Elon Musk koppelt onze gedachten aan een computer

Na jaren stilzwijgend onderzoek en het aantrekken van slimme koppen van universiteiten wereldwijd, is Neuralink ten tonele verschenen met hun visie en technologie van de toekomst. Brain 2.0 zeg maar.  Je leest het hier…

Elon Musk - Neuralink
Elon Musk tijdens de Neuralink presentatie. Credits foto: © Neuralink

Neuralink en Elon Musk

Neuralink Corporation is een Amerikaans neurotechnologiebedrijf dat is opgericht door Elon Musk. Ze ontwikkelen interfaces die toelaten ons menselijk brein te koppelen aan computers, met ultra hoge bandbreedte. Het zijn implanteerbare  hersencomputerinterfaces (BCI’s).

Het stichtende team bestaat voorts uit Ben Rapoport, Dongjin Seo, Max Hodak, Paul Merolla, Philip Sabes, Tim Gardner, Tim Hanson en Vanessa Tolosa.

Hoewel het bedrijf nog maar sinds juli 2016 bestaat, hebben ze daar al behoorlijk wat staan roeren in de mogelijkheden van het menselijk brein. Vandaag, 17 juli 2019, maakten ze eindelijk bekend wat ze in petto hebben.

Niet invasieve brein-computer-interface

Neuralink wil een brein-computer-interface creëren waardoor je met je gedachten een computer kan aansturen. Handig als we onszelf op termijn willen upgraden, maar in bijzonder fantastisch voor mensen wiens lichaam niet meer luistert naar de aansturing vanuit de hersenen, bijv. door (accidentele) verlamming of ziekte.

Ze doen dat door buigzame draadjes in de hersenen te implanteren. Dat is ter vervanging van meer invasieve hersenimplantaten.

Neuralink 2
Credits foto: © Neuralink

De 96 buigzame polymeer-draden bevatten elk 32 elektroden; de draadjes zijn elk 4 tot 6 micron dik en dus dunner dan een zenuwcel of een menselijk haar.

De draden staan in verbinding met een chip die achter het oor geplaatst wordt en die de signalen moet versterken en doorsturen naar een computer of smartphone.

Neuralink 1
Credits foto: © Neuralink. De Neuralink-app die in verbinding zou moeten komen te staan met wearables.

Operatie

De draden moeten op de juiste plaats gezet en bloedvaatjes vermeden worden. Een robot regelt dat door eerst vier gaatjes in de schedel te boren. Neuralink zou dat op termijn willen vervangen door een ingreep met lasers en de operatie zou dan even gemakkelijk moeten worden als het laten laseren van je ogen, aldus Matthew MacDougall, de hoofdchirurg van Neuralink.

Neuralink 5
Credits foto: © Neuralink

 

Neuralink zegt haar prototype voor een brein-computer-interface al uitgetest te hebben op proefdieren en hoopt tegen eind 2020 ook bij proefpersonen in te planten.

Neuralink 6
Credits foto: © Neuralink

Neural Lace

Elon Musk benadrukt dat dit een project op lange termijn wordt. “Neuralink gaat niet meteen met een ‘neural lace’ op de proppen komen die de breinen van mensen zal overnemen”, duidt hij. “Dit wordt een traag proces, waarbij we geleidelijk aan problemen oplossen tot we uiteindelijk tot een volledige brein-computer-interface komen.”

Een Neural Lace is een fictieve technologie die mensen toelaat om gedachten te uploaden en te downloaden in computers.

Neuralink 7.png
Credits foto: © Neuralink

Het kan en moet sneller

In ons kopje vinden we de cortex, het gebied in de hersenen waarin we alle informatie analyseren die ons lichaam ontvangt en naar ons limbisch systeem stuurt. Het limbisch systeem is het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij onze emoties.

Musk: “In zekere zin is de cortex slimmer dan je limbisch systeem, maar ik heb nog niemand ontmoet die een van de twee kwijt wil. Hopelijk kunnen we daar een derde laag aan toevoegen: de digitale superintelligente laag.”

Met die derde laag kun je denken aan onze smartphone en wearables. Maar de snelheid waarmee we informatie overbrengen van die derde (digitale) laag naar de twee andere lagen, wordt beperkt door de snelheid van onze duimen. Nochtans is de input-snelheid hoger want een bericht kunnen we sneller lezen dan schrijven. Musk zegt dat als we naar een symbiose met AI willen gaan, we nood hebben aan meer bandbreedte. En daar werken ze aan.

Mens versus computer

Neuralink is gevestigd in San Francisco, in hetzelfde gebouw als OpenAI, een ander bedrijf van Elon Musk.

OpenAI is een onderzoeksorganisatie die zich richt op het bevorderen en ontwikkelen van een “vriendelijke” AI, op een manier die de mensheid als geheel ten goede komt. De organisatie bestaat sinds eind 2015 en streeft naar “vrije samenwerking” met andere instituten en onderzoekers door haar patenten en onderzoek open te stellen voor het publiek. De oprichting van OpenAI is deels gemotiveerd door de bezorgdheid over het existentiële risico van Artificiële Intelligentie.

Elon is een kritische stem in het hele debat rond Artificiële Intelligentie. Hoewel AI zeer zeker heel wat voordelen brengt, wil hij behoedzaam zijn in wat betreft de nadelen; denk hierbij aan controle verliezen over de AI en wat met bijv. militaire toepassingen?

Brein lezen 1
Voorbeeld van “AI leest de gedachten in ons hoofd”

Lees ook: Artificiële intelligentie registreert beelden uit ons brein.

Lees ook: Artificiële Intelligentie creëert zichzelf!

De mens upgraden, niet de computer

Eerder dan computers steeds slimmer te laten worden – soms zonder dat we zelf nog snappen hoe dat in zijn werk gaat – en eerder dan computers meer op mensen te laten laten lijken (intelligentie, empathie, communicatie,….) is Elon Musk van mening dat het ook anders kan.

Computers moeten niet menselijker worden, mensen moeten slimmer worden. Musk houdt de controle liever letterlijk en figuurlijk in onze eigen bovenkamertjes. Hij ziet heil in het slimmer maken van de mens door diens hersenen te pimpen of te upgraden met computergestuurde rekenkracht.

“Dit gaat misschien vreemd klinken, maat uiteindelijk moeten we een vorm van symbiose met artificiële intelligentie zien te bereiken”, zegt Elon Musk. “We moeten er voor kunnen kiezen om samen te smelten met AI.”

AlterEgo

We zagen al gelijkaardige initiatieven opduiken, zoals AlterEgo van de aan het MIT Media Lab afgestudeerde Arnav Kapur. Jij denkt het, de computer doet het.

AlterEgo wearable (2)
Credits foto: Arnav Kapur, MIT Media Lab, AlterEgo

Lees ook: Met ‘AlterEgo’ zit het internet voortaan tussen uw oren.

AlterEgo heeft echter een geheel niet-invasieve invalshoek. M.a.w., zij gaan niet voor implanteren van computerchips, maar opteren voor wearables.

Transhumanisme

De weg die Neuralink opgaat is nog enigszins invasief en wordt ook wel eens Transhumanisme genoemd.

In eerste instantie mikken ze op de bestrijding van bepaalde ziektes maar next step is toch wel het laten interageren van onze hersens met computers, om finaal de digitale rekenkracht samen te brengen met menselijke gedachten.

Alvast interessante vooruitzichten en benieuwd wat het ons nog zal brengen. Slimme koppen die werken aan het creëren van nog slimmere koppen… onze enige beperking wordt ooit gewoon onze eigen verbeeldingskracht.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: