De busjes zullen dus wel degelijk obstakels tegenkomen, en het is de vraag hoe ze daarmee omgaan.

Het project zag het levenslicht in samenwerking met Brussel Leefmilieu (beheerder van het Woluwepark), Solvay, USH (Lab Box/D’Ieteren), de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de RATP-groep. De Parijse collega’s van de RATP hebben immers al heel wat kennis opgebouwd.

Tweede test

Na deze testperiode (tot 22 september 2019) volgt een tweede, tussen allerheiligen 2019 en krokus 2020. Die test vindt plaats op de site van Solvay in Neder-over-Heembeek.

Op die site kan de zelfrijdende pendelbus in een gecontroleerde omgeving worden getest waar voetgangers en fietsers zijn, maar ook auto’s, parkeerzones en kruispunten.

Zelfrijdende busjes van De Lijn

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn was met haar zelfrijdende busjes op Brussels Airport al eerder bezig met experimenteren. Die busjes zouden we in 2020 moeten zien.

Zelfrijdend De Lijn.jpg

In Antwerpen zal in 2021 een zelfrijdende shuttle het straatbeeld vervoegen. Lees meer: Openbaar vervoer Antwerpen: Reizigers in zelfrijdende shuttle vanaf 2021

pas-antw-visualisatie-scheldekaaien-steen
PAS-ANTW VISUALISATIE Scheldekaaien Steen

Wanneer kan je in Brussel meerijden?

De MIVB heeft eerst staan testen zonder passagiers; maar sinds 28 juni tot en met 22 september 2019 kan je gratis meerijden (elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13 en 19 uur).

auto-2.jpeg

Elk busje telt zes zitplaatsen en evenveel staanplaatsen. Ze zullen herkenbaar zijn dankzij het logo en de huisstijl van de MIVB.

Ze kregen de naam SAM-e en dragen nog geen lijnnummer. SAM staat voor Smart Autonomous Mobility en de ‘e’ verwijst naar de elektrische aandrijving.

auto-1.jpeg

Het evolueert steeds sneller, mar niet alleen de zelfrijdende technologie is essentieel; ook 5G is broodnodig. Lees: 5G, de revolutie is nabij!

En uiteraard moet de wetgeving en weginfrastructuur afgestemd zijn. Hoe het daarmee gesteld is, lees je hier: Welk land is het meest voorbereid op zelfrijdende voertuigen?

Laat dat busje maar komen!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: