Stel je reactiesnelheid op de proef tijdens een rit in de VR-Mobiel.

Je kwam hem vast al eens tegen op kermissen en jaarmarkten, de tuimelauto. Geen speeltje of joyride, maar een manier om het brede publiek te sensibiliseren inzake verkeersveiligheid en bijv. gordeldracht.

Met de  Virtual Reality Mobiel is er de moderne variant, die je het ‘aan den lijve laat ondervinden’, zonder gevaar te lopen.

De simulator laat je testen of je wel op tijd remt wanneer er voor jou een ongeval gebeurt terwijl je wordt afgeleid door spelende kinderen of een rinkelende GSM.

Naast de drie verkeerskillers (snelheid, gordeldracht en rijden onder invloed) is afleiding ook een belangrijke risicoverhogende factor in het verkeer.

Actie ‘Take a brake’

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) trekt vanaf nu het land door met de Virtual Reality Mobiel. Het is geen echte rijdende auto, maar dankzij de Virtual Reality lijkt het wel zo. Een stuur, een gas- en een rempedaal zijn er wel, en natuurlijk een autozetel met veiligheidsgordel.

De VR-bril zet je in een rijdende wagen, midden het verkeer. Twee scenario’s stellen je reflexen op de proef. Eentje waarin je met spelende kinderen en een pratende echtgenote zit, en eentje waarbij je met een groep collega’s onderweg bent naar het werk tot je plots moet remmen voor een aanrijding voor je.

Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, Ben Weyts zegt hierover: “Met de actie ‘Take a brake‘ gaan we trachten heel Vlaanderen af te schuimen. Niet alleen op scholen en markten maar eigenlijk ook vooral op bedrijfsterreinen want je ziet dat in de grotere risicogroep – zijnde de mensen die met een bedrijfswagen beroepshalve veel op de baan zijn – door de dag veel afleidingen krijgen”. Zo een simulator kan dus zeker helpen met het sensibiliseren.

Bij 25% van de verkeersongevallen geven bestuurders toe dat ze afgeleid waren.

Het toestel kost 250.000 euro, maar welke prijs zet je op veiligheid?

Minister Weyts heeft sinds zijn aanstelling tal van initiatieven ontwikkeld om te sensibiliseren. Ook al eerder met virtual realitybrillen waarbij je het gevaar van dodehoeksituaties door de ogen van een vrachtwagenchauffeur of fietser in een levensechte simulatie kan meemaken.

Een zeer recente campagne die ik het meest kon smaken is de actie tegen middenvakrijders… zucht, we kennen ze allemaal!

Steven Dupont 

Interesse om de Take a brake in uw bedrijf of vereniging te ontvangen? Klik hier. 

DOELGROEPEN:
oudercomités, verkeersgroepen, volwassenen, senioren, ouders, vrijwilligers, sociale organisaties, sportverenigingen

 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: