Kan het goedkoper?
Energiekosten nemen een behoorlijke hap uit de kosten van een gezinsbudget. Natuurlijk kun je energiebewust leven en/of zelf investeren in bijv. zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler of isoleren, maar is dat genoeg?
Volgens de Vlaamse Energiewaakhond VREG (oktober 2017) is het prijsverschil voor een gezin tussen de gemiddelde en goedkoopste elektriciteitsleverancier 88,48 euro. Voor gas is het prijsverschil 163,20 euro. Dit betekent mogelijk een totale besparing van 251,68 euro.
Door te vergelijken en te veranderen kun je een redelijke slok op de borrel besparen.
Energie is niet tastbaar en de kosten gaan vaak in stukjes (elke maand) automatisch van de rekening. Het jaarbedrag is daardoor minder opvallend, laat staan dat je weet of je zal moeten bijbetalen. Je denkt er ook niet elke dag aan.
Wisselen van energieleverancier is een gedoe. Nochtans hebben het voorbije jaar bedrijven en gezinnen in Vlaanderen opnieuw massaal van energieleverancier gewisseld. Het record van 2016 werd net niet geëvenaard, zo blijkt uit cijfers van de VREG.
Maar stel je voor dat het wisselen constant zou gebeuren, per minuut een andere leverancier? Op maat van elke klant. Te zot?
Smart Contracts met Blockchain
Het spreekt inderdaad tot de verbeelding, maar met smart contracts is het in theorie mogelijk.
Beeld je een energie-blockchain in waarop alle energieproviders zijn ingetekend, net als jijzelf. Maar ook je slimme koelkast en je slimme wasmachine zijn aangesloten. Want daar gaan we met het Internet of Things naartoe, alles geconnecteerd.
Als de wasmachine begint te draaien, gaat ze online op zoek naar energie voor de eerstvolgende minuut. Het toestel koopt die energie voor jou bij de goedkoopste aanbieder, waarna de transactie in de energie-blockchain wordt gestopt.
Voor elke volgende minuut gebeurt net hetzelfde en je wasmachine zorgt steeds dat ze aan de voordeligste prijs draait.
Betalen doe je achteraf via een factuur of domiciliering, en kan in euro.
De factuur kun je niet betwisten want Blockchain is een uiterst betrouwbaar digitaal transactieboek om dergelijke microtransacties mogelijk te maken.
Blockchain… wat is dat eigenlijk? Je krijgt het uitgelegd in mijn blog van 3 januari 2018.
Of leveranciers staan te springen om hier op aan te sluiten, … nou, daar kun je aan twijfelen. Maar dat ze zullen meegaan met de Blockchaintechnologie, dat is zo goed als zeker. Er is dus hoop!
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
1 reactie