Vroeger gingen we online, vandaag leven we online. Zowat alles wat we doen heeft een digitaal spoor en wordt digitaal ondersteund. Maar wat als daar iets mis mee gaat?
Uw digitaal leven
Van de gegevens die uw bedrijf draaiende houden tot de persoonlijke informatie die je deelt en online opslaat,… jouw digitale apparaten bevatten de bestanden, afbeeldingen, muziek en gesprekken die voor jou belangrijk zijn.
En plots gaat het mis: de computer zegt neen, je laptop wordt gestolen, je smartphone neemt een onfrisse duik in het toilet,… Of een virus heeft toegeslaan. Ransomware heeft de toegang tot je gegevens geblokkeerd…, dan kan je maar beter een back-up hebben die alles netjes terugzet, alsof er niets is gebeurd.

Sensibiliseren
En daar wil de World Backup Day (steeds op 31/03) in sensibiliseren
“Maak een back-up van AL je digitale toestellen”.
Wanneer ik een opleiding of een training geef, vraag ik de deelnemers al eens wie een back-up van zijn smartphone heeft. Twee jaar geleden gingen er amper handen in de lucht. Tegenwoordig zijn er dat al enkele, maar doorgaans nog niet de helft. En dat is dan de smartphone waar ze mee vergroeid zijn. Hoe zou het zijn met hun overige toestellen?!
Nochtans, er is beterschap. Zo blijkt onder meer uit een iVox-onderzoek (bij 2.000 Belgen en Nederlanders), in opdracht van Seagate (marktleider in data-oplossingen).
België
Uit de studie blijkt dat Belgen in vergelijking met 2017 inderdaad meer back-uppen. Jongeren doen dat meer dan de oudere generaties en een back-up van de computergegevens blijkt met 77,1% het populairst.
Voor de smartphone zitten we tegenwoordig aan 56,3% back-uppers. Elke smartphone en tablet is ook een fototoestel. Bij de Belgen maakt 53% een back-up van de foto’s op zijn fototoestel (want sommigen hebben dat nog), en 38,5% maakt een kopie van de foto’s en bestanden op hun tablet.
Nederland
De Nederlanders doen het beter, zeker wat de smarpthone betreft. Met 70,8% versus 56,3%, en voor de tablet 46,7% versus 38,5%. Voor de bestanden op onze computers loopt het dan weer gelijk met 78,4% voor de Nederlanders en 77,1% bij de Belgen.

Waar staat de back-up?
Gek dat zo weinig mensen een back-up nemen terwijl dit perfect automatisch kan gebeuren, naar bijv. de cloud. Zonder gedoe en zonder je iets hoeft te merken. Wellicht hebben sommigen wel degelijk een back-up maar weten ze dat niet.
Interessante diensten voor back-ups in de cloud zijn Dropbox, Google Drive, OneDrive, Sync, Box en iCloud.
De externe harde schijf blijft echter favoriet (74,6%) voor de gegevens, foto’s en bestanden. De cloud wordt door 45% van de Belgen als back-up gebruikt.
Iets meer dan 70% van de 35-jarigen maakt een back-up van de smartphone, terwijl dat bij de 35 tot 54-jarigen nog maar 59% is, en 43,2% bij de 55-plussers. In dit geval komt wijsheid niet met de jaren.
De studie toont ook een verschil aan tussen mannen (13,7%) en vrouwen (9,1%); alhoewel vrouwen na een feest of een vakantie wel vaker ineens een back-up maken.

Ik geef je nog graag enkele tips mee…
Back-up tips
Tip 1: Maak back-ups, daar begint het mee. En plan ze in, desnoods manueel, maar je kan dat net zo goed automatisch laten gebeuren. Raadpleeg sites zoals Safe on Web.
Tip 2: Zorg voor voldoende afstand tussen uw bestanden en de back-up. Een back-up in de cloud is daar een voorbeeld van. Heb je een externe harde schijf waar de back-up op staat, koppel die dan los en bewaar die niet naast uw computer (bij diefstal zou je back-up mee kunnen gestolen worden).
Tip 3: Een externe harde schijf ontkoppel je ook best, om te vermijden dat een eventuele besmetting van de computer zich overzet op de back-up.
Tip 4: Je maakt bij voorkeur meerdere back-ups, (bijv. één in de cloud en één op een externe harde schijf )
Tip 5: Test je back-up. Kan je hem eenvoudig en kosteloos terug plaatsen?
Maar de voornaamste tip: Wacht niet tot het te laat is!
World Backup Day is het perfecte moment om te starten met het (regelmatig) back-uppen van al uw digitale toestellen! Ooit ben je ons dankbaar.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: